Proste i smaczne ciasteczka idealne na zbliżające się święta wielkanocne. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, zachwycą nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Chociaż do świąt jeszcze troszkę czasu zostało, to pierwsze próby ciastek mam już za sobą. Zresztą przechowywane w pudełku można upiec już dziś a dzień przed podaniem przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem i wyglądem przypominają jajka(...)jajko * 125 g masła * dżem brzoskwiniowy, morelowy (u mnie dżem z brzoskwiń Stovit ) * cukier puder do posypania * foremka w kształcie jajka Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 5 mm. Wycinać foremką ciasteczka. Jedną połowę ciastek układać na formę wyłożoną
Zrób to smaczniesama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą
mecookssama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko jak mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą
mecookssłodkim ciastem sprawia, że na mojej twarzy pojawia się od razu uśmiech. Uwielbiamy rabarbar dlatego co roku, gdy pojawi się on na pobliskim ryneczku kupujemy go i pieczemy szybkie i smaczne ciasto. Składniki: kostka margaryny (250g) 4 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 1. Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy jajka(...)blachę. Ja wybrałam tortownicę o średnicy 25cm. 2. Na ciasto układamy pokrojone w cienkie plastry rabarbar. 3. Wykończyć możemy całość kruszonką oraz cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Czarno biała babka wielkanocna. 2. Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. 3. Placek po węgiersku - pyszny i prosty obiad
My World by Dagmara Rekprzygotowujecie słodkości na Wielkanocny stół z dziećmi? Polecam mini babeczki do wielkanocnego koszyczka, które upieczecie z Waszymi pociechami. Niech dzieci uczestniczą w świątecznej krzątaninie! To doskonała zabawa Bardzo prosty przepis i szybki w wykonaniu. Babeczki upiecz w specjalnych foremkach silikonowych lub metalowych. Nie polecam ustawiać babeczek na blasze w samych papilotkach, rozjadą się. Składniki; 140 g mąki pszennej(...)uzyskania „piaskowej” konsystencji. Do sypkich składników dolewamy połowę mleka i miksujemy dalej. Dodajemy jajko, pozostałe mleko i aromat cytrynowy, miksujemy. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papilotkami lub formy silikonowej i wstawiamy do pieca na 20-25 min. Po upieczeniu przekładamy babeczki na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Mini babeczki do wielkanocnego
Rusty Forkwypróbować. Zrobiłem! I mega zaskoczenie! Wreszcie coś co mi odpowiada w 100%. Bułka jest pyszna, fajnie „trzyma” całego burgera w środku, do tego jest mega prosta i szybka w wykonaniu. Nie jest tylko taka gruba jak zwykła bułka. A smak? WOW! Delikatnie przebijająca się słodycz sezamu idealnie pasuje do grillowanego mięsa i perfekcyjnie komponuje się z warzywami(...)około 6 łyżek) dokładnie i mocno mieszamy z jajkiem, solą, ½ łyżeczki sody, łyżeczką soku z cytryny i ewentualnie łyżką miodu (chociaż dla mnie samo tahini jest dość słodkie). Jeśli ciasto wychodzi za gęste (dużo zależy od samego tahini) – to dodajcie wodę lub odrobinę mleka. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wylewamy ciasto w rozmiarze potrzebnej nam bułki do burgera
PaleoLifeMaćka :):) Składniki: Ciasto: 200 g mąki pszennej krupczatki 100 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki zimnej wody Farsz: 2 pory (tylko białe i jasnozielone części) sól pieprz masło klarowane Masa jajeczna: 3 jajka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 200 g sera koziego w talarkach sól (opcjonalnie) pieprz (opcjonalnie) Wykonanie: Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto
zadanie-gotowaniejesień ... także w kuchni. Ciasta ze śliwkami kojarzą mi się niezmiennie właśnie z tą pora roku. Dziś prosta tarta , wypełniona po brzegi śliwkami zatopionymi w delikatnym nadzieniu. Pachnąca cynamonem mmmmmm :) Składniki: Foremka o średnicy 28cm Kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki (250g) pół kostki zimnego masła (125g) pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko(...)śliwek 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki brązowego cukru pół łyżeczki cynamonu. Wykonanie : Mąkę wysypać na blat , posiekać z zimnym masłem , dodać pozostałe składniki i zagnieść szybko ciasto. Schłodzić kilkanaście minut w lodówce. Po tym czasie wylepić ciastem formę i podpiec je ok 8-10 min w 180'C . do lekkiego zrumienienia. Wszystkie składniki na nadzienie
Malinowa KawiarenkaWeekend, piękna pogoda na zewnątrz, dlatego już z samego rana wzięłam się za pieczenia. W końcu nie może zabraknąć odrobiny pysznej słodyczy. Dziś zapraszam Was na
Słodkie okruszkiAttilli Hildmanna. Placuszki wyglądają przepięknie i jeszcze lepiej smakują, amarantus zaś nadaje im szczególnego charakteru. To śniadanie może wyglądać na skomplikowane i czasochłonne, w rzeczywistości jest proste i szybkie jak mało które. Placuszki robi się ekspresowo, a do przygotowania lodów wystarczy mikser i mrożone maliny. W rezultacie Twój nakład pracy będzie minimalny, za to wrażenie wywarte na szczęśliwcach, którym(...)amarantusu ekspandowanego Lody: 150g mrożonych malin 2 łyżki syropu klonowego 80g jogurtu sojowego Dodatkowo: odrobina oleju kokosowego 1 banan 125g malin syrop klonowy do podania Wszystkie składniki na ciasto, poza amarantusem, wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wsyp amarantus i ponownie zamieszaj Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą papierowego ręcznika rozprowadź po całej powierzchni patelni. Nakładaj
Roślinna - blog wegańskiRacuchy z jabłkami to bardzo prosta i szybka w przygotowaniu potrawa, którą w szczególności lubią dzieci, choć mnie to uwielbienie nadal pozostało:) Na dodatek składniki znajdą się pewnie w każdej kuchni, więc można je przygotować spontanicznie lub jeśli brakuje nam pomysłu na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki cukru(...)jabłek olej do smażenia Przygotowanie: Mąkę mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy jogurt. Następnie wszystko miksujemy na gładką masę, ciasto ma mieć gęstą konsystencję. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy poziomo na około 2 centymetrowe plastry, a potem wykrawamy z nich środki, usuwając gniazda nasienne. Kolejno obtaczamy dokładnie plastry
Symfonia smakowaSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna KuchniaBanalnie proste i nie wiarygodnie szybkie placuszki. My takie przepisy lubię najbardziej, ledwo zdążę pomyśleć na co mam ochotę a już zajadam się nimi z kubkiem gorącej kawy/ herbaty czy kakao. Dodatki do placuszków mogą być takie jakie sobie zażyczycie, moja wersja jest z jagodami w środku, jagodami na zewnątrz i syropem klonowym. Składniki(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki roztopionego masła lub oleju dodatkowo: 2-3 łyżki jagód Przygotowanie: Wszystkie składniki wkładamy do misy lub dzbanka blendera i blendujemy na gładką masę. Ciasto nakładamy łyżką na patelnię, następnie nakładamy pół łyżeczki jagód na placek. Smażymy na suchej patelni z obu stron, przekręcamy w momencie gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Po każdej
Życie zaczyna się w kuchniPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe(...)trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja DelicjaPierniczki imbirowe to moje ulubione świąteczne pierniczki. Są proste, szybkie i bardzo kruche. Na świątecznym stole znikają jako pierwsze. Można je przygotować w dniu Wigilii, jak również tydzień przed świętami. Trzymane w metalowej puszce, długo zachowują swoją świeżość i kruchość. W smaku imbir nie jest wyczuwalny (nikt z gości nie wpadł na to, że są to pierniki imbirowe(...)trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy rozwałkowane ciasto pomiędzy arkuszami do pieczenia, następnie wycinamy kształty i znów wstawiamy do lodówki) ułatwia ich wycinanie, sprawia że idealnie trzymają formę oraz
Moja DelicjaCzekolada i pomarańcze to kolejne muffinkowe połączenie idealne. Wszystko, co najlepsze w jednej małej babeczce - bardzo czekoladowej i mocno pomarańczowej. Nie wiem, jak Wy, ale ja
babka w formiebabka. Tym razem również klasyczna propozycja. Babka marmurkowa w polewie z ciemnej czekolady. Nie za sucha, ale też nieprzesadnie wilgotna. Jak dla mnie najlepsza była na drugi dzień. Prosta i szybka ze składników, które zazwyczaj są w kuchni pod ręką. Składniki: 160 g mąki pszennej 8 łyżek (ok. 100 g) skrobi ziemniaczanej (4 łyżki osobno) 2 łyżeczki proszku(...)Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtka. Dodać przesianą mąkę i mleko, wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, dodać w trzech turach do ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej odłożoną skrobię ziemniaczaną. Foremkę na babkę (pojemność 1,75-2 litów) nasmarować masłem i oprószyć mąką. Do foremki przełożyć
Pełny talerzunikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 2 chleby Składniki(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki
SzczyptaSmaQporadzę na to, że to chyba moja ulubiona forma zdrowych śniadań. Po pierwsze dlatego, że można zrobić nieskończoną liczbę kombinacji smakowo składnikowych, po drugie dlatego, że są proste i szybkie do przygotowania, a po trzecie dlatego, że są po prostu pyszne i dobrze nastrajają na cały dzień. Te dzisiejsze wymagają chwili na wyrośnięcie, ale spokojnie można je rozmieszać(...)cynamonu gruszka suszona żurawina olej do smażenia Drożdże rozpuszczamy w mleku i mieszamy z mąką, płatkami owsianymi, siemieniem i jajkiem i cynamonem (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Odstawiamy ciasto by wyrosło. Gruszkę myjemy , kroimy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w półplasterki. Ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnie i w każdy placuszek wciskany kawałek gruszki. Smażymy przez chwilę
Cynamonowe szczęściedziś - mocno czekoladowe muffinki, od których będzie Wam ciężko się oderwać, już po pierwszym gryzie :) Szybki i prosty przepis na nie znalazłam u Pani Paszczakowej . Gdyby czekolady było mało, można babeczki dodatkowo nadziać jeszcze kremem czekoladowym. Nie obawiać się dodatkowych kilogramów, będzie co spalać na lato. Składniki (na 12 szt. babeczek) suche 250 g mąki(...)czekolady mlecznej Sposób przygotowania Suche składniki wymieszać razem ze sobą. W oddzielnej misce jajka roztrzepać z maślanką, dodać olej. Mokre składniki przelać do suchych, dodać połamaną czekoladę, wymieszać ciasto kilka razy. Masę przełożyć do papilotek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec
pink envelopeTradycyjne włoskie ciasteczka anyżkowe. Kto ich jeszcze nie jadł koniecznie musi spróbować, tych co je znają pewnie długo nie trzeba namawiać do ich zrobienia;) Proste, szybkie, mega aromatyczne, oszałamiająco kruche- jednym słowem niebo w gębie a jaki zapach unosi się podczas ich pieczenia.... koniecznie musicie zrobić;) Serdecznie polecam;) Składniki: 350 gramów mąki pszennej 150 gramów cukru(...)wyszorować, zetrzeć na drobnej tarce. W misce umieścić przesianą mąkę, sól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa
Krakowskie smaki AniPierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej ..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj ..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i mlekiem, wstawić do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika i piec
Moje domowe kucharzenieIntensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna(...)kryształków. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do przestudzonego masła. Łączymy z resztą składników aż do dokładnego połączenia się. Suszone owoce przelewamy wrzątkiem i oprószamy odrobiną mąki, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną blaszki babkowej i pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę
sama złodyczSzakszuka potocznie nazywana wielkim bałaganem. Danie to składa się przede wszystkim z jaj, cebuli, pomidorów które razem gotuje się na patelni. Proste danie, które
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!