Bardzo prosty przepis na ciasto bezglutenowe Potrzebujesz: 5 jajek nie z lodówki 140 g cukru 150 g mąki jaglanej łyżka mąki ziemniaczanej jeśli się boisz, że nie wyrośnie - a mówię Ci, że nie ma się czego bać - łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 4 łyżki oleju śliwki obrane z pestek Co robić? 1. Jajka porządnie ubić z cukrem(...)były w temperaturze pokojowej, a nie z lodówki - wtedy łatwiej o puszystość ciasta. 2. Nagrzej piekarnik na 170C w opcji góra dół . 3. Przesiane mąki i (ewentualnie) proszek do pieczenia, dodawaj do masy powoli mieszając. Dodaj też olej. 4. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, na wierzch połóż śliwki i wstaw do pieca na 40 minut. Wskazówka
Matka Żywicielkaplacek odwraca się do góry dnem, aby ananasy znalazły się na wierzchu. Proste i całkiem smaczne. Było akurat podane do cytrusowej, zimowej herbaty. Najbardziej smakuje mi w nim karmel wtopiony w ciasto. Osobom, które nie przepadają za smakiem ananasa polecam odwracane ciasto z bananami . Odwracane ciasto ananasowe: 1 puszka ananasów w plastrach 1 i 1/2 szklanki mąki(...)łyżki syropu z puszki ananasa. Podgrzewamy, aż cukier zacznie wrzeć. Wtedy delikatnie potrząsamy patelnią (nie mieszamy!), a gdy wrzący syrop stanie się złoty, wlewamy go na dno przygotowanej tortownicy. Szybko rozprowadzamy go po całej powierzchni dna (kręcąc tortownicą), bo karmel natychmiast zacznie zastygać. Na karmelu układamy plastry ananasa, a pomiędzy układamy wiśnie, suszoną żurawinę lub borówki. Jajka miksujemy, powoli dosypując
Poezja smakuPuszyste, mięciutkie, smaczne i proste do zrobienia naleśniki z duszonymi borówkami, które kuszą słodkim smakiem, będą fajnym pomysłem na podwieczorek lub kolację dla dzieci, a także dla nas dorosłych. Szybko znikają z talerzy co świadczy o ich wyjątkowym smaku. składniki na ok 6-8 naleśników 1,5 szklanki mleka 25 dag mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju szczypta(...)mleko, dodajemy żółtka i całość mieszamy stopniowo dosypując mąkę, wlewamy olej i dodajemy ubite na sztywno białka, wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Na patelnię z rozgrzanym olejem wlewamy porcjami ciasto i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Na gotowe naleśniki nakładamy porcję borówek, zawijamy je w rulon a po wierzchu posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Daniataki prosty deser, świetny na podwieczorek. Podoba mi się jak wiśnie apetycznie wyciekły z niektórych babeczek, ale trzeba pamiętać, aby szczelnie wylepić foremki dość grubą warstwą ciasta (szczególnie dno), aby dżem nie przeciekł, a ciasto nie rozmiękło. P.s. Razem ze mną bocconotti przygotowały Mirableka i Shinju . Koniecznie zajrzyjcie na blogi Dziewczyn. Kruche babeczki z dżemem Bocconotti calabresi ciasto(...)najmniej 30 min. na chłodzenie ciasta kruchego Składniki: 250 g mąki pszennej 100 g cukru 120 g masła, zimnego 1 jajko i 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie: 8 łyżek ulubionego dżemu lub frużeliny, Włosi używają dżemu z winogron lub wiśni Przygotowanie: Przygotuj kruche ciasto - do miski wsyp mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia
Chilli Czosnek i Oliwacudownym kokosowym aromatem i przełamującymi smak kwaskowatymi malinami. Świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole - polecam! :) Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć i owoców, które możemy dodać! Warto eksperymentować(...)sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking MonsterWitajcie kochani. Ostatnimi czasy zafundowałyśmy sobie małą przerwę. Cóż.. początek pochmurnej, jesiennej aury aż prosi nas o chwilę oddechu i błogiego lenistwa. Ale z dniem
Symfonia SmakówSkładniki ( 12-14 szt.): 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki ciemnego kakao ⅔ szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2
Słodkie zapomnienieTarta lub quiche (kisz) – tę propozycję można tytułować obiema nazwami, ponieważ wypiek na kruchym cieście jest wytrawny i zalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli
Nerds KitchenPrzepyszne, cudne ciasto, bardzo proste w wykonaniu. Dostałam ten przepis od mojej Madziuni. Zaczynamy od biszkoptu – białka ubić na sztywną pianę, powoli dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku mieszać już delikatniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i po łyżce dodawać do masy jajecznej, mieszać już delikatnie łyżką. Wylać ciasto do formy w której(...)gorącej wody, lekko podgrzać, żeby masa stała się lekko lejąca. Zanim jednak posmarujecie nią ciasto musi przestygnąć ale ciągle powinno być płynne. Ułatwi to rozsmarowanie. Delikatnie rozsmarować na górze ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Oczywiście przykryć folią aluminiową, takie ciasta lubią szybko wchłaniać zapachy z lodówki, a tego nie lubię Ciasto jest przepyszne, czasami trzeba sobie pozwolić
Kuchnia Pokoleńkoniecznie rabarbar a wraz z nim placuszki. Niestety wszystko co dobre, szybko się kończy i tak właśnie jest z rabarbarem. Może jeszcze Wam się uda zdobyć ten oto skarb.Mnie się powiodło. Nie wiem jak jest z zamrożonym czy w ogóle istnieje?? Muszę to sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego będzie doskonałym pomysłem(...)dusić 3 min z łyżą cukru i 2 łyżkami wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję
pieprzny smaczekpoczątek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru(...)dodać mleko (około pół szklanki) - tyle, żeby ciasto nie było zbyt gęste - do ciasta dodać starte jabłka, dokładnie wymieszać - piekarnik nagrzać do 180 stopni, ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia - piec około 1 godziny Ciasto jest wyjątkowo delikatne i długo zachowuje świeżość, chociaż raczej ciężko się o tym przekonać, gdyż szybko znika z talerza
Smakołyki BerenikiUwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad
Karo in the KitchenTo chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje
Karo in the Kitchenładnie prezentują się w kuchni, ale są mało funkcjonalne. Prosta waga elektryczna pozwoli wsypywać produkty bezpośrednio do różnych naczyń, a po dodaniu kolejnych składników można wyzerować ciężar już położonych produktów. Polecam. 2. Silikonowe szczypce Mała rzecz, a cieszy. Zamiast brudzić kolejne widelce i łopatki, proste szczypce chwycą kawałek mięsa lub ryby i przewrócą je na drugą stronę(...)zmielone mieszanki dość szybko tracą swój aromat, więc warto dbać o ich świeżość. Jestem wygodna i nie lubię się przemęczać. Dlatego choć posiadam moździerz to anyż czy goździki nie są przyprawami, z którymi miałabym cierpliwość walczyć za jego pomocą. Jeśli lubicie kuchnie indyjską, koniecznie kupcie młynek do kawy, w którym zmielicie nasiona kolendry i kminu rzymskiego. Szybko uporacie się
W kuchni wieczorem