proste i szybkie ciasto - 6642 przepisów (strona:280/443)

Świąteczne makowe ciasteczka 167

cukier puder. Dodajemy masło, siekamy je nożem. Następnie wbijamy jajko i dodajemy płynny miód. Całość szybko zagniatamy, tworzymy kulę i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na około 1 godzinę lub krócej do zamrażalnika. Blat/matę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto grubość (około 3 mm, można zrobić ciut grubsze). Foremką wycinamy ciasteczka. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej

Słodkie okruszki
Palaczinki 183

  Palaczinki, czyli takie ultra cienkie naleśniki, to charakterystyczne danie dla naszych południowych sąsiadów – zarówno Czechów jak i Słowaków. Będąc jeszcze w poprzedniej pracy dołączyła

Szybko Tanio Smacznie
CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY 145

sporą ilością ziaren i do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba go wyrabiać, zagniatać ani formować – wystarczy wymieszać :). Dodatkowym atutem jest to, że zachowuje bardzo długo świeżość i się nie kruszy, a to za sprawą mąki krupczatki, którą używamy do wypieku. Polecam i mam nadzieję, że pokochacie ten prosty chleb wieloziarnisty tak samo jak moja rodzina CHLEB(...)drożdży. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Wymieszać ponownie i przełożyć do blaszek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych płatkami owsianymi. Poczekać aż ciasto wyrośnie, posypać ziarnami i piec około 1 godziny w temperaturze 220-230 stopni. Artykuł CHLEB WIELOZIARNISTY NAJPROSTSZY pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pomidory i Mozzarella / Tomato and Mozzarella 141

szybki przepis i jeden z moich ulubionych, który robię dość często. Tarta na kruchym cieście z pomidorami i mozzarellą, dodałam jeszcze oliwki, bo je po prostu lubię ;) Z podanych składników wychodzi mała tarta o średnicy 20 centymetrów. Składniki: 120g mąki 50g masła żółtko jajka dwa średniej wielkości pomidory jedna mozzarella Z mąki, żółtka i masła zagnieść ciasto, do ciasta dodaję(...)trochę wody aby było bardziej plastyczne i bardziej się trzymało. Następnie ciasto należy schłodzić w lodówce przez około godzinę. Ciasto wyłożyć na blaszkę, nie trzeba niczym smarować, ponakłówać ciasto widelcem i piec w 180 stopniach przez około 15 minut aż się lekko zarumieni ale nie zbrązowieje. W międzyczasie pokroić pomidory w plastry, można je sparzyć i obrać ze skórki

Delusional Trine
Minionki - wyprawka do szkoły 229

Dzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Borówki i inne owoce w cukrze 259

Powoli pojawiają się świeże owoce. Dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie owoców w słoiczkach! Przygotuj: Owoce – ja użyłem borówek Cukier Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy owoce

MarcinChef
Gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny 155

Gnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii

Mostek w kuchni
ROLLO Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM (HORTEX) 211

jest mój dzień z Hortex ! :) Spontanicznie wpadłam na pomysł, aby przygotować coś zachwycającego, prostego, szybkiego i kolorowego, bo wymyślanie i gotowanie to moja pasja 2 w 1. Zatem zrobiłam rollo. Rollo to zawinięty placek tortilli z warzywami i mięsem. Jest to danie syte i w miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno(...)łyżeczki pieprz 1/3 łyżeczki sałata masłowa kilka liści Sos: majonez 3 łyżki ketchup łagodny 3 łyżki  ~~METODA~~ Tortilla: Wszystkie składniki umieścić w misie robota z hakiem. Zagnieść ciasto na wolnych obrotach. Ciasto wyciągnąć i zagnieść ręcznie kilka razy. Włożyć do woreczka i odstawić, aby ciasto odpoczęło.  Po 10 minutach ciasto uformować w wałek. Podzielić na około

Kuchnia Paulettes
Najlepsze pierogi z kurkami 240

ciasto na pierogi, na dużo pierogów, przynajmniej 100 sztuk i nadziewał ciasto własnoręcznie zebranymi w lesie kurkami, czasami innymi grzybami np. opieńkami. Pierogi z kurkami to proste ciasto, proste danie, ale o niezapomnianym smaku, obecnie należy do ekskluzywnych dań, gdyż kupne kurki są bardzo drogie. My mamy ten leśny rarytas na wyciągnięcie ręki, wystarczy że w sezonie grzybowym(...)lasu i nazbierać kurek. Oprócz zup z kurek , zawsze po każdym grzybobraniu lepię moje ulubione pierogi z kurkami . Na blogu jest przepis na pierogi z kurkami , ale w ziemniaczanym cieście i kluski ziemniaczane z kurkami . Jak przygotować najlepsze pierogi z kurkami? Wypróbuj nasz przepis i ugotuj dla swoich bliskich wyśmienite pierogi z grzybami ! Składniki na ok. 30 sztuk: 2 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka majonezowa - Wielkanoc tuż tuż... 172

Pyszna, lekko wilgotna babka i szybka - idealna na Wielkanoc! Majonez nadaje wilgotności, a nie czuć go w wypieku. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki z

Kolorowy Przepisownik
Wiosenny torcik galaretkowy 146

Dziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak

sierotka maRysia w kuchni
Kruszonka z rabarbarem, truskawkami i płatkami owsianymi 201

Szybki i prosty w przygotowaniu deser z rabarbarem i truskawkami. Zapiekany z kruszonką zrobioną z płatków owsianych, miodu i mąki ryżowej (możemy zastąpić pszenną). Bardzo smaczny i uwielbiam go w tej wersji. Jest lekko kwaskowaty, aromatyczny, nie za słodki. Możemy wzbogacić go wanilią. Polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Coloured Cottage .     Składniki(...)naczyniach do zapiekania o wymiarach 10x10cm (można w 1 dużym naczyniu). Kruszonka: 2. Składniki zagnieść w rękach, robiąc kruszonkę. Jeśli będzie lepka i klejąca, proszę dodać jeszcze mąki (ciasto powinno być wilgotne, ale trochę rozsypywać się w palcach). 3. Kruszonką równomiernie posypać rabarbar w naczynkach i deser wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez

Mała Cukierenka
Bajecznie proste ciasto z figami 202

razem zdecydowałam się na coś nieco bardziej skomplikowanego (ale nadal prostego!), mianowicie ciasto. Gdy u Madlene zobaczyłam ten przepis na ciasto z brzoskwiniami, do razu zobaczyłam w nim figi. Nie mogłam się powtrzymać, i czym prędzej zabrałam się do pracy. A, szczerze mówiąc, jest jej naprawdę niewiele. Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem(...)wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana, gdy po niecałej godzinie wyjęłam imponująco wyrośnięte, okazałe ciasto! W dodatku pachnące obłędnie. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste i delikatne, a jednak dość sycące. Cudownie wilgotne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 216

Składniki: 1,5 szklanki mąki- może być 1 szkl pszennej i pół kukurydzianej lub razowej 2 szklanki gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy

Luźna Kuchnia