proste i szybkie ciasto - 6642 przepisów (strona:287/443)

MUFFINKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE 137

Muffinki - ❤  proste i  szybkie.  Lubiane przez dorosłych i dzieci. Nieskomplikowany przepis gwarantuje, że zawsze wyjdą smaczne. Zapraszam na aromatyczne, łaciate babeczki 😊 Składniki: (na 12 szt) 280 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 120 g cukru 2 całe jajka 250 ml mleka 90 g roztopionego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki(...)zawartość obu naczyń, i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Całą masę dzielimy na 2 części. Do jednaj dodajemy kakao i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitego koloru ciasta.  Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy łyżką na zmianę - ciemne i jasne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185st i p ieczemy  około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Piernik z nadzieniem truskawkowym 113

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty i szybki. Wychodzi przepysznie wilgotny , przełożony dżemem truskawkowym . Naprawdę polecam , super się nadaję do kawki z mleczkiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mleka 1 szkl. cukru 1/2 słoika dżemu truskawkowego 1/2 szkl. oleju 3 jajka 2 łyżeczki kakao 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną a następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem

Różne smaki w kuchni
Ciasteczka z czekoladą (bez proszku do pieczenia) 263

Uwielbiam ciasteczka. Po długim intensywnym dniu należy się słodka nagroda. Dlatego upiekłam dziś pyszne ciasteczka z czekoladą . Są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego nie potrzebujemy do nich proszku do pieczenia. Kilka składników, chwila zagniatania, chwila w lodówce i… można formować i piec A potem pozostaje już tylko słodkie smakowanie domowych ciasteczek z czekoladą. Spróbujcie(...)łyżeczka śmietany 18% około 1/2 czekolady mlecznej z migdałami (u mnie Torras ze ZdrowyMarket24) Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta będziemy mogli uformować kulę. Ciasto wkładamy do lodówki. Pół czekolady siekamy nożem na większe i mniejsze kawałki (w zależności od upodobań). Wyciągamy nasze ciasto z lodówki, dosypujemy

Słodkie okruszki
Zakochana tarta 131

się w powietrzu już od jakiegoś czasu, a im bliżej 14 lutego, tym mocniej staje się odczuwalny. Z tej okazji przygotowaliśmy prosty, ale zaskakująco uroczy deser, który podbije serce każdego :) Po prostu "Love is in the Air" ! CIASTO (blacha 28 cm): PIANKA:  250 g mąki   250 g mrożonych truskawek  125 g zimnego masła  1 galaretka truskawkowa  1 jajko(...)łyżki cukru pudru DODATKOWO:  200 g serka mascarpone  truskawki do dekoracji CIASTO: Do wody dodajemy barwnik, mieszamy i odstawiamy na bok.Na stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody

Kuchnia od dwojga
Sernikowy tort z malinami 388

przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów(...)sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin Dodatkowo: maliny do dekoracji bita śmietana poszatkowane pistacje     Ciasto: 1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki

Mała Cukierenka
Chrupiące ciasteczka z płatków jęczmiennych (truskawkowe) 177

jęczmiennych są pyszne, chrupiące, z cudownym posmakiem truskawek... Naprawdę niesamowicie kuszą. Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciastka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie -  niezwykle proste i bardzo szybkie. Płatki jęczmienne możecie zastąpić innymi, np. owsianymi.  Zamiast nuty truskawkowej równie dobrze sprawdzi się cytryna, kakao/karob, wanilia, żurawina, itp. (około 36 sztuk) 200g masła/margaryny(...)wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać pokruszone truskawki i mikro kropelki. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować

Di gotuje
Proste bułki pszenno – razowe 127

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pszenne bułeczki z dodatkiem razowej mąki. Smakują idealnie, jak te kupione w piekarni. A wiadomo domowe najlepsze! 400 g mąki pszennej luksusowej typ - 550 Młynomag  (klik) 50 g mąki razowej żytniej Młynomag  (klik) 1 łyżeczka soli 25 g oleju 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 0,5 łyżeczki cukru(...)obie mąki, sól – wszystko mieszamy. Dolewamy olej, rozpuszczone drożdże i na samym końcu letnia wodę. Wszystko mieszamy ok. 5 minut mikserem z hakiem (ręcznie ok. 8 minut). Po wyrobieniu ciasto powinno jeszcze delikatnie się lepić. Z ciasta formujemy kule i przekładamy je do wysmarowanej olejem  miski. Przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia

VioletoweKucharzenie
Kakaowe babeczki dyniowe 214

łyżek i dodajcie więcej słodzidła ;)   Składniki: 8 czubatych łyżek zmielonych otrębów/płatków owsianych 4 jajka 4 łyżki kakao 5-6 łyżek puree z dyni (proste i szybkie do zrobienia samemu, do tego TANIE i smaczne) 4 łyżki nasion amarantusa 1 łyżka fruktozy/ksylitolu lub innego słodzidła 4 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dżem(...)wyjdzie tak samo. Jak tylko spróbuję od razu dam znać! ☺   Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180ºC na termoobieg. I podczas gdy on się grzeje my zajmujemy się robieniem ciasta. Otręby lub płatki owsiane zmielić na mąkę (najlepiej w młynku do kawy albo innym urządzeniu, które zrobi nam z płatków drobnicę przypominającą mąkę). Naszą mączkę wrzucamy do miski razem z amarantusem

Jak gotować i nie zwariować
Krem z mascarpone do babeczek, tortów i ciast 151

Gdy nie mam czasu na długie wypieki lub nachodzą mnie niespodziewani goście wyjmuję ze spiżarni paczkę korpusów do babeczek i napełniam je kremem, do tego trochę

Mania Wypiekania
Ciasto z owocami i budyniem 210

Ciasto z owocami i budyniem Proste, smaczne ciasto, które możemy upiec z każdym rodzajem owoców, niezależnie od sezonu. Smaczne z rabarbarem, jabłkami czy też truskawkami, lub tak ja to zrobiłam pomieszałam owoce, które akurat miałam w domu: rabarbar, jabłka i nektarynki. Wyszło pysznie, budyniowo, owocowo i co najważniejsze, błyskawicznie. Składniki: kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 150 g cukru(...)owoców: rabarbar, jabłka, nektarynki, lub dowolne inne jakie lubicie Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtka, cukier oraz łyżkę bardzo zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto kruche, dzielimy je na 2 części: 2/3 i 1/3, ugniatamy kulki i obwijamy je folią spożywczą. Wkładamy je na godzinę do zamrażalnika. Po godzinie gotujemy budyń. Z litra

na moim stole...
Makowiec na drożdżowym :) 165

Znowu przychodzę Was lekko utuczyć :D Tym razem proponuję makowca. Idealnie wkomponuje się w inne jakże "lekkie, zdrowe, dietetyczne" świąteczne ciacha i dania :D Prosty i szybki, bo z użyciem gotowej masy makowej. Wiem! Istne szaleństwo :) Droga rodzinko - lepiej załóżcie luźniejsze kreacje :) Składniki na drożdżowe: - 200 ml mleka - 50 g drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny(...)początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek średniej grubości, wykładamy masę makową (jeżeli ktoś chce zaoszczędzić jak najbardziej wystarcza połowa puszki, a jak ktoś lubi duuuużo maku, tak jak ja :D wówczas

Zdrowie na języku :P
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 183

Już kiedy piekłam tartaletki z agrestem wymyśliłam, że z resztą owoców upiekę muffinki. Szybkie, proste, a nic się nie zmarnuje. Chcąc uzupełnić zapas agrestu wybrałam się do sklepu, a tam... Wszystko, tylko nie agrest. I nie porzeczki, bo na nie też miałam chrapkę. I co biedna miałam zrobić...? Kupiłam... A właściwie to nie powiem, co kupiłam. Coś, czego zupełnie(...)czas najwyższy resztkę owoców wykorzystać. Najpierw myślałam o muffinkach z bezą, która idealnie się z agrestem komponuje, ale... Tartaletki były z bezą, więc może lepiej co innego...? Pomyślałam o cieście, które piekłam w zeszłym roku - połączenie agrestu i marcepanu bardzo mi się spodobało. Ponieważ mam paczuszkę marcepanu na wyjątkowe okazje, nie zawahałam się jej użyć . I muszę powiedzieć, że bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Egzaminacyjne paranoje. I ciasteczka na rozluźnienie 168

niedługo je ogłoszą, inaczej chyba zwariuję. Na rozluźnienie - ciasteczka. Moje co prawda upiekłam już dawno, i zostało po nich tylko wspomnienie, niemniej zdecydowanie nadają się na czas egzaminów: szybkie, proste, nie mogą się nie udać. W dodatku smakują bosko - czekoladowo, troszkę może wytrawnie przez dodatek słonych orzeszków, jednak biała czekolada dodaje im słodyczy i równoważy wszystkie smaki. Ciasteczka(...)orzeszków ziemnych dodatkowo: 65 g białej czekolady 2 łyżki śmietany kremówki (38%) Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem, cukrem wnailiowym i kakao. Posiekać z zimnym masłem, dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Na końcu dodać posiekane orzechy, wgnieść w ciasto. Z masy uformować wałeczek o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki warzywne z parówkami 167

Lekkie i puszyste babeczki z warzyw, również mrożonych. Bardzo sycące. Mają bogaty smak, doskonale smakują na ciepło, podane z dipem chrzanowym lub czosnkowym.  Parówki można

Ze smakiem bez glutenu
Zwiebelkuchen z musztardą 136

 Przygotowanie dania z myślą o konkretnym konkursie, akcji to naprawdę trudna sprawa ;). Przy konkursie Inspiruj się kuchniami świata, gotuj z Roleskim dylematów było sporo... Który

Corner With Recipes
Racuszki na maślance 122

Składniki: Na ciasto: (na około 12 sztuk) 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 szklanka maślanki 1 łyżka oleju 1 szklanka mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Olej do smażenia Przygotowanie:  Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą pianę, dodać maślankę, olej dalej chwilkę ubijać. Następnie dodać mąkę z sodą oczyszczoną i wymieszać. Ciasto najlepiej przygotować(...)złoty kolor. Formować niewielkie placuszki. Na drugą stronę odwracać, gdy pojawią się pęcherzyki powietrza.  (Można podawać oprószone cukrem pudrem, albo polane polewą czekoladową, ale nawet bez tego szybko znikają).  Smacznego

My sweet a life
Kluski leniwe z sosem malinowym. 142

tego doszedł udar Teściowej, wróciła do domu, wymaga całodobowej opieki. A więc, sami rozumiecie.  Dziś mój ulubiony zestaw, twaróg i ukochane maliny, świeże i pachnące. Kluski, łatwe i szybkie w wykonaniu, nie trzeba nawet sobie brudzić rąk. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru waniliowego 2 - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sos: szklanka malin miód do smaku Twaróg wkładamy(...)litry wody z łyżeczką soli. Łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wkładamy do wrzątku. Woda nie może się kłębić, powinna ledwo mrugać. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Maliny zagotowujemy, a następnie miksujemy, gdy lekko ostygną słodzimy miodem, według smaku. Podajemy z gorącymi kluseczkami. I tym sposobem mamy prosty, zdrowy posiłek, dla łasuchów lub koneserów

Dieta moja pasja
Tarta marcepanowa z gruszkami 150

pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się z trzech warstw. Kruchego ciasta z mąki orkiszowej, gdzie połowę stanowi mąka pełnoziarnista, masy marcepanowej - aromatyzowanej amaretto i ułożonych na niej gruszek. Chrupiaca, owocowa, pyszna! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła(...)łyżka ksylitolu+1/2 łyżeczki cynamonu zmielony ksylitol do obsypania Wykonanie: mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać z masłem na małe okruszki, następnie dodać jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny marcepan rozdrobnić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Umieścić w kielichu blendera, dodać mleko, amaretto i zmiksować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Japoński chleb mleczny Hokkaido 162

Chleb o egzotycznie brzmiącej nazwie "Hokkaido Milk Toast". Dla mnie bardzo podobny do naszej polskiej chałki. Bardzo smaczny, delikatny i puszysty o pięknym maślanym zapachu. Polecam bo jest prosty i szybki do zrobienia. Źródło przepisu: en.christinesrecipes.com   Składniki na foremkę 25x10 cm: 340 g mąki pszennej, użyłem typ 480 54 g cukru 5 g soli 6 g mleka pełnotłustego(...)śmietankę, jajko i  kleik z mąki - Tang Zhong (przestudzony do temperatury pokojowej ).  Dodaj sól, cukier, mleko w proszku i drożdże. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób dokładnie ciasto (15-20 minut), aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie dodaj przestudzone do temperatury pokojowej masło i wgniataj w ciasto, aż się wchłonie. Przykryj i zostaw do wyrastania

Przepisy na domowy ser i chleb
KRUCHE ZAWIJAŃCE Z DŻEMEM Z CZARNEGO BZU 149

Bardzo szybkie i bardzo proste kruche ciasteczka.  Przepis otrzymałam od znajomej, i musiałam prędziutko wypróbować, bo rekomendacja: robi sie szybko i są pyszne - jest dla mnie zawsze najlepszą rekomendacją :)) Możemy przygotować je z dowolnym nadzieniem: dżemem, powidłami, marmoladą czy nutellą. Mięciutkie po upieczeniu, i takie same na drugi dzień. Gorąco polecam! Aaa... i nie przejmujcie się, że robiąc(...)cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy Dodatkowo: na nadzienie: 1 słoik dżemu lub powideł do posmarowania: białka (od żółtek) do posypania: cukier Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, aż do połączenia się. Formujemy kulę, zawijamy w folię spozywczą i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia (ok. 1h). Po wyjęciu rozwałkowyjemy na prostokąt. Ucinamy długie paski. Na każdy

Walijskie Pichcenie
Domowa masa makowa 144

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka(...)smaku 1/2 szkl grubo siekanych orzechów włoskich 1/3 szkl drobno siekanych migdałów 1/2 szkl kandyzowanych skórek i owoców Do miski przełożyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać. Prawda, ze banalnie prosta

Smakołyki Asi
Torcik rafaello 106

deser zachwyci każdego . Jest niezwykle prosty i szybki w  przygotowaniu . Połączenie pysznego kremu i kokosu daje niesamowity efekt smakowy . składniki na 4 porcje 1 szklanka mąki pszennej 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200g wiórków kokosowych 3/4 kostki margaryny 2 opakowania krakersów garść płatków migdałowych przepis Mleko łączymy z cukrem ,mąką i cukrem waniliowym .Następnie(...)rozkładamy krakersy a na nie kładziemy grubą warstwę masy. Następnie układamy drugą warstwę krakersów i obficie smarujemy masą kokosową . Wierzch wygładzamy i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi . Ciasto odstawiamy do schłodzenia

Smakowite Dania
Pampuchy 149

załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek.  Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić ich samemu. Smakują(...)Wykonanie: Z połowy mleka, drożdży i 2 łyżeczek cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę resztę mleka i wyrabiamy ciasto. Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy

Krakowskie smaki Ani
Paluszki drożdżowe przekąska nie tylko na impreze - przepis 248

różnymi posypkami takimi jak mak, czarnuszka, sezam i równie ziołowa taka jak mieszanka bazylii, czosnku oraz suszonych pomidorów. Ciasto jest proste i wdzięczne do zrobienia. Ciasto i całą resztę wykonałam z dziewczynkami zabawa przednia, każda chce wyrabiać ciasto rozsypać mąkę, posypać posypkę no cóż sprzątanie zostaję pozostaję już dla mnie, ale takie chwilę są BEZCENNE. Więc tak można spędzić(...)rozmącone jajko do smarowania  do posypania np. mak, sezam, czarnuszka, parmezan, ulubione zioła, sól różowa (wedle naszego uznania ) Świetnie pasują z sosem np. koperkowym, który robi się bardzo szybko mieszając jogurt grecki ze świeżym koperkiem, świeżo zmielonym pieprzem, solą można również dodać ząbek startego czosnku. SPOSÓB WYKONANIA : - drożdże rozkruszamy dodajemy cukier oraz 3-4 łyżki mleka letniego - odstawiamy

Basia w kuchni
Chleb żytnio-pszenny z tartym jabłkiem i ziołami 188

wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby rosły trochę dłużej niż  2 godziny, co jest zupełnie przyzwoitym wynikiem. Ale najważniejsze, że są proste do zrobienia i bardzo, ale to bardzo smaczne! Jeżeli chcecie więcej  informacji na temat(...)szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej typ 750, 310g wody z solą (dałam 4 łyżeczki soli) 2 garście posiekanego zielonego owsa, lub inne zioła ( użyłam

Stare Gary