zdjęcia. Zawsze piekłam muffiny w specjalnych papilotkach, które można kupić bez problemu praktycznie w każdym sklepie. Kiedyś robiąc bardzo późnym wieczorem zabrakło mi papilotek, a sklepy miałam już pozamykane ciasta zostało mi bardzo dużo, a do tego moje ulubione - czekoladowe. Mam różne formy na babeczki metalowe (te wykorzystuję tylko do słonych) oraz silikonowe. Nie lubię w nich robić, choć(...)jednym razem. Więc nie zastanawiając się długo włączyłam internet i znalazłam sposób na domowe papilotki. Wbrew pozorom jest to naprawdę prosty i szybki sposób ich wykonania. Najdłużej czasu schodzi na powycinanie kwadratów, ale po kilku dochodzi się do bardzo szybkiej wprawy. Ja mam zwyczaj zrobienia tych kwadratów dużo, dużo wcześniej np. oglądając swój ulubiony serial , potem składam je do zamkniętego
Ciastka - domowe słodkościSkładniki: 3 szklanki mąki 3 żółtka 3/4 kostki masła lub margaryny 4-5 łyżek gęstej śmietany do ciasta sól Przygotowanie: 1. Na stolnicę wysypać mąkę, posolić
Proste PotrawyKolejna propozycja serniczka na zimno. Galaretki i owoce możemy oczywiście zmieniać w zależności od sezonowości owoców. Sernik robi się szybko i prosto. SKŁADNIKI (na foremkę 28x24
Moje Kuchenne Rewelacjeprzepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się z migdałowymi płatkami i bardzo kruchym spodem. Spróbujcie. Składniki: (okrągła forma 27 cm) Na kruchy(...)schłodzonego masła, dodajemy 1/2 szklanki cukru i 2 żółtka. Całość ucieramy. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do uzyskania kruszonki. Odkładamy mikser i szybko ugniatamy ciasto ręką w jedną "kulę". Ciastem wylepiamy formę (rwiemy większe kawałki ciasta), lekko dociskając ręką. Robimy to sprawnie i w miarę szybko. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom
Słodkie okruszkiChciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle szybkie, świąteczne dzięki sporej zawartości bakalii, a równocześnie bogate w błonnik i zdrowsze dzięki temu, że do jego przygotowania nie używa się tłuszczu. Jest tak banalnie proste, że jego pieczenie można zlecić(...)sałatki warzywnej. Następnie wszystkie przygotowane składniki umieszczam w sporym naczyniu, trzeba je wymieszać do połączenia tak, by nie było suchych miejsc w całości masy. Najlepiej wymieszać ciasto dużą drewnianą łyżką. Gotowa masa jest lśniąca i lepka. wykładam ją równomiernie do blachy i wyrównuję powierzchnię za pomocą wilgotnej łyżki lub silikonowej szpatułki. Piekarnik należy rozgrzać
I tu będę miała takie teDziś zapraszam Was na pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu sernik z masą makową i wiśniami . Idealny na świąteczny stół. My go uwielbiamy Spróbujcie i Wy
Słodkie okruszkiNadszedł wspaniały czas truskawkobrania! dlatego też nasza inauguracja sezonu w tej odsłonie! proste, szybkie, syte danie z truskawkami w roli głównej, zajadajmy się tymi owocami
kgwjanczewoSmaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy
Kuchnia Pełna PasjiZ racji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami
kulinarnyJaKawa z wodą różaną, szafranem i kardamonem jest w krajach arabskich równie popularna jak w Polsce caffe latte. Przyrządzona w poniżej podany sposób jest bardzo aromatyczna
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzypuszczam, że raczej nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś słodkiego;) Ja sama szukam przepisów szybkich w wykonaniu. Tak właśnie trafiłam na ten przepis
Z miłości do słodkościNie mam pojęcia dlaczego tak się zawsze broniłam przed zrobieniem mufinek – to mój debiut:)). Wydawało mi się zawsze, że to bardzo czasochłonne i pracochłonne, a
Pieguskowa Kuchniagotowy, dodajemy resztę wiórek, odkładając dwie łyżki do posypania wierzchu. Oraz namoczoną w mleku żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego, że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi(...)wilgocią. Najlepiej wstawić na noc, a rano rozpuścić czekoladę w kąpieli, dodać łyżkę mleka aby była plastyczna i udekorować wierzch. Prawda że proste ? I to bardzo, bardzo proste. W porównaniu z dużymi blachami, to ciasto można nazwać wersja mini. Odrobina czekolady w środku, nadaje innego smaku niż te z samych krakersów. Jest jeszcze jeden plus, można tu wykorzystać
Dieta moja pasjawysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd ukochany angielski krem cytrynowy wielorakiego użytku można zrobić samemu. Prosty i szybki przepis... UWAGA krem uzależnia- mnie uzależnił ;) 2 duze jajka 2 żółtka 160g drobnego
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk