Krem kokosowy jest tak wciągający, że nie można się od niego oderwać, a pianka cytrynowa dodaje mu lekkiego orzeźwienia. Tort jest idealny z filiżanką aromatycznej kawy. Jest również prosty i szybki w wykonaniu. Dodam, że zamiast śmietany ,,Śnieżki'' można ubić kremówkę, ja używam ,,Śnieżki'' ponieważ u mnie nie wszyscy mogą jeść kremówkę. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka(...)sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony
IzabelawkuchniZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne
SMYKWKUCHNIswoją przygodę z gotowaniem, byłby to pewnie “4-godzinny mistrz kuchni“ (napisał ją Timothy Ferriss) albo “Szybko, świeżo, prosto” (Donna Hay). Jeśli ktoś już sobie radzi, to poleciłabym książkę o kuchni jakiegoś konkretnego kraju np. włoską “Kuchnię Dantego”. Uwielbiam kiszonki, są takie proste, tanie i smaczne, więc myślę, że każdy powinien przeczytać “Sztukę fermentacji” (Sandor Ellix Katz). Twój(...)zasmakuje, jem to w kółko z małymi modyfikacjami np. w lecie jest często grane leczo, a jesień to 101 dań z dyni piżmowej. Bardzo lubię comfort food: proste i szybkie dania z ziemniaków, sera i warzyw, które sprawiają, że jest nam cieplej i lepiej na świecie. Smaki dzieciństwa, których nigdy nie zapomnisz to… W dzieciństwie wakacje spędzałam
Ugotowane pozamiatanepapierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym
Karo in the Kitchenmnie tym jedynym. Podstawą owego przepisu miał być fakt, że zawsze miał mi się udać i miałam być z niego zadowolona. Dzisiaj dziele się z Wami tym przepisem. Prosty, szybki, a co najważniejsze idealnie sprawdza się jako baza do tortów :) Biszkopt - klasyczny rzucany Składniki : 7 jajek (miałam średnie ale prawdziwe ze wsi) 3/4 szkl 250ml drobnego cukru(...)jednym żółtka. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie niedługo miksujemy by nie było grudek. Tortownice wykładam papierem - samo dno, zamykam obręcz, wylewam ciasto. Wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy grzanie gorą dół na 180 stopni. Pieczemy około 30-40 min do suchego patyczka. Ja po 35 min przykryłam wierzch papierem by zbytnio nie zbrązowiał . Wyciągam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTradycyjny i sprawdzony przepis na fajny deser. Dzieciaki go uwielbiają a i dorośli nie pogardzą. Wykorzystuję do niego truskawki mrożone, które powodują, że masa serniczkowa
Ze smakiem bez glutenuoknami biało, to i śnieżne ciasto przystoi zrobić. Myślę, że sernik kokosowy , w wersji szybkiej, czyli sernik gotowany, jak najbardziej wpisuje się w zimowy klimat i krajobraz. Sernik gotowany to cztery kruche spody, przełożone gotowaną masą serową - w wersji klasycznej. Ja dodałam do masy serowej wiórki kokosowe, tym samym zmieniając smak sernika, na kokosowy. Wiórki kokosowe sprawdziły się idealnie, bardzo(...)wałkowania i wypiekania kruchych blatów, a potem już z górki. Wszystkie składniki bach do gara, gotujemy, smarujemy i gotowe. No prawie gotowe - sernik gotowany musi swoje odstać. Składniki: Kruche ciasto: 600 g mąki pszennej 250 g margaryny 3/4 szklanki cukru 1 jajko + 3 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa
kolorowotorcikowosama w nowej szkole - bo jest w niej pierwszy rok) piknik rodzinny. Kto chciał mógł dostarczyć słodkości uświetniające zabawę :-) Więc zrobiłam takie właśnie jak tu widać ciastka - szybkie, proste, kruche - wręcz rozpływają się w ustach, a do tego przyciągające uwagę kolorami :-) A pomogła mi Gosia i jej sprytne patenty ;-) Nawet mój mąż się nimi zachwyca, tzn. patentami ;-) ciastek(...)Suche składniki mieszamy razem, następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). Zawijamy ciasto w folię do żywności Gosia - sprytne
Czary - gary w kuchniDziś polecam Wam wilgotne ciasto z makiem . Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. U mnie gości na stole w święta, weekendy, jak i tak
Słodkie okruszkiciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka Z 6 białek ubić pianę, potem dodać stopniowo cukier puder oraz kisiel- wyłożyć na wierzch Posypać odłożonymi okruszkami, piec w temp. 170- 180 stopni C. przez około 60 min. Jest to naprawdę szybka i prosta wersja szarlotki, smakuje też wyśmienicie
Proste Potrawyniższe ceny i można piec. Dzisiaj mam dla Was bardzo łatwy do zrobienia tort truskawkowy. Smaczny i szybko znika. Może i Wy się skusicie na takie ciacho. Polecam Wam również roladę biszkoptową z truskawkami , która jest równie smaczna i prosta do zrobienia. Biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Miksując dodawać pojedynczo żółtka. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką tortową i proszkiem do pieczenia. Wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie smarować. Wlać ciasto i piec w 180 stopniach C około 35 minut
O kuchni z uczuciemdeser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D Kokosowy jagielnik Przepis na jedną dużą blachę Potrzebujemy: 1 duże opakowanie herbatników wegańskich* 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej 3 szklanki mleka roślinnego(...)przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami kokosowymi. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem. Smacznego! Maugo&Paszko
Bananowe Poleciast, które nauczyłam się piec. Przepis był bardzo prosty, a ciasto zawsze sie udawało, i to podobało mi się w nim najbardziej 💛 Ostatnio przeglądając mój stary zeszyt z przepisami odkopałam właśnie kilka fajnych przepisów, które odeszły w niepamięć (a szkoda). Zapraszam więc na wilgotne, aromatyczne i szybkie ciasto o trochę dziwnej nazwie: czarny salceson ❤ Składniki: 1 szklanka
Walijskie Pichcenieeksperyment, który zakończył się sukcesem 😀 Dzięki dodatkowi sody oraz octu bułeczki pięknie rosną, gdyż soda dobrze reaguje w środowisku kwaśnym - w procesie tym powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto. Pomysł na szybkie domowe bułeczki idealne na śniadanie lub gdy w domu nagle zabraknie pieczywa. Z podanej porcji wychodzi 8 małych bułeczek. Przynajmniej wiemy co jemy 😉 Składniki: 2 szklanki mąki
Kuchnia MagdaLenyPSZENNO-ŻYTNI - szybki i chrupiący z foremki Jak przygotować szybki i chrupiący chleb pszenno-żytni w domu -wypróbowany przepis krok po kroku. Bardzo prosty w przygotowaniu chleb domowy , wystarczy połączyć wszystkie składniki, dokładnie wyrobić i poczekać, aż drożdże zrobią swoją robotę ;) Potem do piekarnika i gotowe. Ciasto jest raczej luźne, ale nie za bardzo(!), więc pieczemy chleb
Moja Książka Kucharska