ciasto z białek. Mnie ono bardziej smakuje, niż tradycyjny biszkopt. Porównywalne w smaku, ale zdecydowanie bardziej lekkie. Zasada przygotowania tego ciasta jest jedna, na każde jedno białko dajemy 1 dag tłuszczu, 2 dag mąki i cukru. Oczywiście, aby je urozmaicić możecie dodać owoce, bakalie, przełożyć kremem, czy polać czekoladą. Ja do swojego dodałam jedynie jabłka, a został zjedzony tak szybko
Z Hrabiną w kuchniSłońce znowu powraca, więc nabrałam ochoty na prosty sernik na zimno z truskawkami. Dla mnie prosty sernik na zimno do typowy deser na lato. Super smakuje
codojedzeniaprosty przepis na przepyszne muffinki, do których wykonania można zaprosić dzieci, które bardzo chętnie pomogą. Składniki: 250 g mąki niepełna szklanka cukru 3 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 jajka Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki. Mokre składniki przelewamy do suchych mieszamy szybko(...)niedbale. Ciasto wlewamy do foremek lub papilotek i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut
Motylkowa KuchniaŁatwe czerwone curry z kurczaka uratowało w ubiegłym tygodniu moją kulinarną reputację. Wyobraźcie sobie leniwe, niedzielne popołudnie, wreszcie macie czas dla siebie, nigdzie Wam się nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMak często wykorzystujemy głównie podczas wypieków świątecznych oraz pieczywa. A szkoda, bo nie tylko jest smacznym dodatkiem, ale może być uzupełnieniem naszej diety. Niebieski mak
kulinarnyJaTacos znajdziecie w każdej meksykańskiej restauracji, budce czy food trucku. Podawane jako przystawka, przekąska lub pełne danie, w zależności od użytego nadzienia, to uliczne jedzenie szybko
Karo in the KitchenBardzo kruche i delikatne rogaliki o przyjemnym, migdałowym aromacie. Trochę inna wersja rogalików migdałowych . Uwierzcie, ich smak Was urzecze mimo, że wyglądają zwyczajnie i niepozornie. Łatwo
babka w formiesłono, a dzisiaj proponuję wam przepis łączący te dwie wersje. Tę szybką przekąskę z dynią na słodko- słono możecie z powodzeniem przygotować np. na Andrzejki lub na inną okazję. Na pewno zaskoczycie jej oryginalnym smakiem swoich gości. W dodatku jest zupełnie prosta i jej przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu. A zatem spróbujcie i napiszcie, jak Wam smakowały moje(...)tartaletki z dynią. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Pieczenie: 30 min. ● 1 opakowanie ciasta francuskiego* ● 300 g dyni (zważonej po oczyszczeniu) ● 50 g cukru ● 2 łyżki miodu (najlepiej akacjowego) ● 30 g masła ● 4 łyżki orzeszków ziemnych ● kilka łodyżek szczypiorku ● sól, pieprz Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Dynię obierz ze skórki, usuń włókna i pestki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBezglutenowe knedle z truskawkami - szybkie i proste do wykonania. Świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki ugotowanych ziemniaków :). Bardzo smaczne i delikatne. Polecam :) SKŁADNIKI na 2 porcje 250 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki ryżowej sól truskawki Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj blenderem. Truskawki umyj o obierz. Do ziemniaków dodaj(...)jajko i mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Umieść na nim truskawkę i dokładnie sklej. Przygotowane knedle wrzucaj do wrzącej, lekko posolonej wody. Gdy wypłyną gotuj jeszcze 2 minuty i delikatnie wyjmuj łyżką cedzakową. Możesz podawać posypane cukrem lub polane jogurtem naturalnym. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doskiJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfDeser idealny, bo szybki w wykonaniu, zdrowy i mega smaczny - warto wypróbować z jagodami i innymi ulubionymi owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam(...)zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego (ja użyłam domowego) ok. 80 g nasion chia Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy nasiona, wszystko mieszamy i pozostawiamy do nasiąknięcia na ok. 15-30 minut. Tyle w zupełności wystarczy. Masa może przypominać troszkę galaretkę, jeśli wolicie bardziej wodnistą konsystencję to zwiększcie
Cooking Monsterdługie stanie w kuchni o 18 znalazłam ten przepis, o 19 się nim zajadaliśmy, a o 20 już prawie nic nie zostało ;) Przepis znalazłam tutaj , jest prosty, szybki, a ciasteczka są przepyszne :) Składniki: 250 g twarogu 250 g masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jabłka(...)cukier puder do posypania Twaróg mielimy, bądź możemy też go zblendować (ja tak zrobiłam, uznałam że nie warto brudzić maszynkę ) dodajemy masło, cukier, cukier wanilinowy, proszek i mąkę zagniatamy ciasto ( będzie dość klejące). Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Jabłko obieramy i kroimy w półksiężyce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm, wycinamy kółka, na każdym układamy
Słodka Kraina Wypiekówmoich ulubionych przypraw :) Choć w tym roku lista świątecznych ciastek, została już dawno ustalona i zamknięta, to nie mogłam się oprzeć pokusie... Pyszne, kruche i cynamonowe, banalnie proste i szybkie w wykonaniu nic dodać, nic ująć ;) Ps. nie wiem czy dotrwają do Świąt :) SKŁADNIKI: 180 g zimnego masła 230 g mąki pszennej 40 g skrobi ziemniaczanej 90 g cukru(...)pudru 2 łyżki gęstej śmietany szczypta soli 2 łyżki cynamonu czekolada mleczna A jak to zrobić: Wszystkie składniki wysypać na stolnicę, posiekać nożem. Krótko zagnieść, do połączenia składników. Z ciasta uformować kulę i schłodzić przez około godzinę. Ciasto rozwałkować na płat o grubości 4-5 mm, podsypując delikatnie mąką. Wycinać gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachWitamy! Dzisiaj trochę osłody dla życia... Ostatnio non stop jest szaro, buro i ponuro, więc pora było zrobić szybkie i proste ciastka maślane. Może nie są zbytnio "odchudzające', ale jedno małe ciastko chyba nikomu nie zaszkodzi? ;) A więc... Do dzieła! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej typ 500 150 g masła 1 żółtko 0,5 łyżeczki(...)łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, żółtko, proszek do pieczenia, jogurt naturalny i cukier. Zagniatamy ciasto. W razie czego dodać więcej mąki. Uformować kulę i wstawić do lodówki na około 20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni - góra, dół, termoobieg. Wałkujemy ciasto i wykrajamy foremką kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem
Gotowanie, czyli hobby dla każdego