proste ciasta - 17526 przepisów (strona:916/1169)

.676. lody na śniadanie? + Norwegia cz.1 189

jogurtowe białkowe* waniliowo-kokosowe** lody z bananem~ *z waniliową odżywką białkową **z mąką kokosową Kilka prostych składników a cieszy :) Zgodnie z obietnicą dzisiaj napiszę trochę o wyjeździe do Norwegii i podzielę się zdjęciami. Wczoraj zorientowałam się, że mam ich bardzo dużo i postanowiłam podzielić je na dwie części. Od razu mówię, że nie zwiedzałam dużo. Oczywiście bardzo żałuję(...)inni, ale oczywiście w wersji lakto-free. Gdy danego dnia byliśmy w ośrodku, tj. nie wyjeżdżaliśmy nigdzie było coś w rodzaju podwieczorku "coffee break" na którym było jakieś domowe ciasto, raz gofry, mus czekoladowy itp. Poza tym były też "wieczory kulturalne" kiedy każdy kraj przygotowywał tradycyjne jedzenie na kolację, a następnie była prezentacja multimedialna o danym kraju, a po niej

breakfast of dreams
MUFFINY BANANOWE Z KRÓWKAMI I ORZECHAMI 260

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Co tu dużo pisać muffiny, jedne z lepszych które miałam okazję piec. Są wilgotne, puszyste

Słodkie zapomnienie
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 225

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty(...)cukru. W mące zrobiłem małe zagłębienie, do którego rozkruszyłem 10 gram świeżych drożdży. Całość zalałem 200 ml letniej wody i odstawiłem na około 5 minut. Po tym czasie wyrobiłem ciasto - istotne jest, aby cisto wyrabiać na tyle długo, aby stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto odstawiłem na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Wyprawy kulinarne
Słodkie pizze z dżemem i kruszonką 207

mąki. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Następnie pozostawić do wyrośnięcia. Minimum na godzinę. Kruszonka: Wszystkie składnie ze sobą wymieszać. Powinna mieć konsystencje piasku, z trochę większymi grudkami. Kiedy ciasto nam już ładnie wyrośnie dzielimy je na 4 części i z każdej ugniatamy okrągły blacik jak na pizze, takie grubszy. Układamy na blachę. Następnie nakładamy na to dżem. Potem kruszmy(...)kuchenne-czarymary.blogspot.com/ 9. http://my-simple-cuisine.blogspot.com/ 10. http://kuchniaukrysi.blogspot.com/ 11. http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/ A oto moje pytania: 1. Wolisz piec czy gotować? 2. Odżywiasz się zdrowo, czy lubisz czasem zaszaleć? 3. Potrawy proste, czy wykwintne? 4. Co, cię zachęciło to tego, aby prowadzić bloga? 5. Twój najlepszy wypiek, lub najlepsze danie? 6. Ostro, czy łagodnie? 7. Twoja ulubiona czekolada? 8. Warzywa

Moje pyszne gotowanie
Moje warsztaty kulinarne - trzy dania z chleba -żurek, walijsko-niemieckie hot dogi i bajadery 182

oraz otwarci miał tu też ogromne znaczenie :) I tak doszło do samych warsztatów, które odbyły się 14 kwietnia 2015 w podziemiach bardzo przyjemnej restauracji Dobra Karma w Katowicach. Założenie proste. Robimy pełny obiad wykorzystując głównie stary chleb. Przez pełny rozumiemy zupę, danie główne i deser. Deser był najmniej ambitnym przedsięwzięciem, zupa nieco bardziej, a danie główne miało już pewien(...)tematu warsztatów. Deser, który powstał właśnie z odpadków i zwrotów powstających w piekarniach i cukierniach, który szybko podbił serca konsumentów.  Składniki: - nieświeże pieczywo - margaryna - kakao - cukier - aromat do ciasta o ulubionym smaku, ale polecam rumowy, za to połączenie migdałów i pomarańczy też dało radę :) - bakalie Wykonanie: Generalnie wszystko ze sobą miksujemy, a potem lepimy kulki :) ale polecam zacząć

Kryzysowa Książka Kucharska
SUNLIGHT SOUFFLE – TES V: SKYRIM – wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 385

początek „prawdziwie epickiej wyprawy”, która obfituje w „wonie, smaki i faktury tak wyjątkowe, że zdawać się będą niemożliwymi”. Przepisy w niej zawarte są tak proste i efektowne, że goście mogą podejrzewać gotującego o magiczne sztuczki, chociaż jak autor utrzymuje „Jedyną magią jest tu jednak pasja kryjąca się w twoim sercu – pasja do przyrządzania(...)wychodzi ok. 3 sufletów w kokilkach – jeśli nie macie takiego sprzętu mogą być też formy od muffinów lub jedna większa metalowa, okrągła forma, w którą można wlać całość ciasta (wtedy czas pieczenia nieco się wydłuży). 2. SOS BESZAMELOWY + SER (10 min) Mleko podgrzewamy do momentu, aż będzie lekko parowało. Odstawiamy na bok. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę

Nerds Kitchen
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 193

Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie Kolejny chleb z serii wypieków na zakwasie żytnim. Chleb żytnio-orkiszowy z dodatkiem żurawiny i nasion, z chrupiącą skórką - delikatny i

Moje Qulinaria
genialne racuchy serowo bananowe i jednodniowa superbohaterka 178

wkawiarence.pl życie nie jest idealne, choć w przelocie dostrzegam, przebłyski fantastyczne, których braki u siebie postrzegam. Ładna fryzura, dżinsy które opinają chudy, zgrabny tyłek. Super auto

W Kawiarence
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 200

Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 150

również pod nieco bardziej angielską nazwą "water roux". Od razu mnie to zaciekawiło i nie tracąc zbyt wiele czasu przystąpiłem do robienia własnych paluchów. A wspomniana metoda jest bardzo prosta, polega na odpowiednim zaparzeniu mąki. Powoduje to, że bułki są lekkie i puszyste. Ale o tym później, najpierw nieco dygresji, bo przecież wiecie, że przepis bez dygresji się(...)chcieli taki bułki zrobić. A pokusa będzie potężna, bo bułki pyszne :) No i dalej już po staremu, jak zawsze: Obie mąki wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrabiać ciasto jakieś 15-20 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę i przykryć ręcznikiem na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze przez moment wyrabiać, żeby je odpowietrzyć. Potem podzielić

Marder&Marder Manufacture
Puszyste placuszki z ricottą 236

Śniadanie to jeden z podstawowych i najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Oprócz tego, że ma być zdrowe, sycące to przede wszystkim ma być smaczne. Takie są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MUFFINY KAKAOWE Z KREMEM ORZECHOWYM 187

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
10 potraw, których spróbować będąc w Portugalii 139

Portugalia jest krajem powszechnie uważanym za idealne miejsce na spędzenie wakacji. Gorąca, południowa atmosfera, setki kilometrów plaż i mnóstwo dodatkowych atrakcji turystycznych działają na turystów jak

ProstePesto.pl
PORK BUNS – SLEEPING DOGS – chińskie bułeczki z grillowaną wieprzowiną 256

Hongkong, policjant pod przykrywką, krwawe rozgrywki wewnętrz triady, spektakularne walki wręcz, pościgi w lewostronnym trybie jazdy, strzelaniny, hackowanie kamer, liczne zlecenia na boku, walki kurczaków, randki

Nerds Kitchen
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 208

Dziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że

Arbuziaki