ukrywam, ten chlebek do prostych nie należy. Przepis pochodzi z książki Kena Forkisha "Mąka, Woda, Drożdże, Sól. Rzecz o pieczeniu chleba". Książkę dostałam od swoich nauczycieli na zakończenie ostatniej klasy gimnazjum. Pamiętam, padło wtedy pytanie, co chciałabym otrzymać na uroczystej gali zakończenia roku szkolnego. A że tradycją jest wręczanie książek, to poprosiłam właśnie o książkę autorstwa amerykańskiego(...)bochenki) Zakwas: 100 g aktywnego, dojrzałego zakwasu * 400 g białej mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 400 g wody o temperaturze 29-32 st.C Ciasto: 740 g białej mąki pszennej 60 g mąki pszennej razowej 620 g wody o temperaturze 32-35 st.C 21 g drobnej soli morskiej 2 g suszonych drożdży instant 360 g powyższego
Nastoletnie Wypiekaniedługiej nieobecności wracam do Was z obiecanym przepisem na nasz rocznicowy tort. Sam przepis jest banalnie prosty,a efekt zadowala nawet wybredne gusta. Muszę przyznać, że robiąc go trochę się śpieszyłam, przez co owoce zamiast bezpośrednio na biszkopcie, wylądowały na warstwie kremu. Trochę zepsuło to estetykę, ale smak pozostał :) Potrzebne nam: - upieczony z tego przepisu biszkopt (jeśli macie jakiś(...)dwie części. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Pierwszy blat smarujemy cienką warstwą kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną
W poszukiwaniu inspiracjiokresie świątecznym, ale przez cały rok. Szablony? Szablony posłużyły mi przy dekorowaniu świątecznych pierników, ale wykorzystałam je również przy dekoracji kawy z mlekiem. Dodatkowo można je przyłożyć na zwykłe ciasto i posypać szablon cukrem pudrem lub kakao. Więc to mamy duże pole do popisu. Świąteczne motywy jednak pasują tylko do okresu świątecznego, ale za to przez naprawdę wiele lat będziemy(...)plastik, przez co spokojnie można je myć bez obawy, że się zniszczą. Wydają się dość solidne. Myłam je już kilkadziesiąt razy i jest ok. Sama technika zdobienia jest bardzo prosta. Tu trochę producent zlekceważył temat, bo owszem dodał małą książeczkę z opisem, ale nie ma tam wielu zdjęć, jest jedno,poza tym cała jest w języku hiszpańskim, francuskim
Blondynka GotujeUwielbiam takie proste przepisy w których wystarczy jedynie wymieszać składniki a reszta właściwie robi się sama. Moje ulubione warzywa czyli marchewka, batat, papryka i awokado oraz pyszne sery: parmezan i gorgonzolą nadają całości charakteru. Przepyszny pomysł na smaczny i zdrowy lunch do pracy lub szkoły. Składniki (7 babeczek/2 porcje): 100 gram Marwitek (marchewek marki Marwit) 1/3 średniego batata(...)warzywa, sery, mąkę, jajka, mleko i przyprawy: sól, pieprz, wędzoną paprykę oraz proszek do pieczenia dokładnie mieszam. Formę na muffiny wykładam papierowymi papilotkami i nakładam do wnętrza każdej ciasto na 3/4 wysokości. Muffiny umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut, po upieczeniu wyciągam z formy (lub z silikonowych foremek) i studzę na kratce. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapożegnanie truskawek przygotowałam chlebek z truskawkami, u mnie podwójnie truskawkowy. Połączenie świeżych i upieczonych truskawek jest idealne, zdecydowanie zaspokaja głód na truskawki :). Przepis jest jak zawsze bardzo prosty, więc warto spróbować. U mnie pojawia się mąka razowa, otręby, ale jeśli nie chcecie ich używać to po prostu z nich zrezygnujcie. To jest tylko moja propozycja, a nie ścisły przepis(...)koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego
Corner With RecipesDomowe ciasteczka dla psa to zdrowa alternatywa dla sklepowych przysmaków bez dodatku chemii i ulepszaczy. Proste składniki. Razowa mąka, spora ilość świeżej marchewki, prawdziwe masło i miód. Tylko cztery elementy, a radość psiaka bezcenna. Moje psy asystowały mi prawie na każdym kroku przygotowań. Uwielbiają marchewkę a zapach masła nęci chyba każdego czworonożnego pupila. Czy ciasteczka są smaczne(...)kawałki i zmiksować w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniazawsze działają intensywnie na moją kulinarną wyobraźnię, po cichu marzę sobie o jej książce o wypiekach (urodziny już za dwa miesiące, więc kto wie). Tym razem piekła chleb - szybki, prosty, a wyglądający niesamowicie efektownie. Szybki rzut oka na listę składników - wszystko jest. Czym prędzej więc udałam się do kuchni, żeby przygotować sobie to cudo. Oczywiście, nie pomyślałam o zapisaniu proporcji(...)miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę miody i 100 ml wody, odstawić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i miodu, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, przestudzić. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości 3-5 mm. Posmarować masłem, posypać makiem. Pokroić wzdłuż
Pożeraczka, czyli raz adobrzeUwielbiam te placki. Jeśli je zrobicie i spróbujecie zrozumiecie, że nie da się ich nie kochać. Ich szykowanie to całe trzy minuty – odrobina dłużej schodzi nad
Karo in the KitchenUdało mi się wreszcie kupić foremki wielkanocne i od razu postanowiłam je wykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę
Gotowanie...to proste !To chyba najprostszy przepis na lekki, pszenny chleb jak możecie zrobić w domowym piekarniku. Chleb pszenny bez zakwasu – na drożdżach. Szybko rośnie, pięknie pachnie, każdemu smakuje
Karo in the KitchenMini galette z bananami i chrupiącym musli Prosty, pyszny bananowy deser z chrupiącym musli. Z tego przepisu możecie oczywiście przygotować również tradycyjną tartę (22 cm), ale ja polecam Wam spróbować tą wersję. Takie galette możecie urozmaicić również w inne owoce np. jabłka i dodać odrobinę czekolady startej na tarce. Tu można próbować różnych wariantów, zachęcam do eksperymentowania Spróbujcie(...)Crunchy czerwone owoce z nasionami chia 4health cynamon Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło i wbijamy całe jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę, zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę lub na krócej do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na silikonowej
Słodkie okruszkiniezapowiedzianych gości. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Te łatwe, pikantne placuszki łączą w sobie łagodną słodkość porów z ostrym ciepłem chilli. Wyśmienita propozycja dla miłośników prostych i szybkich dań. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 5 min Czas przygotowania 15 min Ingredients(...)Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym. Notes Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Wędrówki po kuchniChlebek ten jest niezwykle smaaaczny i dodatkowo prosty w przygotowaniu. Naprawdę - zawsze się udaje! Można też użyć różnych rodzai mąk, dzięki czemu łatwo otrzymać np. chleb pszenny, pszenno-żytni, czy pszenno-orkiszowy. ( Uwaga: pieczywo nie wyjdzie z samej mąki pełnoziarnistej czy razowej, lecz jedynie w proporcji pół na pół.) Tak samo z płatkami, otrębami, nasionami i ziarenkami. Kto co lubi(...)spirytusowego 10% 500 ml ciepłej wody Składniki sypkie połączyć w dużej misce, a następnie wymieszać z ciepłą wodą i octem - najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. (Ciasto będzie miało dość luźną, lepiącą konsystencję i takie ma być.) Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości - na 30 minut. Po tym czasie masę
Di gotujeprzez skazą glutenową! Brzmi świetnie, prawda? Ja już jestem zadowolona, że takie pyszności mogą mieć pozytywny wpływ na mój organizm. Wracając do ciasteczek... Przyznam, że nie spodziewałam się, że tak prosty przepis zachwyci mnie po każdym względem! Dosłownie - pod każdym. Przygotowałam jest ekspresowo, a zniknęły jeszcze szybciej, czego efektem było ich ponowne pieczenie - już w oryginalnych proporcjach. Są takie chrupiące(...)opcjonalnie ekstrakt migdałowy. Dodać jajko i po dokładnym zmiksowaniu - wiórki i pozostałe składniki suche. Gotową masę schłodzić w lodówce - przez około 1 h. (Wtedy będzie łatwiejsza do wałkowania.) Zimne ciasto rozwałkować na placek o grubości 5-6 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka umieścić (z niewielkimi odstępami) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujerazem na wspaniały tort, ale to w kolejnym poście :-) Dziś wstęp do torta, a mianowicie pomysł na ciekawa dekorację. pokażę Wam jak w kilka chwil zrobić fajne dekorki na ciasto z czekolady. Wspaniale prezentujący się motyl 3D i dowolne ozdoby. No to zaczynamy Potrzebne nam będą: -trochę czekolady dobrej jakości-min 60% kakao -miseczka -garnek w wodą -woreczek(...)krem na wierzchu torta, szczelinę pomiędzy nimi dopełniamy czekoladą. Jeśli zostanie nam czekolada w woreczku, i gdy zaschnie, wsadzamy na 20s do mikrofali i już będzie płynna. :-) proste i ładne dekoracje, oczywiście muszą tężeć w lodówce. P.S W następnym poście-tort :-) Zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku