proste ciasta - 17526 przepisów (strona:910/1169)

Pulpeciki z macy do rosołu 218

Takie kulki z macy to klasyka kuchni żydowskiej, którą warto przenieść do własnej kuchni, jeśli mamy ochotę na coś treściwego, prostego w wykonaniu i szybkiego do rosołu. Podstawowy przepis na takie pyzy z macy znalazłam w książce “ Smaki Izraela ”, ale doprawiłam go cebulą, natką i czosnkiem. Uwielbiam rosół, ale zwykłe drobne kluseczki to dla mnie za mało, a kulki(...)pieprzu i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby maca zmiękła. Przy pomocy łyżki do lodów formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego kulki urosną w czasie gotowania. Z powyższych proporcji ciasta powinno wyjść 16 kulek, które można w jednej turze ugotować w garnku. Kulki gotujemy w rosole, z którym będziemy go podawać przez 20 minut. Zupę podajemy z kulkami

Ugotowane pozamiatane
Serniczek z likierem Baileys 187

Składniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g

Luźna Kuchnia
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 179

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka     Składniki powinny(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Ciasteczka na Halloween „paluchy wiedźmy” 5434

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasteczka migdałowo – waniliowe „paluchy wiedźmy”. Kruche, maślane, z uprażonym migdałem. Idealne na Halloween:). Nikt nie przejdzie obok nich obojętnie… Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej i proszę robić ciasteczka dosyć cienkie, bo sporo rosną podczas pieczenia. Bardzo polecam…   Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka       Składniki(...)dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. 2. Do maślanej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i aromaty. Wymieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 3. Z kruszonki rękoma zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Drewnianą deskę lub stolnicę podsypać mąką. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować paluszki ( patrz FILM

Mała Cukierenka
Drożdżowy chleb owsiany 139

domowy, chrupiący i świeży chleb ! Dlatego dziś polecam Wam pyszny i prosty drożdżowy chleb owsiany, który poleca się do kanapek na śniadanie i na kolację. Dzięki płatkom owsianym jest wilgotny i zawiera sporo błonnika. A teraz koniec gadania i bierzemy się do roboty. Drożdżowy chleb owsiany  Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach(...)się rozpuszczą, dodajemy łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru.  Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do nich przesianą mąkę i letnią owsiankę. Wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem przez 15 minut. Ciasto powinno pozostać kleiste. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie keksówki smarujemy tłuszczem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Wierzch wyrównujemy mokrą łyżką

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka grecka - na polski sposób 226

Kuchnia śródziemnomorska często jest określana mianem najzdrowszej na świecie. W Grecji jedzenie zawsze miało olbrzymie znaczenie - przede wszystkim kulturowe oraz religijne. Potrawy nie tylko spożywano, ale

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Proste babeczki kokosowe 162

Dziś coś dla fanów kokosu - puszyste babeczki z wiórkami i mlekiem kokosowym podane z kremem śmietankowo kokosowym (też z mleka kokosowego - nic się nie zmarnuje :) ). Pierwszą

Ciastkozercy
Fantazja i prostota w jednym, czyli focaccia 142

szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy sól, podrośnięte drożdże, pozostałą wodę oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby

KulinarneImpresje.pl
PIECZONE PĄCZKI 209

przesianą przez drobne sitko, cukier, masło, jajka i sól. Wyrobić dokładnie – można użyć robota planetarnego (jeśli ktoś ma), albo haków w normalnym mikserze z misą, można tez ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, miękkie, ale odrywające się od dłoni. Przykryć lnianą ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją

Dietolog
“Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia” – recenzja 177

znają z bloga czy z warsztatów. Najprościej jest być sobą: postawić na przekazywane w rodzinie przepisy, na dania, które smakują naszym znajomym. Po prostu docenić to, co sprawdzone, proste, zwyczajne i co naprawdę jest podawane na naszych stołach. Na tym właśnie polega piękno i bezpretensjonalność tej książki. A na stole Alicji rządzą warzywa. Widać to też po pięknych ilustracjach(...)pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri. A na deser ciastka z cieciorki z masłem orzechowym i koniecznie surowe ciasto marchewkowe. Jeśli podoba Wam się kuchnia Wegan Nerd, to autorkę będzie można spotkać 8 listopada w czasie premiery książki w Kubek i Ołówek w Warszawie. Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia

Ugotowane pozamiatane
Hiszpańskie pączki - tłusty czwartek 141

Czas wielkiego zjadania pączków się zbliża. Wczoraj robiłam pączki hiszpańskie przepis podała mi Kuchnia Ilony, zachęciła mnie zdjęciem. Przepis na nie jest bardzo prosty więc nie opierałam się długo i je sama raz dwa zrobiłam. Cały blat był w oleju bo musiałam dojść jak je zsunąć, aby utrzymał się kształt. Od razu przyszło mi na myśl pociąć na kwadraty papier(...)mieszamy do połączenia składników i aż masa zacznie odchodzić od ścianek (będzie to gęsta masa) - studzimy - po czym dodajemy po jajku i miksujemy do połączenia się masy - gotowe ciasto nakładamy do szprycy i tworzymy z nich krążki - pieczemy w rozgrzanym oleju (używam rzepakowego nie pieni się ) z obu stron do zrumienienia - najlepiej powycinać z papieru do pieczenia kwadraty o szerokości

Basia w kuchni
Letni tort na urodziny C. 193

soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen.  Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta ( ciepło jest przecież ), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CZEKOLADOWE MUFFINY Z TRUSKAWKAMI 68

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (10-12 szt): 200g mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2

Słodkie zapomnienie
Muffinki - zajączki z ricottą i kremem śmietankowym 154

Muffinki , których głównym składnikiem nadającym smaku i charakteru jest serek ricotta . To dzięki niemu po upieczeniu przypominają w smaku mini serniczki, są lekko wilgotne, kremowe. Olejek

Kolorowy Przepisownik
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 191

Uwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania