Zabawa tkwi w toffifee" - tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle - zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comDziś będzie jeszcze szybciej i zwięźlej niż poprzednio. Przez cały dzień mierzyłam, zagniatałam, piekłam i wyrabiałam, czuję każdy mięsień w swoim ciele i jedyne o czym
Przepysznik - BLW i nie tylkoProste, zdrowe, mocno orzechowe ciastka to prawdziwy strzał w 10! Mogą być wybawieniem w nagłym napadzie ochoty na słodkie, czy po prostu kiedy lubicie czasem coś słodkiego przegryźć, ale świadomie sięgacie po zdrowe produkty. U mnie te ciastka są stale na półce w słoiczku. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, to sięgam po dwa (czasem więcej, bo naprawdę(...)stopni (góra-dół). Zwilżonymi dłońmi formujemy luźne kulki z masy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie widelcem lekko je rozpłaszczamy i dociskamy do foremki. Kiedy wszystkie ciasta są już na blaszce, to wkładamy je do piekarnika na około 15 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu studzimy i przekładamy do szczelnego pojemniczka. Smacznego! Artykuł Orzechowe ciasteczka
Analiza SmakuWierzch tortu przyozdobiłam świeżymi kwiatami w odcieniach różu, a także malinami, borówkami i jagodami. Dodałam też kilka cukierków w pastelowych kolorach. Tort pięknie prezentuje się na stole i jest prosty do wykonania. Smakuje i dzieciom i dorosłym. Jego przygotowanie można rozłożyć w czasie. Dzień wcześniej upiec biszkopt i do czasu przełożenia przechować na blacie kuchennym. Pamiętajcie, że wszystkie składniki(...)misie miksera i ubijamy do otrzymania gęstego kremu. Dzielimy na trzy równe części. Do ¹⁄₃ porcji kremu dodajemy odrobinę różowego barwnika spożywczego i mieszamy. PRZEŁOŻENIE : Na paterze umieszczamy pierwszy blat ciasta i nasączamy ¹⁄₃ ponczu. Wykładamy 1 szklankę jagód i rozprowadzamy je równą warstwą. Wykładamy ¹⁄₃ białego kremu i kładziemy kolejny blat. Nasączamy go, wykładamy pozostałe jagody i drugą porcję jasnego kremu. Kładziemy
cool and mintySeniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę je z pewnością w domu! Nasze działania w kuchni poprzedziły krótkie prezentacje: Łukasza Konika(...)koszulce i sosem berneńskim zupa z białych warzyw (ziemniak, cebula, szparag) polędwiczka z puree z soczewicy, z warzywami pęczak z ziołami i warzywami ze schabem deser... pierożek z ciasta filo, z musem z jeżyn i twarożkiem z biała czekoladą
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze powtarzamy, że energetycznych batonów nigdy za wiele. Dlatego kiedy dostałyśmy propozycję wypróbowania bombusowych przekąsek już nie mogłyśmy się ich doczekać! Co więcej, firma postanowiła wysłać
Candy PandasNa przedłużony majowy weekend wybraliśmy się do Budapesztu. Dzisiaj pierwsza część relacji, ponieważ całkiem sporo zdjęć wybrałam do publikacji. Wszystkie zdjęcia, które publikuję w tym wpisie
Corner With RecipesZabawa tkwi w toffifee" - tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle - zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPamiętacie przepis na włoską kiełbasę ? Te włoskie klopsy są równie aromatyczne. Miękkie i soczyste, nie wymagają wiele pracy – pieką się w piekarniku a nie smażą. Do
Karo in the KitchenNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Słodkie zapomnienienieśmiertelne ‘comfort food’. Swojego czasu miałam zawsze zapas placków w zamrażalce. Potrafiłam mieć na nie ochotę o 1- 2 w nocy. Albo na śniadanie. Na chociaż jednego. Są tak proste. I tak smaczne. Nie oszukujmy się, że można je zrobić zdrowo – ziemniaki to węglowodany, mają skrobię, sypiemy mąkę, smażymy w tłuszczu i każdy jego zamiennik będzie po prostu niesmaczny(...)smażę na rzepakowym. Smażenie zaczynamy zawsze dopiero wtedy, gdy tłuszcz na patelni będzie bardzo gorący – placki go wtedy niepotrzebnie nie wchłoną. Ja od razu smażę wszystkie placki, z całego ciasta. Każdą partię usmażonych odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i chowam je na kratkę do piekarnika nastawionego na 120⁰C z termoobiegiem, żeby nie wystygły i nie zrobiły się
Karo in the KitchenŚwięta bez Sernika to jak choinka bez prezentów. Przedstawiam Wam mojego sernika, który pojawił się na Świątecznym stole. Przepis pochodzi z Kwestia Smaku . W wykonani jest prosty i mało pracochłonny. Namawiam was do upieczenia tego sernika - warto! SKŁADNIKI: Spód brownie: 120 g gorzkiej czekolady 120 g masła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka(...)każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam masę z ciemną czekoladą, na którą delikatnie wyłożyłam łyżką masę z białą czekoladą, a na koniec łyżeczką poukładałam kleksy z musu truskawkowego. Całość wstawiłam do piekarnika i piekłam
Blondynka Gotujekryzys i zgodnie z tradycją przyjętą na tym blogu, i zwyczaju gdzie status materialny decydował o ilości dań, będzie 6. Zupa grochowa z grzybami Można było w bardzo prosty sposób zmierzyć czy rok był dobry czy zły. Decydowała o tym ilość plonów. Dlatego właśnie na potrawach zbożowych skupiano się podczas tej wieczerzy. Ryby przyszły dopiero w wyniku pierwszego starcia tradycji(...)kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno
Kryzysowa Książka KucharskaNajlepsze gofry jakie w życiu jadłam! Niemalże oszalałam z radości, gdy zaserwowano mi informację, iż wygrałam jedną z nagród w konkursie promocji marki PROSTE HISTORIE firmy IGLOTEX . Moje wpisy konkursowe zostały wybrane jako jedne z ciekawiej i kreatywniej napisanych oraz przedstawianych , a podejrzeć je można TU: Jak pewien Mikołaj zażarcie walczył w pewnym konkursie : Mikołajowe zmagania w zimowym konkursie(...)garnuszku i odstawić do ostudzenia. Do miski z rozczynem dodać pozostałe ciepłe mleko, resztę cukru, cukier wanilinowy, jajka, sól i roztopione masło. Wyrobić mikserem z mieszadłami hakowymi na elastyczne ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Ciasto wyjdzie dość gęste i przez to problematyczne przy nakładaniu do gofrownicy, ale smak końcowego produktu to wynagrodzi :) Gofrownicę rozgrzać
Grunt to przepis!sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa pachnąca goździkami, pełna suszonych(...)porcji trochę nas przeraził. Z kolei mój wybór to truskawki zapiekane w „koglu moglu” . Gorąca jajeczna pianka, pachnące owoce, a do tego lody śmietankowe. Genialny a zarazem prosty deser – sama słodycz, smak lata. Teściowie, jako stali bywalcy, postawili na nowość w karcie – leniwe pierogi podsmażane z likierowym winem, jabłkiem, gruszką, podawane z ajerkoniakowym sosem. Deser był
Szybko Tanio Smacznie