Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey
Moja Delicjap { margin-bottom: 0.21cm; } Kiedy byłam małą dziewczynką, typowy Francuz kojarzył mi się z chudym gościem z podkręconym wąsem, w czarnym berecie z antenką, trzymającym
Przepysznik - BLW i nie tylkoMityczne pieczone pączki! Specjalnie dla tych, którzy nie mają chęci zadręczać swojej wątroby nawet ten jeden raz w roku oraz dla maluszków, dla których tłusty smażony
Przepysznik - BLW i nie tylkochlebach żytnich. Robiłam go już niezliczoną ilość razy, uprościłam zatem przepis aby było jeszcze łatwiej, szybciej i wygodniej. Lubię bowiem jak moje przepisy na chleb są na tyle proste że nie zajmują kilku dni przygotowań, a efekt finalny jest fantastyczny! Ten chlebek najlepiej piec w garze, choć nie jest to koniecznie. Garnek jednak „przytrzyma w ryzach(...)miski lub szklanego słoja, dokładnie wymieszaj drewnianą lub silikonową łyżką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 14-16 h (noc) do wyrastania. SKŁADNIKI CIASTO CHLEBOWE : – 335 g wcześniej przygotowanego zaczynu (cały) lub aktywnego żytniego zakwasu dokarmionego tak jak opisałam powyżej – 341 g ciepłej wody (może być dobrej jakości kranówka lub woda źródlana
nietylkopasta.plniezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku śmietankowym typu Filadelfia. Przepis jest banalnie prosty i potrzebujecie nieskomplikowanych składników. Bardzo przyjemny i intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu(...)minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy wypiek. Studzimy całkowicie . 5. Gdy ciasto jest wystudzone wywracamy je na paterę do góry nogami tak by węższa część była na górze a szersza na dole. 6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę, gdy będzie
vaniliowoczekoladowajeden z najlepszych smaków Mazowsza... Nad recepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął moimi kubkami smakowymi.. i udało się. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne! Polecam :-) Składniki na ok. 35 szt: 2 białka 60 g cukru pudru 60 g mąki 40 g masła w temperaturze pokojowej Normal(...)stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaMam tak czasem (z niektórymi osobami), że malutki komplement, który od większości osób byłby miły, ale to wszystko, a od tej jednej szczególnej, sprawia że rosną
Przepysznik - BLW i nie tylkoRolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca – wystarczą(...)tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy
Poezja smakuPakora , chrupiąca indyjska przekąska cebulowa Pakora to pyszna przekąska , bardzo popularna w Indiach. Robi się ją z różnych warzyw najczęściej z cebuli lub kalafiora . Chrupiące , rozkosznie
Ogrodnik w podróżyzyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec
Kubki smakuCzasami trudno mi żyć ze sobą :) Zrobić klasyczne eklerki? Eeeee, niee! To byłoby za proste. Więc sobie wymyśliłam takie dwu smakowe. W sumie też nie były trudne, tylko trochę pracochłonne, a to Kochani trochę kłóci się z moim brakiem cierpliwości. Cóż, było zrobić jak fantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto(...)mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał
Blondynka GotujeTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moje pierwsze boje w ramach Weekendowej Cukierni okazały się wiekim sukcesem. Spojrzałam na przepis i wydał mi się specyficzny i dziwny, że tak to ujmę
Przepysznik - BLW i nie tylkoCantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami Cantuccini - przepyszne, włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania
Moje Qulinaria