ostrza dodatkowo zabezpieczyć tak, by nie stykały się z innymi kuchennymi akcesoriami. Gdzie trzymać? W ofercie Fiskars są specjalnie zaprojektowane bloki i listwy magnetyczne, które sprawią, że przechowywanie będzie proste i co najważniejsze bezpieczne. Dla nas, bo nie "nadziejemy" się na nie szukając czegoś w szufladzie oraz dla samych noży, które w styczności z innymi metalami zdecydowanie szybciej się(...)takiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej
Kuchnia w czekoladziewedług jednego przepisu, zasłyszanego ongiś w radiu. Przepis niestety mi zaginął, bo były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty. Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze(...)wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski
Mieszam w GarnkuDzisiaj zapraszam Was na kieliszek swojskiego jarzębiaku. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, wystarczy wybrać się na spacer do lasu we wrześniowe popołudnie, narwać kilka kiści pomarańczowych, jędrnych, jarzębinowych jagód, odpowiednio je przygotować, zalać alkoholem i czekać. Na szczęście niedługo, bo po miesiącu można już go odcedzić, przelać(...)domu. Gdy mamy już jarzębinę w domu to zabieramy się do jej czyszczenia.Owoce jarzębiny odrywamy od szypułek, dokładnie myjemy, równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia ciasta i wkładamy do ciepłego piekarnika, by nieco przywiędły. Gdy jagody już się dobrze wygrzały, chłodzimy je i przekładamy do foliowego woreczka, następnie mrozimy 2-3 godziny. Po tym czasie odmrażamy jarzębinę
Rozpustne gotowanieZ okazji premiery nowej części jednej z naszych ulubionych gier, Borderlands, postanowiliśmy, że będzie ona następną pozycją, która przeskanujemy w poszukiwaniu inspiracji na przepis. Mimo, iż
Nerds Kitchenlaktozy (cukru występującego w mleku). Jeśli uwielbiasz pichcić wraz ze swoją pociechą lub u Twoich najbliższych stwierdzono nietolerancję laktozy, ta propozycja jest dla Ciebie! Zadanie w konkursie było proste: "Opisz ulubioną potrawę, którą przygotowujesz ze swoim dzieckiem lub napisz dlaczego książka powinna trafić w Twoje ręce" Dziś nadszedł ten dzień, w którym należy wyłonić 5-ciu zwycięzców. Wybór(...)racji, że mój synek dopiero kończy 9 miesięcy nie mamy za wiele możliwości kulinarnych ale udało nam się wspólnie upiec ciasteczka oraz niedawno pierniczki :) Kacperek miał troszkę swojego ciasta, które gniótł, rwał i bawił się. Przecież o to właśnie chodzi by takie zajęcia były dla dzieci też formą zabawy. Wiem, że książeczka na pewno nam się przyda w kolejnych kulinarnych
Słodkie okruszkiWieloletni, sprawdzony przepis na pyszny domowy pszenno – żytni chleb na drożdżach. Prosty w wykonaniu chleb z piekarnika z chrupiącą skórką, to świetny pomysł na udany domowy wypiek. Jak upiec dobry chleb na drożdżach? Nasz przepis na domowy chleb z piekarnika z pewnością nie sprawi nikomu żadnych trudności. Idealne, świeże i pachnące pieczywo na śniadanie, na kolację i kanapki(...)domowy to bez wątpienia świetna alternatywa dla pieczywa ze sklepu. Jakości domowego chleba i radości z wypieku chleba własnej roboty nie można w żaden sposób porównać z tym drugim. Prosty domowy chleb o wiele dłużej zachowuje świeżość. Mamy pełną świadomość jakości takiego wypieku oraz produktów do niego użytych. Chleb to tradycja. Często spotykamy się z pytaniem: Jak zrobić domowy chleb
Kuchnia Na Wypasiepełnoziarniste płatki owsiane, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. Całość mieszamy łyżką. Na koniec wsypujemy mieszankę skórek i znów mieszamy. Miskę z ciastem odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie nabieramy około łyżki masy, lekko spłaszczaj w dłoniach (dłonie co jakiś czas warto przemyć zimną wodą) i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Słodkie okruszkigotujące się owoce. Nie przerywając mieszania, doprowadzić do wrzenia. Zagotować i zdjąć z ognia. 2. Twaróg zblenderować z cukrem, żółtkiem i mlekiem. Dodać sól i mąkę - wymieszać. Jeśli ciasto jest mocno gęste - dodać odrobinę mleka. Białko ubić na sztywno i dodać do cista. Delikatnie wymieszać. 3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju ( użyłam olej kokosowy ) smażyć placuszki. 4. Gotowe placuszki
kolorowotorcikowocukier, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej, mleko, wbijamy całe jajko. Całość mieszamy szybko łyżką. Masę przekładamy do dwóch filiżanek (max do 1/2 wysokości, bo ciasto rośnie). Filiżanki wkładamy do mikrofalówki na 2,5 do 3 minut. Jeśli robicie pierwszy raz warto włożyć filiżanki pojedynczo, wówczas łatwiej dostosować czas „pieczenia” i ewentualnie skorygować
Słodkie okruszkiSkładniki na spód : 120 g ciasteczek typu digistive, najlepsze w czekoladzie 50 g masła Przygotowanie : Ciasteczka pokruszyć i zmiksować na drobny piasek, masło rozpuścić Dodać je
Proste PotrawySkładniki: 2 op serka Ricotta ( 400g) 2 jajka 1 kieliszek dobrej jakości mocnego alkoholu 0,5 kubka brązowego cukru 1 kubek puree z dyni 1 op
Luźna Kuchniawiem, że miały być wczoraj ale nie było mnie w domu więc nie miałam możliwości wstawienia przepisu. Muffinki są bardzo dobre, długo zachowują świeżość a przy tym są proste w wykonaniu. Przepis na nie pochodzi z bloga: Ciastkożercy Serdecznie polecam ;) Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru(...)kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki AniSezonowe warzywa staram się maksymalnie wykorzystywać przy gotowaniu. Od dłuższego czasu w lodówce, co parę dni pojawia się spory kawałek dyni. Za każdym razem mam już
Corner With Recipespotrawa to burito i lasagne w jednym. Meksykański torcik z tortilli zasmakuje wielbicielom obu tych dań. Jest prosty i szybki do zrobienia, a prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 4 tortille (kupujemy gotowe lub wykorzystujemy przepis poniżej) 400 g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli papryka czerwona puszka pomidorów w kawałkach garść czarnych oliwek sól, pieprz, pieprz ziołowy(...)mąki pszennej 80 ml ciepłej wody łyżka oleju szczypta soli Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Następnie dolewamy wodę i całość zagniatamy rękoma kilka minut. Jeśli ciasto będzie zbytnio kleić się do dłoni, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto odstawiamy na kilka minut. Następnie dzielimy je na 4 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy dłonią
e-PrzepisyKulinarne