będzie się nam lepiło do rąk. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę(...)Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne
Kulinarne przygody GatityRacuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą i zsiadłym(...)ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana
Pasja Smakuzdarzało mi się kupić gotowca w torebce ubić i przełożyć nim biszkopty, ale sama jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić i teraz tego bardzo żałuję, bo jest niezwykle prosty i szybki w wykonaniu, a taki samodzielnie wykonany smakuje o niebo lepiej niż gotowiec. Musicie koniecznie spróbować, gwarantuję, że się zakochacie jak my :) Składniki: 500 g serka mascarpone 3 jaja(...)łączymy ją z białkami. Biszkopty moczymy w kawie i układamy w naczyniu, blaszce, lub w czym tam komu wygodnie (ja użyłam plastikowego zamykanego pojemnika, by łatwiej było mi przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu
Cynamonowe szczęściemasła 2 kopiaste łyżki kakao łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 - 3 łyżki ksylitolu 2 łyżki mleka łyżka oleju Oraz: miska 2,5 - 3 l folia spożywcza równa, prosta szklanka Herbaty zalewamy wodą aby się zaparzyły. Czyste obrane truskawki, osuszone na ręczniku rozgniatamy, najlepiej dłonią i przekładamy na sitko. Chodzi o pozyskanie soku, w którym będziemy rozprowadzać żelatynę. Miskę wykładamy(...)minut, aby lekko stężało. Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie miksując. W tym przypadku czekolada zastąpi żelatynę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie wykręcamy szklankę, a otwór po niej napełniamy masą. Przykrywamy biszkoptem, nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Składniki na polewę
Dieta moja pasjaBardzo często zastanawiam się jaką przystawkę przygotować na spotkanie ze znajomymi. Proste pomysły są chyba najlepsze – bruschetta z pomidorami idealne będzie pasowała na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kruche rogaliki z dżemem z dyni to pyszna słodka przekąska w jesienne dni. Przepis na rogaliki znam już od dłuższego
KuchniaWeDwoje.plTen deser zawsze mnie fascynował. Elegancki, wykwintny, lekki jak chmurka. Po prostu doskonały. I nigdy nie miałam odwagi, by się z nim zmierzyć. Wreszcie w tym
W mojej kuchniJuż ôd 1 listopada rychtuja 2 roztomajte 3 wersje tego piernika i musza pedzieć 4 , że sie werciōło 5 . Podstawowy recept 6 mōm ôd ciotki Eldzy
Chop w kuchniJak większość ludzi uwielbiam pizzę, ale szczególnie taką, która składa się ze zdrowych składników. Stąd kolejne podejście do pizzy z mąki pełnoziarnistej. Dzięki mojej bratowej, która
Corner With Recipespomidorowym sosie. W zasadzie przepis ma dla Was Milena, bo to jedno z jej ulubionych dań i podczas ferii sama je przygotowała (oczywiście pod moim okiem). Przepis jest bardzo prosty, ale pyszny. Dobrej jakości produkty robią tu całą robotę. Wspólne gotowanie to według mnie jeden z najlepszych sposobów na spędzanie czasu z dziećmi w domu. Nie wiem, może dlatego(...)pomocy i samo chce, to w każdym wieku znajdzie się coś, co może przygotować. Wszystko na miarę możliwości. 3-letnie maluchy już mogą np. obierać fasolkę szparagową albo ugniatać ciasto czy wykrawać ciasteczka foremkami. Starszym dzieciom można pozwolić na przygotowywanie całych dań, oczywiście wcześniej tłumacząc zasady bezpieczeństwa i wyjaśniając kolejne etapy pracy. Warto zaplanować z dzieckiem co ma ochotę przygotować
Dietologdeserowej Sposób przygotowania: 1. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na najwyższych obrotach przez 2 minuty. 2. Dodać pozostałe składniki oprócz dodatków i zmiksować do połączenia składników. 3. Ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy
W mojej kuchniPlacki z dyni można przygotować na wiele sposobów i z przeróżnymi dodatkami. Ja dziś przygotowałam dla rodzinki prostą wersję placków z odrobiną cynamonu, który nadał plackom niesamowitego smaku. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Pyszna jesienna przekąska, która posmakuje każdemu. Składniki na około 30 placków: * 1 szklanka puree z dyni ( przepis tutaj ) * 2 łyżki cukru * 1/2 płaskiej łyżeczki(...)dyni. Dodać żółtka jajek i resztę składników, wymieszać drewnianą łyżką. Na samym końcu dodać ubite na sztywną pianę białka jajek. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju. Łyżką nakłada porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron na średnio nagrzanym palniku grzewczym. Placki można podać z konfiturą lub posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieburgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam KOTLETY
cucinare