długo. Pomyślałam, że skoro tak bardzo marzy mi się własne pieczywo, to je zrobię! Metodą prób i błędów, ale w końcu zrobię! I zrobiłam. Zaczęłam małymi krokami. Od czegoś prostego. Od chleba na płatkach owsianych. Oto on. Składniki: (na 1 bochenek, taki, jak na zdjęciu) 2,5 dkg drożdży świeżych 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki płatków owsianych 1/2l ciepłej(...)pestki dyni do posypania wierzchu Wykonanie : w małej miseczce rozpuścić drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. W misie umieścić wszystkie pozostałe składniki, dodać zaczyn i wyrobić ciasto. Powinno być luźne, ale łatwo odklejające się od dłoni. Ciasto przełożyć do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i tak wykończone posypujemy ulubionymi ziarnami: słonecznikiem
Raj dla Podniebieniadwie łyżki mąki ,dobrze wymieszać ,aby nie było grudek i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do miski wrzucić rozbełtane jajko ,rozczyn ,część mąki, sól ,mleko I wyrabiać ciasto .Jest dość luźne, ale to zagwarantuje nam puszystość bułek.Pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone masło ,resztę mąki i wyrabiamy jeszcze kilka minut.Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Następnie formujemy
Ladylaura.Chrupiące pieczarki panierowane w bułce tartej z dodatkiem czosnku, papryki i pieprzu, to obowiązkowa przystawka na imprezę, pyszny dodatek do obiadu lub prosta i nie droga przekąska na wieczór z przyjaciółmi. składniki na 4 porcje 500 g pieczarek 3 jajka 4-5 łyżek mąki pszennej bułka tarta do panierowana olej do smażenia szczypta czosnku granulowanego szczypta słodkiej(...)połowie długości ). Do miski przekładamy jajka i wsypujemy mąkę, całość doprawiamy solą, czarnym i ziołowym pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz słodką papryką i wszystko mieszamy trzepaczką do uzyskania konsystencji jednolitego ciasta. Pieczarki namaczamy w cieście a następnie obtaczamy w bułce tartej, smażymy partiami na głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu
Smakowite Daniaroku zamiast pączków upiekłam kruche ciasteczka. To bardzo prosty przepis, potrzeba nam tylko 3 składników. Można je zrobić na dwa sposoby - na słodko (jak u mnie) lub wytrawnie, ale o tym już w przepisie. Mam nadzieję, ze ktoś się skusi na takie małe słodkie wypieki. Bardzo polecam. Ciasteczka wyszły kruchutkie i smaczne! Składniki: 25 dag masła / margaryny w pokojowej temperaturze(...)mąki pszennej 25 dag białego sera twarogowego Dodatki: cukier kryształ - w wersji na słodko gruboziarnista sól / kminek - w wersji wytrawnej mąka do podsypania Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto połączyć, zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wykrawać radełkiem dowolne kształty. Wałkowałam ciasto troszkę cieniej, wyszły bardzo delikatne i kruchutkie. 2. Ciastka maczać w cukrze z jednej strony
Kuchnia domowa AniKomentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1 ogórek 1 mała papryka 1 zielona cebulka 1 mały ząbek czosnku 1/3 łyżeczki soli szczypta białego pieprzu 150 ml wody 2 płaty ciasta filo 1 opakowanie małych kulek mozzarelli 2 łyżki mielonych migdałów 1 jajko olej do smażenia Zobacz wideo Smacznego! Ciasto filo musi bardzo dokładnie i szczelnie pokryć mozarellę w przeciwnym razie
mecookskulę, polać olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Włożyć do miski, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik(...)Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slow life Twins
Weekendy w domu i ogrodziebrzozowego jajko 2 łyżki many łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki sody Sos: kg truskawek 1 - 2 łyżki miodu Wszystkie składniki na packi miksujemy razem na gładkie ciasto i odstawiamy na 10 - 15 minut aby sobie odpoczęło. A dokładniej chodzi o to aby manna napęczniała i zebrała nadmiar wilgoci. Smażymy na suchej patelni, na bardzo niewielkim ogniu. Uprzedzam, tu potrzebna(...)truskawek miksujemy i doprawiamy do smaku miodem, chyba że ktoś woli czymś innym. Drugą połowę kroimy na cząstki i dodajemy do tych zmiksowanych. Gorące placuszki podajemy z zimnym sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki
Dieta moja pasjaChrupiące ciastka owsiane zainspirowane przepisem Doroty z bloga Moje Wypieki. W stosunku do oryginalnego przepisu, poza zamianą mąk, zmniejszyłam też ilość cukru. Mocno chrupiące, mocno owsiane i proste do wykonania. Dzieciakom bardzo smakowały SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka ekstraktu(...)Masło zmiksuj bardzo dokładnie. Cały czas miksując kolejno wsypuj: biały cukier i brązowy, wbij jajko. Wsyp pozostałe składniki na jeden raz i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Z ciasta rób kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszcz je łyżką. Układaj na blaszce w sporych odstępach, bo mocno rozchodzą się na boki. Piecz w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Chwilę
Kuchnia bezglutenowaRogaliki są pyszne, takie delikatne i bardzo proste w przygotowaniu. Robi się je naprawę szybko! Możecie użyć dowolnego nadzienia i udekorować lukrem, czekoladą lub tak jak ja - cukrem pudrem. Polecam! (około 30 małych rogalików) 250g mąki pszennej 75 ml śmietany 18% 75g masła 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego (możecie zrobić sami - klik(...)jajko do posmarowania cukier puder Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i schłodzić w lodówce - przez około 1 godzinę. (Można też zostawić na całą nic.) Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części i każdą z nich bardzo cienko rozwałkować - na kształt okręgu. (Ja je normalnie rozwałkowywałam i za pomocą miski o średnicy około 18,5 cm wykrawałam koła.) Każdy
Di gotujeProsty przepis na gofry, które wychodzą naprawdę pyszne. Idealne na deser lub jako podwieczorek z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem czy dżemem. Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 szklanka cukru * 5 jajek * 1 kostka roztopionej, schłodzonej margaryny albo 3/4 szklanki oleju * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 szklanki wody * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie: Rozgrzać gofrownicę. Do miski(...)wsypać przesianą przez sitko mąkę, cukier, wbić jajka, wlać margarynę (olej), wodę, wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto wylewać porcjami chochlą na rozgrzany blat gofrownicy. Piec gofry 3-5 minut. Studzić na kratce
Zrób to smaczniedziś rano po raz drugi. To co mnie w nim zachwyca to gruba skórka, świeżość - nawet na 3 dzień po upieczeniu środek jest miękki oraz szybkie i proste wykonanie. Mąkę owsianą tradycyjnie zastąpiłam zmielonymi płatkami owsianymi( tym razem błyskawicznymi) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3/4 szklanki mąki owsianej ( lub zmielonych płatków owsianych ) łyżeczka drobnej soli(...)misce, wymieszałam krótko, tylko do połączenia. Przykryłam naczynie folią aluminiową i odstawiłam na 40 minut. Po tym czasie do wysmarowanej olejem, posypanej płatkami owsianymi blaszki o wymiarach 31x12x8 przełożyłam ciasto. Ponieważ ciasto z mąki żytniej nie jest tak łatwe w formowaniu jak z pszennej, zrobiłam to łyżką. Wyrównałam wierzch, posmarowałam cienką warstwą oleju, posypałam płatkami i ponacinałam ostrym nożem. Odstawiłam
apetytnapieczeniekolory :)) Prze-cudne :)) tak na koniec wakacji. A co :) Proste w przygotowaniu i szybkie w pieczeniu :) Polecam, dla urozmaicenia wypieków, czy też podczas pieczenia z dzieciakami - będą miały frajdę :) 'tęczowe muffinki' Składniki (na 18-20 szt): - 5 jajek - 1-1,5 szklanki cukru - 1 op cukru waniliowego - 3 szklanki mąki + 2 łyżki - 1,5 łyżeczki proszku(...)szklanka oleju - barwniki spożywcze Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać 3 szklanki przesianej mąki, proszek do pieczenia, olej, wodę i aromat. Utrzeć gładkie ciasto. Dodać białka. Delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 7 części. Do każdej dodać barwik spożywczy (do uzyskania odpowiedniego koloru, fiolet - połączenie czerwonego z niebieskim, zielony - połączenie niebieskiego
CookYourselfWszyscy mają koszyk mam i ja;) W tym roku nasz świąteczny stół będzie zdobił pyszny, drożdżowy koszyczek;) Koszyczek jest prosty do wykonania, potrzebna jest nam tylko odrobina cierpliwości i miska która zniesie wysoką temperaturę w piekarniku. Przepis pochodzi ze stronki Przepisy Aleksandry i jej Mamy Polecam bardzo;) Składniki: dwie łyżeczki suchych drożdży 1/2 szklanki ciepłego(...)szklanki mąki jajko do posmarowania Wykonanie: Suche drożdże przesypać do miseczki, następnie dodać do nich mąkę, ciepłą wodę oraz mleko. Następnie dodajemy olej, sól, cukier i wybijamy jajko. Ciasto dokładnie zagniatamy, ma ono być gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie rozwałkowujemy je na około 1 cm grubości
Krakowskie smaki AniŻadnego łasucha nie trzeba namawiać na sernik, a na mini serniczki cytrynowo czekoladowe skusi się, mam nadzieję, każdy. Samo przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam. Składniki: - 110g dowolnych herbatników - 2 łyżki mielonych migdałów - 60g masła - 2 łyżeczki kakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g creme fraiche - 2 jajka - trochę więcej(...)czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały
mojewypiekiinietylko