wiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę czekolady czy porcję pysznego ciasta, tylko... po co, skoro słodycze mogą być również zdrowe i nie skutkować godzinami wyrzutów sumienia? Dla większości osób to połączenie jest dość absurdalne- "Zdrowe słodycze?! Przecież to nie istnieje(...)owocowy czy "serniczki" na zimno. MUS OWOCOWY Pyszny miks przygotowany ze zblendowanych malin, brzoskwiń i kiwi z dodatkiem wiórek kokosowych. Taki deser, nie dość, że jest banalnie prosty, to zawiera mnóstwo witamin i cennych składników odżywczych. Maliny stanowią bogate źródło witaminy C, witaminy B3, kwasu foliowego, potasu oraz cynku i manganu. Brzoskwinie z awierają witaminy
peanutbuttermonsterZ okazji swoich urodzin postanowiłam zamiast tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem dlaczego, bo ten przepis jest właśnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikpolewą czekoladową i czerwonym lukrem. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a jakie smaczne! Składniki : * 1,5 szklanki mąki pszennej * pół szklanki mleka * 3/4 szklanki wody mineralnej gazowanej * szczypta soli * łyżeczka oleju rzepakowego Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Ciasto ma być troszkę gęstsze niż na tradycyjne
Magiczne Życie MartyJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkiTeraz w sezonie taka salsa pojawia się u mnie coraz częściej, jako dodatek do grillowanych ryb i mięs, lub tak po prostu do obiadu oraz jako
KUCHNIA POLSKAKolejny, przetestowany przeze mnie przepis z książki 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. I kolejny udany i smaczny wypiek:-) Bułeczki są najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenuSkładniki na biszkopt : 6-7 jaj 1 i 1/2 szklanki mąki 1i 1/2 szkalnki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju, tu
Proste PotrawyNo teraz coś z tradycjami :) kapuśniaczek ze świeżej kapusty babci Józi. Jak byłam mała nawet nie chciałam jego spróbować (nie wiem dlaczego) teraz nie mogę się
Niezły Młynekjabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić
Di gotujeKokosanki, bezy kokosowe. Bez dodatku mąki. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis. Ciasteczka wychodzą pyszne :) Jest jedno, małe ale... najlepsze są, gdy chwilę odpoczną, najlepiej z jeden dzień. Tylko jak tu tyle czasu się wstrzymywać? 3 białka – 110 g, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, 250 g cukru pudru, 250 g wiórków kokosowych, Ubić białka z solą(...)otrzymamy sztywną pianę. Następnie dalej ubijając dodawać cukier. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie, lecz dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej porcje ciasta bezowego łyżką, lub wyciskać porcje ciasta z rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut. zastawa
królestwo garówzblendować. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, w razie potrzeby dosłodzić dowolnym słodzikiem. Wymieszać bardzo dokładnie, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Patelnię rozgrzać i posmarować olejem kokosowym. Nalewać niewielkie porcje ciasta, na wierzch położyć kawałeczki startej lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady. Smażyć ok. 3 minuty i przewrócić na drugą stronę . Podawać z masłem orzechowym lub innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Healthy food explorerłyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową słodzika/cukru, mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i miękkim masłem. Ciasto dzielimy na 2 połowy. 2. Placki rozwałkowujemy, jednym wykładamy spód formy z papierem do pieczenia i nakłuwamy delikatnie widelcem i posypać odrobiną bułki tartej. 3. Białka ubijamy z resztą(...)placek wykładamy jabłka, potem białko i na koniec przykrywamy drugim plackiem, nakłuwając delikatnie widelcem. Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach. Zapraszam po przepis na zwykłą standarową szarlotkę PROSTA KRUCHA SZARLOTKA LINK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzubatoniki bez cukru, bez nabiały i bez glutenu. Robi się je w bardzo prosty sposób. Właśnie wypróbowałam na moim synku i jego koledze powiedzieli, że bardzo dobre i wzięli dokładkę. Składniki: 1 warstwa: 1/2 kubka orzechów nerkowca lub migdałów, 1/2 kubka daktyli, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki masła orzechowego, 2 warstwa: 1/2 kubka namoczonych daktyli(...)łyżka oleju kokosowego Wykonanie: Składniki 1 warstwy wsypujemy do blendera. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą i stworzą sprężystą, klejącą masę. Masę przekładamy do podłużnej foremki na ciasto wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzamy masę równomiernie i wkładamy do zamrażalki. Składniki drugiej warstwy również miksujemy w blenderze i nakładamy kolejną warstwę na masę w foremce i ponownie całość wkładamy
Smaki Przyprawy i KoloryMocno czekoladowe, chrupiące i bardzo wciągające Potrzeba tylko kilku prostych składników, które można znaleźć w każdej kuchni. Smakołyk nie tylko dla dzieciaków W moim domu wszyscy je bardzo lubimy i ile bym ich nie zrobiła, to znikają w oka mgnieniu… No ale w sumie o to chodzi, żeby smakowały i chciało się je jeść Składniki (na 2 blaszki(...)łyżki cukru brązowego 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek mleka roślinnego Wykonanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sito do większego naczynia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ręcznie aż ciasto będzie jednolite. Formujemy kulkę. Kulkę wkładamy do worka foliowego lub plastikowej torebki. Następnie rozwałakowujemy na blok o grubości kilku milimetrów. U mnie wymiary czekoladowego bloka pokazanego na zdjęciu
Lamarida.plsoli 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych Składniki wymieszać w misce i wyrobić ręcznie (ok. 10 minut) lub mikserem (krócej) tak długo, aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem nakryć i zostawić na 1-2 godzin, aż ciasto zwiększy dwukrotnie swą objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na obsypany mąką blat i podzielić na 6 równych
Przepisy na domowy ser i chleb