wymieszaj w głębokim naczyniu z pozostałymi składnikami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Nieprzywierającą patelnię dobrze rozgrzej i za pomocą dużej łyżki nakładaj małe porcje ciasta na patelnię, formując placuszki. Ciasto samo przybierze okrągły kształt. Gdy na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to będzie oznaczało, że spód już się upiekł. Przewróć bliny i upiecz na złoty kolor
Raj dla Podniebienianich 2 łyżki masła i mieszamy aż się rozpuści. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia (tak żeby dało się je wymieszać ręką). Na koniec dodajemy mleko, jajko, obie mąki i pieprz. Ciasto krótko wyrabiamy, aż będzie jednolite. Następnie z ciasta odrywamy kawałki, które formujemy w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą z nich obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Smażymy partiami na głębokim
PatiGotujedrugiej misce połączyć mleko, olej i jajko. Do miski z suchymi składnikami przelać składniki mokre, wymieszać łyżką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przekładać do foremek. Piec w temperaturze 185 stopni około 20 minut
Moje domowe kucharzeniecukru 1 jajko 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli Wszystkie produkty włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć przy pomocy szablonu- serduszko. Powinny wyjść dwa identyczne. Przełożyć na papier do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut do zrumienienia. Wystudzić. Czekoladowa glazura
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, sól, pieprz i proszek do pieczenia. Cebulę kroimy na około półcentymetrowe paski i wyciągamy ostrożnie krążki, każdy oddzielnie. Zanurzamy je w przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu około 1 minutę z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Krążki cebulowe podajemy z ulubionym sosem. Smacznego Francuskie
Słodkie okruszkiNaszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej 2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkikakao, proszek do pieczenia i sodę W osobnej misce roztrzepać jajka z olejem, cukrem i mlekiem. Do mokrych produktów wsypać mąkę z kakao i krótko zamieszać- do połączenia. Ciasto będzie dość luźne. Przelać do przygotowanych papilotek. Piec około 20 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Krem kawowy 100g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2- 3 łyżki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukminut, następnie wyciskam z nich nadmiar płynu i dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam dużą ilość tłuszczu. Co ważne, tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, warto wcześniej sprawdzić odrobiną ciasta czy jest już odpowiednio gorący. Nakładam na rozgrzany olej niewielką porcję ciasta i smażę po minucie z każdej strony. Usmażone placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podaję gorące na słodko
Mango PapajaNadrabiając zaległości w pieczeniu słodkości upiekłam tort na swoje imieniny. Prosty, szybki i przepyszny. Biszkopt: 5 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek oleju 1 łyżeczka octu Masa: 250g mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30% 1/2 szkl cukru Dodatkowo: 0,5 kg truskawek cukrowe ozdoby Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę(...)przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet i wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa placki. Masa: Kremówkę ubić, dodać mascarpone i cukier, miksować do połączenia. Truskawki
Motylkowa Kuchniazdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :) # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości pomarszczone jabłuszka i pociemniałe banany(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie
Cooking Monsterpyszne, chrupiące, czekoladowo-kokosowe... Po prostu obłędne w smaku i kuszące cudownym aromatem! Zresztą sami spróbujcie, bo składniki na ciasteczka są łatwo dostępne, a samo ich przygotowanie - niezwykle proste i bardzo szybkie. (około 18 sztuk) 100g masła/margaryny 120g cukru 1 jajko (małe) 70g mąki pszennej 60g płatków owsianych 40g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao(...)cukrem i cukrem waniliowym. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, płatki, wiórki, kakao, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeCiastka bardzo szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Pamiętam je z czasów dzieciństwa - domowe najlepsze :) Sekret tkwi w delikatnych łączeniu składników - zapraszam! Baletki Składniki: 3 jajka (białka i żółtka osobno) 6,5 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej garść maku marmolada, dżem itp Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)małymi partiami dodajemy cukier, nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wszystko razem ubijać, aż ładnie się połączy. Mikser odkładamy. Małymi porcjami wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do rękawa z okrągłą końcówką. Małe porcje wyciskamy w średnich odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy makiem. Pieczemy przez 10 minut w 180'C, aż staną
Tagebuch po polskuOPONKI - WSPOMNIENIE Z DZIECIŃSTWA Smaczne, proste i łatwe w przygotowaniu. Składniki na około 30-40 oponek: 500 g półtłustego twarogu (najlepiej nie mielony) 3 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 - 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka octu ( żeby nie wchłaniały tyle(...)oponki robi się niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze w wykonaniu niż pączki. Słodycz dla dzieci :-) Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto. Zacznij od 2 szklanek mąki, potem stopniowo dosypuj. Nie przekraczaj jednak wymaganej ilości mąki, bo oponki będą twarde. Jak już uzyskasz odpowiednie ciasto, rozwałkuj na grubość około pół
Calzonella.comlubiła takich ciasteczek. Dla mnie to smak z dzieciństwa i dziś tym kiedy za oknem już dość zimno tym smakiem dzielę się z Wam. Ciasteczka te są banalnie proste, a na kilka chwil pozwolą wrócić nam do tych beztroskich lat. Dodatkowo warto dla własnych pociech przygotować taką odrobinę słodkości i podzielić się z nimi(...)pieczenia 100 g margaryny 4 łyżki kefiru pół szklanki cukru opakowanie cukru wanilinowego PRZYGOTOWANIE : Na talerzyk odsypujemy połowę cukru, resztę składników mieszamy i wyrabiamy ze wszystkich ciasto. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 5 mm. Foremkami wykrawamy gwiazdki i każdą wkładamy do talerzyka z cukrem i lekko dociskamy. Cukier powinien być z jednej
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGenialnie proste i obłędnie czekoladowe! Słodycz czekolady pieknie równoważą kwaśne jeżyny :) Trój czekoladowe brownie z jeżynami 150 g masła 150 g cukru 75 g kakao kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 jajka 75 g mąki pszennej po tabliczce białej i mlecznej czekolady, posiekane garść jeżyn Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy masło z cukrem i kakao. Masło(...)cukier powinny się rozpuścić. Lekko studzimy. Masę przelewamy do miski, dodajemy ekstrakt i jajka i mieszamy. Przesiewamy mąkę, mieszamy, dorzucamy czekoladę i łączymy ją z ciastem. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżyny wtykamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut tak by środek ciasta zaczął się podnosić. Zostawimy do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem na kromki
Dzieje kuchennej Wiewióry