proste ciasta - 17526 przepisów (strona:713/1169)

Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem 217

wspaniale podbija smak farszu, to chrupie tak samo radośnie, jak suche gałązki i szyszki podczas leśnego spaceru. Nie dajcie się prosić i siadajcie do stołu, tarta złotej jesieni czeka! Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem Potrzebujesz: Na spód: 100 g masła, zimnego 50 g  śmietany 18% 50 g startego sera żółtego 150 g mąki pszennej szczypta(...)łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem i piecz 15min

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Crumble z czereśniami i migdałami, czyli owoce zapiekane pod kruszonką 164

Szukając pomysłu na deser, który będzie pasował w tak upalne dni jak ostatnio, przypomniała sobie o crumble. Dawno już nie robiłam tego deseru, a jest przecież taki pyszny i prosty. Można go zaserwować w najprostszej formie, czyli po upieczeniu przełożyć na talerzyk lub podać w foremkach, w których się zapiekały. Smakuje pysznie z lodami i bitą śmietaną, ale także(...)czereśnie płatki migdałowe 200 g masła + trochę do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 50-70 g cukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier  i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z jagodami 201

zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek – ciepłe i pachnące babeczki mamy już po 20 minutach. Macie nieco więcej czasu? (ja niestety nie miałam) polecam(...)sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka

Ciastkozercy
Koreczki, przekąski i przystawki. Imprezowe hity! 3850

szynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS TUTAJ *** Mięsno-warzywne kulki iw cieście PRZEPIS TUTAJ *** Ogórkowe roladki z twarożkiem i łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka w szynce PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe zawijańce serowe PRZEPIS TUTAJ   KORECZKI: *** Koreczki z salami PRZEPIS TUTAJ *** Koreczki z kabanosa

Blog z Apetytem
Pierniczki 208

ilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną(...)wystygną i ztwardnieją. Po tym czasie wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Tydzień przed świętami pierniczki wyciągamy i dekorujemy lukrem lub wg uznania Jak przygotować lukier? to bardzo proste. W metalowej misce ucieramy białka z cukrem na gęstą białą masę . Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny :). Gotowe.   Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Muffinki czekoladowe z… czekoladą 282

sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki. Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło

Kocham Czekoladę
Gryczane naleśniki bez jajek i mleka, z pieczonymi warzywami 258

czarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju

Even Better Food
Domowy chleb 206

rozczyn, woda najlepiej aby była letnia, odstawić do wyrośnięcia na około 15  minut. Do miski wsypać mąkę, najlepiej zacząć od 3 szklanek, dolać wodę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, nie trzeba go jakoś szczególnie długo wyrabiać, wystarczy do momentu aż składniki się  połączą. Gdy widzimy, że ciasto jest zbyt lejące i lepiące dodajemy po trochu mąki. Ogólnie

Delusional Trine
Gofry z bitą śmietaną i frużeliną 211

tylko wyobraźnia. Ja przygotowałam gofry klasyczne, czyli z bitą śmietaną i frużeliną (użyłam gotowej – truskawkowej), ale będą równie pyszne ze świeżymi owocami, serkiem mascarpone, dżemem, kolorowymi posypkami do ciast i deserów, czy po prostu oprószone tylko cukrem pudrem. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 8-10 gofrów): 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 370 ml mleka

MyCookBook.pl
Bezglutenowe ciastka świąteczne z musli i chia 219

dodatkiem bezglutenowego musli i chia. Użyłam mojej własnej mieszanki musli w której znalazły się płatki kukurydziane, płatki z brązowego ryżu, kasza gryczana preparowana, rodzynki i kawałki suszonych moreli. Bardzo proste do wykonania i rewelacyjne w smaku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami ( u mnie miks własny) 100 g bezglutenowych płatków owsianych(...)sezamu 30 g nasion chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14  minut. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Najłatwiejsze kruche ciasteczka bez jajek (z drażetkami) 198

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przeeepyszne, a dodatkowo - niezwykle proste w przygotowaniu i nie zawierają jajek. Możecie pokombinować z dodatkami i do środka dodać czekoladę, czy np. bakalie. Idealnie komponują się również z dodatkiem konfitury lub jedynie posypane cukrem pudrem. Polecam! (20 sztuk) 300g masła/margaryny  340g mąki pszennej 140g cukru (można(...)nieco mniej) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: ulubione drażetki Masło/margarynę utrzeć z cukrami, a następnie dokładnie połączyć (dłonią) z resztą składników. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę spłaszczyć i umieścić (zachowując odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W ciastka powtykać drażetki. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut

Di gotuje
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 258

Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej  ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem  zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego(...)łyżeczki soli 420 ml letniej wody W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami 187

Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm. Zaczyn  64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego  172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 112 g  wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym(...)miejscu. Ziarno 34 g siemienia lnianego 34 g kaszy jaglanej 68 g wody Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn. Ciasto cały zaczyn całe ziarno 311 g wody 22 g oleju sezamowego 255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000 1,5 łyżeczki soli

Przepisy na domowy ser i chleb
Drożdżówki z jabłkami 2031

rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut(...)lukrem. Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami. Razem ze mną piekły: Iza - Smaczna Pyza Kasia - Mia cucina Bożena - Moje domowe kucharzenie   Justyna - Gotowanie i pieczenie Olga - Cukry proste   Jolanta - zdjęcie na FB Joanna - Grunt to przepis Jola -  Smaki mojego domu Magda - Kulinarna piniata Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB Bernadetta - Prawo do gotowania

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe cudaki z budyniem, czyli pyszny deser domowej produkcji 169

nią depresyjny nastrój czai się za rogiem - przynajmniej u mnie. No więc drożdżówki z budyniem są po prostu pyszne i chyba każdy o tym wie. A do tego są proste w wykonaniu o czym każdy może się przekonać tak jak ja ostatnio. Składniki (na 9 niewielkich drożdżówek): 300 gram mąki 5 łyżek cukru 1/2 opakowania drożdży w proszku(...)kostki masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + 400 ml mleka Przygotowanie: Drożdże zalałam letnim mlekiem. Przesiałam do tego mąkę. Dodałam jajko, cukry oraz rozpuszczone wystudzone masło i jogurt. Wyrobiłam na ciasto nie lepiące się do ręki. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 minut. W tym czasie przygotowałam budyń wg instrukcji na opakowaniu. Zmniejszyłam tylko ilość mleka

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania