ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy i odkładamy do natłuszczonej dużej miski. Miskę następnie przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Rano: Ciasto dzielimy na tyle części, ile bułeczek chcemy uzyskać, formujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 min., np. na piekarnik, który rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki(...)tylko mielony mak) i pieczemy 25 min. Studzimy na kratce lub zajadamy ciepłe :) W sam raz na jutrzejsze śniadanie. Prawda? ;) Smacznego! PS. Moje bułeczki zaplatałam na dwa sposoby. Zrobiłam proste ślimaczki i takie śliczne zawijaski. Byłam bardzo dumna, że mi wyszły :) Instrukcję jak je zrobić znajdziecie m. in. u Smacznej Pyzy
Ratunku obiadmasz zbyt dużo czasu? Dobrym rozwiązaniem jest trzymanie w lodówce gotowego ciasta francuskiego, na czarną godzinę :-). Można przygotować z niego szybkie, wytrawne tarty z cebulą, które swoim smakiem i zapachem przypominają pyszną zupę cebulową . Aby dopełnić dzieła, wystarczy je podać z białym winem. Prawda, że to bardzo prosty, szybki, ale smaczny pomysł na przekąskę? Czy to dla Ciebie
Pora coś zjeśćpółtora roku, regularnie co tydzień. Przepis i chleb jest tak dobry, że „zaraziłam” nim moją bratową, jej brata, siostrę oraz moje 2 przyjaciółki. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu i zawsze się udaje. Jest doskonały dla osób, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, jedyną jego jest fakt, że przynajmniej(...)Wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać do nich mokre i miksować około 5 min na niskich obrotach, (ja mam KMX i miksuje na 2 prędkości (z dostępnych 7 ) końcówką do ciasta drożdżowego) tak żeby było dobrze wyrobione to znaczy żeby wyglądało trochę jak pajęczyna. Do słoiczka odłożyć część około 1 szklanki wyrobionego ciasta (na następny chleb) zakwas potrafi w lodówce pracować
moj przepis naPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)oprzeć. I muszę powiedzieć, że wyjątkowo udany to zakup - wypróbowałam już trzy przepisy, wszystkie wyszły pyszne, i już nie mogę się doczekać, żeby przygotować kolejne wypieki. Apetyczne zdjęcia, proste i czytelne przepisy, ciekawe połączenia składników - to zdecydowanie coś dla mnie. Codziennie przeglądam ją dla samej przyjemności przeglądania, i zaznaczam kolejne przepisy. Mmm... Na pierwszy ogień poszły bułeczki z nerkowcami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniestety, są zobowiązania których się podjęłam i muszę się ich trzymać. :) Dzisiejszy przepis znalazłam w książeczce kupionej na moje 22 urodziny i po drobnych zmianach postanowiłam go przygotować. Prosty pomysł na szybkie korzenne ciastka, idealne na świąteczne leniuchowanie. Kto się skusi? Składniki : 7 łyżek kawy 250 ml wody 200 g cukru pudru 40 g kakao w proszku 175 g rodzynek(...)papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę, dokładnie rozprowadzając ją po blaszce. Pieczemy w rozgrzanym do 180`C piekarniku przez około 30 minut. Studzimy w foremce, ostudzone ciasto należy posypać cukrem pudrem i pokroić na male ciasteczka. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPo upieczeniu możemy je od razu zajadać bez czekania z zmiękną ;) Składniki na około 40-50 pierniczków : 300 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej 75
Gotowanie...to proste !Składniki : około 30 dag fileta z piersi kurczaka strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól
Proste Potrawywspaniale podbija smak farszu, to chrupie tak samo radośnie, jak suche gałązki i szyszki podczas leśnego spaceru. Nie dajcie się prosić i siadajcie do stołu, tarta złotej jesieni czeka! Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem Potrzebujesz: Na spód: 100 g masła, zimnego 50 g śmietany 18% 50 g startego sera żółtego 150 g mąki pszennej szczypta(...)łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych składników. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min. 3. Wylep schłodzonym ciastem formę do tarty, ponakłówaj obficie widelcem i piecz 15min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSzukając pomysłu na deser, który będzie pasował w tak upalne dni jak ostatnio, przypomniała sobie o crumble. Dawno już nie robiłam tego deseru, a jest przecież taki pyszny i prosty. Można go zaserwować w najprostszej formie, czyli po upieczeniu przełożyć na talerzyk lub podać w foremkach, w których się zapiekały. Smakuje pysznie z lodami i bitą śmietaną, ale także(...)czereśnie płatki migdałowe 200 g masła + trochę do wysmarowania formy 300 g mąki pszennej 50-70 g cukru Jak zrobić crumble? Należy zacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć
Codzienna kuchnia niecodziennazbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek – ciepłe i pachnące babeczki mamy już po 20 minutach. Macie nieco więcej czasu? (ja niestety nie miałam) polecam(...)sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe jagodzianki , muffinki z kremem jagdodowym (bardzo podobne do dzisiejszych babeczek, ale z pyszną jagodową dekoracją), puszyste drożdżowe ciasto z jagodami i pierogi na obiad. Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka
Ciastkozercyszynką PRZEPIS TUTAJ *** Roladki z szynki z sosem chrzanowym PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe mini pizzerinki – szybkie i pyszne PRZEPIS TUTAJ *** Mięsno-warzywne kulki iw cieście PRZEPIS TUTAJ *** Ogórkowe roladki z twarożkiem i łososiem PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka w szynce PRZEPIS TUTAJ *** Imprezowe zawijańce serowe PRZEPIS TUTAJ KORECZKI: *** Koreczki z salami PRZEPIS TUTAJ *** Koreczki z kabanosa
Blog z Apetytemilością mleka ponieważ ciasto może być za miękkie. Ciasto wyrabiamy dokładnie ok. 5 minut i gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Na posypanej maką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. I zaczynamy zabawę w wykrawanie pierniczków :). Wykrojone pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2- 3 cm ponieważ pierniczki urosną(...)wystygną i ztwardnieją. Po tym czasie wkładamy je do pojemnika i szczelnie zamykamy. Tydzień przed świętami pierniczki wyciągamy i dekorujemy lukrem lub wg uznania Jak przygotować lukier? to bardzo proste. W metalowej misce ucieramy białka z cukrem na gęstą białą masę . Opcjonalnie dodajemy sok z cytryny :). Gotowe. Artykuł Pierniczki pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki. Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło
Kocham Czekoladęczarnuszki (opcjonalnie) odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie) Mąki i sól wraz z czarnuszką przesypać do miski, wymieszać dokładnie trzepaczką. Stopniowo dodawać wodę, energicznie mieszając całość trzepaczką do otrzymania gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji śmietany. Ciasto odstawić na 15 – 30 minut. Patelnię z nieprzywierającą powłoką bardzo dobrze rozgrzać (to ważne). Przed smażeniem pierwszego naleśnika na powierzchni patelni można rozprowadzić odrobinę oleju
Even Better Foodrozczyn, woda najlepiej aby była letnia, odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do miski wsypać mąkę, najlepiej zacząć od 3 szklanek, dolać wodę, wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, nie trzeba go jakoś szczególnie długo wyrabiać, wystarczy do momentu aż składniki się połączą. Gdy widzimy, że ciasto jest zbyt lejące i lepiące dodajemy po trochu mąki. Ogólnie
Delusional Trine