łyżeczek kakaowego tahini szklanka truskawek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce tahini i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem
Mienta blogłyżka cukru waniliowego, - dowolny dżem ( użyłem z czarnej porzeczki ), - 1 łyżka oleju. Wykonanie : Twaróg rozgnieść,( ja zrobiłem to ubijakiem z dziurkami do ziemniaków ) dodać pozostałe składniki i wymieszać. Z ciasta uformować kulki, lekko spłaszczyć i podsmażyć z jednej strony na patelni. Przełożyć na blachę, zrobić wgłębienia, nałożyć w nie dżem i zapiekać około 10 - 15 minut w nagrzanym piekarniku. Zjadać
Przepisy Mikołajalodówki na 30 minut. Po 30-u minutach wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na grubość 4-5 milimetrów. Jeśli ciasto klei się do stolnicy podsypać je dodatkową mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na pasy o szerokości 10-u centymetrów każdy. Po środku każdego pasa na całej jego długości kłaść marmoladę (pasek marmolady a nie wypełniać cały pas). Brzegi pasa połączyć(...)centymetrów każdy. Zewnętrzną stronę (bez marmolady) naciąć w kilku miejsach nożem, posmarować białkiem i posypać cukrem kryształem. Grzebyki można delikatnie zgiąć pośrodku tak aby nie były proste a miały lekko skręcony kształt. Grzebyki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Podrośnięte grzebyki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego
mecooksDietetycy i lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej 3 razy w tygodniu. Mają one w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe – omega-3 oraz wiele innych składników odżywczych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naturalnych składników. Komponenty chlebka to pełnoziarnista mąka orkiszowa i pełne wartości odżywczych ziarna lnu, sezamu i pestki dynii. Chlebek zawiera sporo błonnika, a to wspomaga funkcjonowanie jelit. Jest bardzo prosty do zrobienia, a kromki są tak smaczne i chrupiące, że aż uzależniające. Nieporównywalny ze sklepową "tekturką". Bardzo polecam! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g nasion(...)łyżeczka kminku/nasion fenkułu - opcjonalnie 150 ml wody Wykonanie: piekarnik nastwić na 180'C wszystkie suche składniki odważyć, wymieszać w misce. Dodać oliwę, wodę i wymieszać, następnie zagnieść zwarte ciasto ciasto podzielić na 2 części. Każdą z osobna rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia pod kawałkiem folii spożywczej. Folię zdjąć, a ciasto z papierem przełożyć na blaszkę do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Za oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gdy w brzuchy burczy, trwa post, a w lodówce ma się dosłownie kilka składników, trzeba coś kombinować. Dzisiaj kombinacja udała się - wyszło pysznie! Sałatka ziemniaczana z
Kuchnia Łukaszaużyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez
MamaOskarkaAromatyczna i wilgotna, przesiąknięta zapachem czekolady i cynamonu z dodatkiem rodzynek. Przy tym dziecinnie prosta w wykonaniu i tania. Naprawdę warto spróbować. Składniki na standardową (do tortownicy) formę do babki z kominkiem. 250 g masła (ewentualnie margaryny) 1 szklanka cukru 5 jajka 2 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczka kakao 2 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki dżemu(...)wiśniowego 1/2 szklanki mleka opakowanie rodzynków Foremkę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Białka ubijamy i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. Masło z cukrem ucieramy dodając po 1 żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z sodą i kakao oraz cynamonem. Następnie wlewamy mleko i dodajemy dżem ciągle miksując. Na koniec dodajemy rodzynki, kolejno ubite
Kocham CzekoladęCzwartek, a co za tym idzie - kupujemy bądź sami robimy pączki, albo faworki. Ja postanowiłam troszkę prędzej obchodzić to święto z racji tego, że uwielbiam pączki, przygotowałam dla Was prosty przepis na te słodkości. Składniki: 4 szklanki mąki 4 łyżki cukru 60 g drożdży 400 ml mleka 60 g margaryny do pieczenia 6 żółtek Przygotowanie: Drożdże łączymy(...)ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego podgrzane mleko, 2 łyżki cukru, mąkę roztopione i ostudzone masło oraz żółtka. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra. Dolny placek delikatnie "stemplujemy" wykrawaczem
My World by Dagmara RekNajważniejsza jest proporcja mąki w stosunku do ziemniaków. Ja stosuję proporcje wg. mojej mamy. Nie ważne jaką ilość ziemniaków ugotujecie, ważne jest aby mąki było ¼ a 3/4 ziemniaków. Prostym sposobem odmierzania jest zrobić na stolnicy koło z wyciśniętych przez praskę ziemniaków, podzielić go na cztery części, odsunąć na bok jedną część i uzupełnić puste miejsce mąką(...)prostu suche. Trzeba pamiętać, że przeciskamy przez praskę gorące ziemniaki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia i odparowania. Dopiero potem dodajemy mąkę i resztę składników. Jeżeli mamy już pięknie wyrobione ciasto pokrojone na zgrabne… można powiedzieć romby J wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną do wierzchu, po czym od razu wyciągamy łyżką cedzakową. Nie przetrzymujemy
Kulinarne przemysleniaPizzerinki na wieczór w gronie przyjaciół. Myślę, że z tego zestawu każdy znajdzie coś dla siebie. Proponowane smaki to: I. Peperoni (ostra
KuchniaWeDwoje.plDziś na blogu gości niezwykły mus kawowy z bezowymi duchami . Delikatny krem na bazie kawy zbożowej, słodka beza i kwaskowe wiśnie to mieszanka idealna na deser
Poezja smaku