prosty w przygotowaniu. Serdecznie zapraszam! Chleb tygrysiSkładniki:Chleb:500 g mąki pszennej chlebowej2 łyżeczki soli1 saszetka drożdży instant (7g)3 łyżki oleju sezamowego300 ml letniej wodyPowłoka tygrysia:100 g mąki ryżowej1 łyżeczka drożdży instant1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru150 ml ciepłej wody1 łyżeczka oleju sezamowegoPrzygotowanie:1. Do miski dodać wszystkie składniki i dolewać po trochu wody cały czas mieszając ciasto. Wymieszane
UgotujmyTo.plDziś słodka (biję się w piersi, że i "z lekka" kaloryczna) propozycja, zaczerpnięta z książki kucharskiej dla dzieci. Skoro dla dzieci, to powinna być nie tylko dziecinnie prosta ale i przepysznie smakować.mmmm..... z całą pewnością jest przepyszna:) Naleśniki z bananami i kokosową posypką Składniki na 4 porcje:naleśniki: 1 łyżka cukru 2 jajka 2 łyżi masła(...)mleka szczypta soli nadzienie: 4 banany 2 łyżki masła 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna polewa: 1 gorzka czekolada 1.4 szklanki wody 3 łyżki wiórków kokosowych Podane składniki na ciasto wymieszać razem (zmiksować) i smażyć na małej patelni.Banany obrać, pokroić w grubsze platsry, wrzucić na rozgrzane masło na patelnię, dodać cukier, sok z cytryny i mieszając smażyć aż zaczną lekko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaktórym musiałam drastycznie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Nagle okazało się, że danie, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa jest dla mnie szkodliwe. Od tego czasu podjęłam tyle prób, żeby uzyskać idealne ciasto naleśnikowe w wersji bezglutenowej i bez mlecznej, że sama nie byłabym w stanie tego zliczyć. Placki były lepsze i gorsze, całe mnóstwo wylądowało w koszu na śmieci. Często(...)naleśniki na suchej patelni ok. 2 minuty z każdej strony. 9 Naleśniki podaję z dżemem, świeżymi owocami, jogurtem kokosowym (kliknij po przepis) i sosem czekoladowym (kliknij po przepis) . Wskazówki Ciasto można przechowywać w lodówce maksymalnie do 2 dni. Artykuł Delikatne naleśniki bezglutenowe na słodko pochodzi z serwisu Book of spells
Book of spellsTe piękne ciastka różyczki zobaczyłam kiedyś na jakiejś stronie internetowej i zapamiętałam sobie aby kiedyś na bazie ciastek maślanych upiec je i pokazać światu. Są prześliczne
Gotowanie...to proste !Na pewno znacie i lubicie "ciepłe lody", które niegdyś kupowano w spożywczych sklepikach osiedlowych. Niestety, wiele z nich już
W kuchni Karmel-itkispighitta , kojarzącego się z kłosem zboża i wypełnionej kremowym nadzieniem z gotowanych ziemniaków, sera (najczęściej lokalnego fiscidu ), czosnku, mięty i oliwy. Serwowana najczęściej z prostym sosem pomidorowym i tartym sardyńskim Pecorino. Typowa potrawa prostych rolników a jednocześnie urzekająca smakiem i kremową delikatnością. Oczywiście, jak zawsze w takich przypadkach, nie istnieje jeden, jedyny i tylko właściwy przepis (zwłaszcza(...)Poziom trudności: łatwe (no, prawie 😉 prawidłowe sklejanie Culurgiones wymaga jednak nieco wprawy) Czas przygotowania: ok 20 minut Czas wykonania: ok. 90 minut Składniki (na ok. 30 szt. Culurgiones ): 1. Ciasto: 150g mąki pszennej (najlepiej włoska farina „00”) 100g mąki z twardej pszenicy (semola rimacinata) 125g ciepłej wody 2 łyżki oliwy szczypta soli 2. Nadzienie: 0,5kg ziemniaków (najlepiej odmiany
Pasta Po PolskuFlatbread czyli prosty chlebek upieczony w piekarniku lub na patelni, zrobiony tylko z mąki wody/jogurtu i przypraw. Może być dodatkiem do dania głównego, gulaszu czy potrawki, przekąską lub przystawką podany z pastą czy hummusem. Może być także, tak jak w moim przypadku, podany z dodatkami jako danie główne. Taka wariacja na temat pizzy ;) bez drożdży i wyrastania. Cienko(...)rozwałkowany chlebek wychodzi chrupiący i delikatny. Jeśli chcecie uzyskać bardziej miękki spód, wystarczy rozwałkować ciasto na nieco grubszy placek. Dodatki to już pole do popisu Waszej wyobraźni. Ja wykorzystałam jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - słodka gruszka i wyrazisty wytrawny ser z niebieską pleśnią. Do tego odrobina pasty paprykowej na spód, aby całość nie była sucha, oraz orzechy włoskie jako
HealthyCreationscukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i szybko zagniatamy gładkie ciasto (w razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek
Rozpustne gotowanieskórka z ½ cytryny 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli 25ml spirytusu Olej do smażenia W garnku należy rozgrzać tłuszcz. W tym czasie przygotowujemy ciasto na pączki. Twaróg, jaja, cukier, sól oraz skórka z cytryny miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodajemy spirytus w celu zminimalizowania
Słodki Zakątekkapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych grzybów robi swoje, kapusta nabiera pysznego smaku za którym tęsknię cały rok. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami – zakwas z buraków na barszcz – śledzie w czosnku(...)pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj
nietylkopasta.plpoziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić do wyrastania w temperaturze 30 st.C na 90 minut. Po upływie 30 minut złożyć ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie(...)zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife Artykuł Chleb na zakwasie z dynią i figami pochodzi z serwisu
Pieguskowa KuchniaPrzepis na pełnoziarniste muffiny z orzechami brazylijskimi, ekologicznymi jabłuszkami i polewą czekoladową. Przepis jest prosty, a przede wszystkim muffinki są bardzo szybkie w przygotowaniu. Potrzebne będą (składniki na ok.16 muffinek): - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej; - 1,5 łyżki oleju kokosowego; - 3 łyżki oleju rzepakowego; - 200g jogurtu naturalnego; - 1/2 szklanki ksylitolu/cukru; - 1 łyżeczka sody oczyszczonej; - 1/2 szklanki wody; - szczypta soli morskiej(...)łyżka malibu luk słodkiego likieru; - garść orzechów brazylijskich; - 1 jabłko; - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady i 1 łyżka oleju kokosowego do przygotowania polewy. Przygotowanie ciasta : - do miski dodajemy wszystkie składniki czyli: mąkę pełnoziarnistą, oliwę, wodę, sodę oczyszczoną, cukier/ksylitol, sól, jogurt, likier i delikatnie mieszamy wszystko łyżką; - po połączeniu się składników ciasto powinno samo odchodzić z łyżki, czyli nie powinno być
MintTastepoziomie przez 4-6 minut. Zdjąć hak, przykryć ciasto ściereczą kuchenną i odstawić do wyrastania w temperaturze 30 st.C na 90 minut. Po upływie 30 minut złożyć ciasto w kopertę. Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka lub wysmaowanej masłem foremki. Odstawić na 40-60 minut do ponownego wyrastania. Nagrzać piekarnik do 220 st.C i piec chleb na dolnym poziomie(...)zakwasie z dynią i fiagami na blogach: Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu slowlife Artykuł Chleb na zakwasie z dynią i figami pochodzi z serwisu
Pieguskowa Kuchniapyszne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy zrobić aromatyczne i rozgrzewające zupy krem z dyni, kuszące ciasta dyniowe i muffiny, zaskakujące i pyszne musy i kremy dyniowe, jak również możemy dodawać dynię do innych potraw - ja dorzucam do gulaszu, potrawki warzywnej z ryżem i innych. Czyli możemy jeść dynię(...)początek podzielę się z tobą najprostszym sposobem na placki dyniowe. Może trochę podobne w przyrządzeniu do placków ziemniaczanych, ale wychodzę z założenia, że im prościej, tym lepiej. Bo proste przepisy to najlepsze przepisy. Mój przepis jest z nasionami chia, bo są one zdrowe i szukam alternatyw dla ich jedzenia, bo w smoothie już mi się nudzą ;) Ale placki
dobra gospodyni dom wesołym czyninadzieję, że nikogo nie zawiodłam tym przepisem 😊 Niestety, ale pizzy do której trzeba jeszcze przygotować zarówno ciasto jak i farsz, nie da się zrobić w 15 minut, choć tę pizzę, z TEGO przepisu zrobiłam całkiem szybko. Jednak mając odpowiednie produkty możesz zaserwować sobie takie danie w około 15 minut! Potrzebny jest spód do pizzy, bezglutenowy i z dobrym składem(...)Ekohurtownia ), nie może zabraknąć pomidorów, więc w moim przypadku postawiłam na bruschettę pomidorową (od Victualia ) oraz nieodzowny element - ser. Pizza jest bardzo smaczna i co ważne prosta i szybka w przygotowaniu. Składniki: bezglutenowy spód do pizzy (Amisa) bruschetta pomidorowa (La Selva) tarty żółty ser Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180*C. Spód pizzy wysmaruj pomidorową bruschettą
Zdrowie na języku :P