Nie jestem, jak chyba większość blogerów kulinarnych, profesjonalistką. Nie ukończyłam żadnego kursu, ani tym bardziej szkoły kucharskiej. Cała moja wiedza kulinarna pochodzi z własnych, nie zawsze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataHarira - to aromatyczna i bardzo pożywna marokańska zupa najczęściej podawana na kolacje w czasie Ramadanu. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa harr حار - gorący. Zupa ma wiele
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki 5 - 6 dużych ziemniaków 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka 1 litr przecieru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSmaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup. 300g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz 500 g ziemniaków 1 duża marchew 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżek przyprawy typu Vegeta 1 kostka rosołowa 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 18% 5 łyżek
VioletoweKucharzenieTo jeszcze jedna wersja popularnej zupy, polecam.Składniki : 2 ziemniaki 1/2 brokuła pół puszki bobu 1 marchew pół małej główki białej kapusty sól, pieprz, liść laurowy
Proste Potrawyoczywiście o.. jedzeniu (:) My liczyłyśmy się z tym, że najbliższe dni mogą być chłodne dlatego też przygotowałyśmy dla Was coś na rozgrzanie, a mianowicie bardzo smaczną i prostą zupę krem. Uważamy, że dobrze przyprawione kremy potrafią naprawdę mocno rozgrzać, szczególnie, gdy doda się do nich świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę
Symfonia SmakówZupa zarzucajka - kuchnia podkarpacka Bieszczadzkie gospodynie zarzucajką nazywają prostą zupę na kwasie z kiszonej kapusty, z ziemniakami, marchewką, cebulą i kiszoną kapustą. Zupa zagęszczona jest zasmażką i okraszona skwarkami. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że zupa jest aromatyczna i rozgrzewająca. Idealna na jesienne słoty i zimową zawieruchę. Przepis udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna
Trzeci talerzwiele sposobów. Jeśli mamy ochotę na czystą zupę krem, tylko z pomidorami i niczym więcej, to ugotowanie takiej zupy jest kwestią kilku minut. Aby poprawić smak tak prostej zupy można dodać bazylię, oregano, tymianek, czosnek czy oliwę z oliwek. Jeśli zwykłą pomidorówkę chcemy trochę bardziej urozmaicić to zaserwujmy ją z makaronem, ryżem, grzankami. Ja osobiście do tak serwowanej zupy
mecooksPrzepyszna i bardzo prosta zupa cebulowa, z dodatkiem dużej ilości białego wina i tymianku. Łatwa w przygotowaniu choć czasochłonna, w smaku wyśmienita. Warto przygotować ten klasyk kuchni francuskiej w domowym zaciszu. Składniki (na 2 duże lub 4 mniejsze porcje): 1 kg cebuli 3/4 szklanki białego wina 750 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku 2 ziela
Mango PapajaBardzo prosta zupa nie wymagająca skomplikowanych składników ani umiejętności kulinarnych. Sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonała z serkiem ricotta i orzechami. SKŁADNIKI: 4 średnie buraczki (około 800 g) oliwa z oliwek 1 spora cebula duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie
Pyry na GazDziś dla Was przepis na wiosenną zupę, którą chyba każdy zna, czyli na botwinkę. Niby prosta zupa, niby znana, oklepana ... Ale ... Zwykle staram się nie rozprawiać nt. gustów, zdolności kulinarnych i wiedzy, jednak zapoznając się dzisiaj (z czystej ciekawości, dla porównania) z różnymi przepisami znalezionymi w Internecie stwierdziłam, że nie mogę milczeć! Po pierwsze - bardzo często botwinka mylona jest
Garniec MagalieDziś prezentuję przepis na prostą zupę jarzynową z jajkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. SKŁADNIKI: 3 skrzydełka z kurczaka, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 15 dag fasolki szparagowej zielonej, 10 dag groszku zielonego, 5 ziemniaków, 2 łyżki śmietany 18%, 4 łyżki śmietany 30%, 2 jajka, natka pietruszki, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE : 1. Skrzydełka przekładam do garnka
Tradycyjna kuchnia Kasizastosowane dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce - to jest właśnie to! Prosta zupa szparagowa, jedwabiście gładka i całkiem pożywna. Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny
Stare GaryFrancuska zupa rybna Bouillabaisse, aż trudno uwierzyć, że kiedyś była prostą zupą rybaków, którzy przygotowywali ją z resztek połowów, po sprzedaży co lepszych kąsków na targu. Z czasem zaczęto do niej dodawać szafran, skórkę pomarańczową i stała się bardzo wykwintną zupą prowansalską. Tak prawdę powiedziawszy to czym więcej gatunków ryb i owoców morza zawiera, tym jest smaczniejsza. Gatunki
Smaczne Zdrowe