potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:88/135)

Mieszanka do potraw chińskich i "Dzieczyna z pociągu" 199

temu kompletnie nie umiałam gotować i nie lubiłam tego 😞. Sytuacja się zmieniła po obejrzeniu kolejnych programów Jamiego Olivera, Rachael Ray i Anny Olson. Wtedy mój ulubiony fix do potraw chińskich z torebki poszedł w odstawkę. Nadal jednak lubię jego wygląd, więc postanowiłam zrobić zdrowszą i świeżą wersję tego dodatku do ryżu.  Składniki : garść grzybów mun pierś kurczaka duża(...)chili lub świeża, jeśli macie o tej porze roku łyżka sosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Oprószyć nasionami kopru włoskiego (fenkułu), mielonym pieprzem i solą. Wymieszać i odstawić do lodówki. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Marchew, seler

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa z młodych warzyw na maśle 205

Składniki : mały kalafior 1/3 małej główki młodej kapusty 2 ziemniaki 1 marchew i pietruszka cebula, natka sol, pieprz, majeranek, papryka mielona, liść laurowy, kilka kropel

Proste Potrawy
Hamburgery po amerykańsku. 215

     Jeśli znudziły się już Wam kiełbaski, kaszaneczka, czy karkóweczka z grilla, to zapraszam na hamburgery pieczone na grillu. Tym razem po amerykańsku, czyli

Rozpustne gotowanie
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 177

wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka  1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami(...)Następnego dnia na udko załapał się również Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami. Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością jeszcze przygotuję w ten sposób kurczaka

Kuchnia po mojemu
Kurczak po indyjsku z ryżem kokosowym 360

cynamon w proszku), 3 łyżeczek ziaren kolendry, 1 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 3 łyżeczek kurkumy, 3 łyżeczek przyprawy garam masala, 10 suszonych listków curry, oliwy, 70 gram masła, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od naszykowania poszczególnych składników, które trzeba w dość szybkim tempie umieszczać na patelni. Cebulę pokroiłem w drobną kostkę, a czosnek drobno posiekałem. połowę(...)jednej strony solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy, do której dodałem 30 gram masła. Po rozpuszczeniu masła ułożyłem na patelni filety z ud kurcząt przyprawioną stroną do dołu i przyprawiłem solą i pieprzem z drugiej strony. Smażyłem mięso na średnim ogniu na złoty kolor. Kiedy mięso się zarumieniło zdjąłem je z patelni

Wyprawy kulinarne
Hinduski kurczak tikka masala 137

masala , używana m.in. do sporządzenia jednego z najbardziej popularnych dań Indii, czyli kurczaka tikka masala. Garam masala, w tłumaczeniu z hindi, to tzw. "gorąca mieszanka".  Zwykle podkreśla smak potraw oraz uważana jest za składnik dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. Jest mieszaniną prażonych, następnie drobno zmielonych przypraw takich jak kmin rzymski, kolendra,pieprz czarny, kardamon oraz liścia laurowego(...)przypalić. Mieszamy co chwilę, do momentu ich zbrązowienia oraz wydzielania charakterystycznego dymnego, słodkiego aromatu. Patelnię z naszą garam masala, ściągamy z ognia i pozostawiamy  do całkowitego ostygnięcia. Całość mielimy w młynku do kawy lub moździerzu. Gałkę muszkatołową dodajemy na samym końcu, gdy stopień zmielenia mieszaniny będzie taki sam jak postać naszej gałki. Całość przechowujemy w próżniowych słoikach przez około

Moja Mama Gotuje
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 192

ulubiona, bo jest bogata i kolorowa. Makarony, pizza, risotto to co kocham gotować a potem smakami się delektować.  Oliwki, przyprawy, sery, pomidory, to podstawa z nimi smakuje każda potrawa. Makaron zaś często w mojej kuchni gości, a wybieram te o najwyższej jakości. Na  al dente je gotuję i na różne sposoby przygotowuję. Używam makaronu do zup, dań drugich(...)mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora, 100 g filetu z łososia, 1 średniej wielkości marchew, 1 trawa cytrynowa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 szczypty przyprawy – kozieradki mielonej

Moniki Smakołyki
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 183

Ta zupa ma po prostu genialny smak! Zniknęła w pół godziny, bo każdy z nas (łącznie z Zuzią!) zjadł po 2 talerze :) soczewica czerwona świetnie zagęściła

Kolorowy Przepisownik
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 154

Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza także inne możliwości, pomijając nadzienie, tym razem do ciasta dodałam(...)blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder     * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy

mojewypiekiinietylko
Pulpety w sosie pomidorowym 138

mielonego mięsa 1 cebula 2 spore ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 1 litr wody 2 jajka 2 kostki rosołowe 2 puszki krojonych pomidorów 200 ml śmietany 18% sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, chili, koperek trochę mąki Cebulę bardzo drobno siekamy, czosnek również. Łączymy w misce z mielonym mięsem i dokładnie mieszamy. Solimy(...)pieprzymy, dodajemy jajka, bułkę tartą i znów mieszamy, aż wszystko się połączy. Lepimy niewielkie kulki z tej masy i obtaczamy w mące. I tak po kolei aż z całego mięsa porobimy kulki. W międzyczasie możemy już zagotować wodę: 1 litr wody, dodajemy 2 kostki bulionowe, ziele, listek i wrzucamy pulpeciki. Gotujemy około 15 minut. Wyjmujemy pulpety na talerz, pozbywamy się

Marder&Marder Manufacture
Wielkanocne jajka na kolorowym twarożku 172

wiele sposobów i zawsze znajdujemy kolejny, równie smaczny i cieszący oczy. W moim domu w ogóle sporo jajek zjadamy. Są przecież źródłem białka, a ograniczając w diecie mięso trzeba tego białka szukać w innych produktach. No ale, nie dorabiając teorii, jajka po prostu lubimy :) A skoro lubimy to jadamy pod różnymi postaciami. Z twarożkami doprawionymi na różne sposoby(...)sami :) Składniki: 20 dkg twarogu półtłustego (najlepiej), 1 pęczek rzodkiewki , 1 mały pęczek szczypiorku , 1 mały pęczek koperku , 100-150  ml dobrej kwaśnej śmietany , sól i  świeżo mielony pieprz do smaku, jajka ugotowane na twardo . Twaróg rozetrzeć ze śmietaną. Rzodkiewkę pokroić w półplasterki, szczypiorek i koperek posiekać niezbyt drobno. Twarożek wymieszać z zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 320

Zajrzyjcie do pozostałych uczestników akcji: Mopsa i Panny Malwinny.  Dzisiejszy przepis jest pierwszym z nowej serii "Śródziemnomorskie abc", w której będę zamieszczać przepisy krok po kroku na podstawowe potrawy kuchni śródziemnomorskiej. Co myślicie o tym pomyśle? Uwagi techniczne: Do passaty najlepiej nadają się mięsiste pomidory, typu lima lub malinowe. Powinny być zdrowe, niepotłuczone, nieprzejrzałe.  Dostosuj konsystencję passaty(...)makaronu.  Do czego wykorzystać passatę pomidorową? Passata posłuży Wam jako baza do szybkich sosów do makaronu, wystarczy dodać do niej czosnek, zioła, jakieś warzywa czy mielone mięso. Nie ma lepszej pomidorówki, niż ta z własnoręcznie przygotowanego przecieru! Jako sos do gulaszy warzywnych typu leczo. Podsmaż na oliwie cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z cukinii i klopsów 313

przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już całość dokładnie wyrobisz, weź trochę mięsa na rękę i uformuj pierwszą kulkę o średnicy ok. 2-3 cm. Utocz w ten sposób kulki z całego mięsa. Włącz piekarnik(...)potrawa będzie do dupy). Gdy cebula będzie gotowa, zalej ją śmietaną. Intensywnie mieszając, doprowadź ją do wrzenia. Teraz wrzuć z powrotem pulpety. Dorzuć cukinię (powinna puścić trochę wody do tego czasu) i pomidory. Zacznij do dusić na niedużym ogniu. Poszatkuj szybko pęczek koperku (na oko ze trzy łyżki stołowe) i dorzuć do patelni. Jeśli uznasz, że potrawa ma za mało

manslogblog
Kotleciki wołowe. 183

łyżka przyprawy (suszone pomidory z bazylią i czosnkiem) szczypta soli himalajskiej świeżo mielony pieprz 1 łyżka otrąb pszennych 1 łyżka oleju kokosowego PRZYGOTOWANIE: Mięso wymieszać z wyżej wymienionymi składnikami. Na patelni roztopić olej kokosowy. Z mięsa uformować kulki i lekko spłaszczyć. Smażyć, aż do zarumieniania się mięsa.  DODATEK: sałata masłowa pomidory oliwa z octem jabłkowym seler naciowy(...)Stosowany jako zamiennik masła, oleju Na jego bazie można przygotować wegański "smalec" Zamiennik oleju słonecznikowego do przygotowania majonezu Nadaje się do gotowania, pieczenia, smażenia, duszenia i grillowania nawet tradycyjnych potraw 1-2 łyżeczki tłuszczu przed posiłkiem zmniejszą apetyt Kokos, olej kokosowy są naturalnymi afrodyzjakami Oleju kokosowego można użyć jako naturalnego lubrykantu Przed porodem warto smarować olejem krocze: skóra będzie

ClauditteMissCooking
Spaghetti z pulpecikami i sosem pomidorowym 176

sama za mięsem nie przepadam. Pulpeciki polecam Wam zrobić z mięsa mielonego samodzielnie (ew. zmielonego przy Was, w sklepie, z wybranego kawałka mięsa), bo w gotowcach można znaleźć niespodzianki, które niekoniecznie chcielibyście jeść ;). Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej wieprzowiny250 g mielonej wołowiny 2 łyżki startego parmezanu1 jajko1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka oregano1(...)się gotuje przygotować pulpety. Mięso wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami (najlepiej zrobić to rękoma). Formować małe pulpeciki. Ułożyć na tacy i schłodzić przez chwilę w lodówce.Kiedy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pojedynczo wkładać do niego pulpeciki i gotować przez ok. 20 minut. Przez pierwsze kilka minut potrawy nie mieszać, aby pulpety

Obiad za dychę
Grochówka wojskowa babci Basi 143

moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Przepis ten dostałam od zawodowego żołnierza. Tą pyszną, pożywną grochówką częstowano rodziców przyjeżdżających do swoich synów na przysięgę.   SKŁADNIKI: 2 szklanki(...)pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków.   PRZYGOTOWANIE: Groch przebieramy, płuczemy i namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy

Pysznosci Babci Basi
Kurczak z papryką po węgiersku 283

zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli z kostki (choć robiąc zdjęcia do tego przepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie(...)będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda

Kulinarna Pokusa
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 173

tych kupnych, ale te domowe, dobrze przyprawione są dla mnie synonimem świąt. A pasztet to już w ogóle! Ze względu na żmudny proces przygotowywania tej potrawy (głównie mielenie jest uciążliwe, wiem bo mieliłam w tym roku wszystko dzielnie i samodzielnie, a robiliśmy z podwójnej porcji) pasztety robi się u mnie w domu tylko dwa razy do roku - na Boże(...)wprowadziliśmy wyżej wymienione - moje ;-) modyfikacje - pasztet przygotowujemy tylko w ten sposób). Obowiązkowo tata dodaje także mielony korzeń lubczyku. Dla urozmaicenia pasztetów zazwyczaj kilku foremek dajemy jakieś dodatki, np. suszone pomidory albo wędzoną śliwkę lub żurawinę. Składniki: • 1 kg chudej wołowiny • 1 kg mięsa z udźca indyka • 25 dag wątróbek drobiowych • 40 dag surowego podgardla • 8-9jajek (w zależności

W mojej kuchni
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 190

To, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania