potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:79/135)

Ziemniaki faszerowane, mocno serowe, zapiekane w piekarniku. 11144

Ziemniaki podobnie jak i inne warzywa można faszerować na różne sposoby. Dziś podaję najprostszy i najmniej skomplikowany sposób - ziemniaki mocno serowe - doskonałe jako samodzielne danie np

Kuchnia z widokiem na ogród
Cotygodniowy przegląd promocji w gazetkach 157

Ekspres do kawy z kubkiem Ciekawe gotowe połączenie :) podoba mi się, szczególnie stały wyjmowany filtr. Netto  do 4 września Młynek żarowy Młynki żarnowe zdecydowanie lepiej sprawdzają się do mielenia kawy. Wykonane z trwałego materiału żarna ścierają, a nie tną kawę. Auchan do 31 sierpnia Młynek elektryczny i waga kuchenna Niedrogie, przydatne akcesoria kuchenne Netto  do 4 września Piekarnik(...)amatorów domowego pieczywa. Lidl  do 7 września Garnek z kamionki Ładny, niedrogi. Świetnie się sprawdza w pieczeniu. Kaufland do 31 sierpnia Nakłuwacz do mięsa Nakłuwanie mięsa wydobywa najlepszy smak z przygotowywanych potraw mięsnych. Netto  do 4 września Deska do krojenia ryb Prosty, ale za to jaki przydatny gadżet! Netto  do 4 września Zestaw zamknięć Prosty sposób

Tradycyjna Kuchnia
DOMOWE BURGERY Z CUKINIĄ 156

         Domowe burgery to cudowna sprawa. Co prawda, nazywanie ich "fast-food" jest nie na miejscu, bo zabierają zdecydowanie więcej

W kuchni Karmel-itki
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 226

mną zgodzicie? Nasz przepis modyfikuje głównie mąkę użytą do zrobienia ciasta. Polecamy i życzymy wesołych, spokojnych i radosnych Świąt! Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto: 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej(...)wkładamy do ciepłej wody, zagotowujemy. Wylewamy pierwszą wodę z gotowania (opcjonalnie wodę można zostawić i przecedzić), wlewamy nową i gotujemy grzyby do miękkości. Grzyby drobno siekamy/blenderujemy lub mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy. Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki w sosie pomidorowym 126

siebie. Zgrubiałe nerwy na liściach delikatnie przycinamy. Mieszamy ze sobą mięso, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku. Zalewa na 1 litr wody: - 4 łyżki koncentratu(...)Gotujemy je do pół miękkości pod przykryciem. Następie odkrywamy rondel i w 180 stopniach zapiekamy około 40 minut bez termoobiegu. Tak zapieczone gołąbki zyskują charakterystyczny smaczek karmelizowanej kapustki. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Bigos z młodej kapusty. Smaczne, szybkie wiosenne danie. 486

Składniki ( porcja dla 4-5 głodnych osób ) - dwie główki młodej kapusty - 30 dkg. dobrej cienkiej kiełbasy - 20 dkg. boczku wędzonego - kawałek pieczonego mięsa ( niekoniecznie ) - 25 dkg. pieczarek - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - ziele angielskie,listek laurowy, kminek mielony Wykonanie. Kapustę poszatkowałam na średniej grubości kawałki, włożyłam do dużego garnka i zalałam niewielką ilością wody ( tylko tyle aby przykryła kapustę(...)podsmażony boczek, kiełbasę, pieczarki i koncentrat pomidorowy.Całość razem pogotowałam jeszcze około 5 minut i na końcu doprawiłam kminkiem mielonym. Ja do swojego bigosu dodałam jeszcze kawałek pieczonej karkówki,który został mi z dnia poprzedniego, wzbogacił on smak potrawy. Po skosztowaniu dania uznałam, że nie trzeba go dosalać, ale to oczywiście zależy już od smaku każdego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tatar wołowy- befsztyk Tatarski 89

ViolaPassion Moje myśli: Mogę kogoś obrazić swoim zdaniem ,ale myślę że niektórych rzeczy nie powinno się zmieniać, i nie które potrawy powinny zostać nietknięte. Tatar wołowy z oliwkami ,tatar z grzybami ,tatar z cukinia samą marchewką a nawet frytkami. Ja się pytam co to jest?????????????????????Na pewno nie  oryginalny tatar!!!!!! Tatar wołowy  powinien być z ogórkiem(...)temu mięsu) MAGGI oryginalna ( nie Maggi z innych firm ) 3 łyżki  3 łyżki oliwy Ciężko określić na łyżki ile czego ponieważ mięso bywa różne Mięso musi być błyszczące i "uciekać" z rąk Sól i pieprz do smaku. Uważajmy  z solą Maggi posiada jej dużo. Cebula Ogórek kiszony SPOSÓB: Idąc na skróty: Kupujemy mięso już mielone, albo mielimy

Viola cooks with passion
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i skrzydełkami z kurczaka 365

RAFEX , 1 brokuł, 1/2 kg ziemniaków, 100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję(...)Masę wykładam na wierzch zapiekanki. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania zapiekanki wykorzystałam przyprawę do skrzydełek, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . Przyprawa nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu.  Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw  Rafex,  gdzie znajdziecie wiele wspaniałych produktów, niezbędnych w każdej kuchni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ogniste, chrupiące ,kotlety z karkówki 143

można . Otóż można i to nie tylko nowego , ale i pysznego . Moja rodzinka gustuje w pikantnych potrawach , od czasu do czasu lubią zionąć ogniem – choć nie zawsze . Na takie okazje , ten prosty i szybki przepis jest doskonały . Polecam , smak mięsa jest wyborny , a do tego kruche i mięciutkie .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)łyżka papryczek piri piri – suszonych 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól do smaku Karczek kroimy w plastry i rozklepujemy tłuczkiem do mięsa , niezbyt cienko . Solimy . W młynku do kawy , którego już nie używamy mielimy czosnek razem z papryczką chili i tą mieszanką grubo nacieramy mięso . Odstawiamy na godzinę do lodówki . Po tym czasie postępujemy jak z kotletem schabowym

Ogrodnik w podróży
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 251

zaspokojenie mniejszego "imprezowego głodu", gdy zależy nam na czymś nieco bardziej wykwintnym niż koreczki, czy chrupki. ;) Serek kremowy Arla fantastycznie komponuje się z porem. Ananas łamie smaki i nadaje potrawie nutkę egzotyki. Kurczak w formie pasty w przyprawie curry to klasyka w zupełnie nowej odsłonie. Wszystko razem idealnie współgra i na pewno znajdzie niejednego wielbiciela. :) Dla 4 osób(...)połowa większej) 1 nieduży por 1 opakowanie serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania. :) Pierś

Kuchenna Kontrrewolucya
Chili con carne 138

wołowiny, papryki, czerwonej fasoli. Potrawa ma bardzo intensywny smak za sprawą kuminu (kminu rzymskiego) i papryczek chilli, peri peri, jalapeno.Idealnie komponuje się z dodatkiem kwaśnej, gęstej śmietany, guacamole, tartym serem i nachosami. Składniki:1 łyżka oliwy1 biała cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)500g mielonej wołowiny1 puszka 400g obranych pomidorów1(...)cukrusól, pieprz Przygotowanie:Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną

Smakowity Blog Kulinarny
Tagine z kurczaka ze śliwką szydłowską 203

dwóch części: dolnej, czyli garnka i górnej, czyli pokrywki w kształcie stożka z małym otworkiem. W czasie gotowania w stożku zbiera się para, która się skrapla i powoduje, że potrawy są soczyste. Trzeba tez pamiętać, że tagine jest bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, więc gotowanie trzeba zaczynać od postawienia naczynia na zimnej kuchence. Ja gotuje na płycie ceramicznej(...)marchewka200 g zielonej fasolki szparagowej150 g suszonej śliwki szydłowskiej bez pestek1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórkiok. 200 ml bulionusóloliwa do smażenia Marynata do mięsa:1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej papryki1/2 łyżeczki kardamonu1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki czarnego zmielonego

Kulinarne przygody Gatity
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 227

proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo: tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki(...)kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Zajrzyj do garnka w połowie duszenia, aby upewnić się, że potrawa nie jest zbyt sucha. Z kolei jeżeli będzie zbyt wodnista na koniec duszenia -  pogotuj ją trochę dłużej.  Spróbuj i ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Posyp listkami kolendry. Podaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczone panzerotti. 310

     Dziś mam dla Was włoskie panzerotti. Te spore pierogi wywodzą się od pizzy. Przypominają calzone, aczkolwiek smażone są w głębokim tłuszczu. Ja jednak

Rozpustne gotowanie
Kotlety schabowe tradycyjne 164

Z czym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata