potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:89/135)

Żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami 468

Dzisiaj zaszalałem. Ale co tam - jedzenie potraw kuchni niemieckiej to nie mówienie po niemiecku. Więc nie budzi mojej awersji. Zwłaszcza, że może być całkiem smacznie i pożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony(...)kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 3 liści laurowych, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania jest nad wyraz proste, a jedynym, czego tak naprawdę potrzeba

Wyprawy kulinarne
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 190

Moi Kochani, jako, że okres świąteczny paskudnie przechorowałam i do tej pory się z tego wylizuję, to postanowiłam sobie to wszystko...odbić!Zdrowo, rzecz jasna!Dzięki

Z Kuchni Do Kuchni
„Frutakosy” 144

5-6 60 min+ Średnie Przystępne Autorski przepis na przepyszne takosy z ciasta naleśnikowego, z piersią kurczaka, pieczarkami i serem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka

PysiaGotuje.pl
Duszona słodka kapusta 238

Uniwersalna i wcale nie banalna w smaku duszona słodka kapusta, która może stanowić zarówno danie samo w sobie jak i dodatek do innych potraw. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g możliwie młodej białej kapusty 250g chudych i mięsistych żeberek wieprzowych 100g średnio przerośniętego parzonego wędzonego boczku 100g dobrej niezbyt tłustej kiełbasy (opcjonalnie) 2 nieduże marchewki (200g) 1 nieduży pomidor (150g(...)garstka świeżego lubczyku (patrz uwagi) 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu Instrukcje Do garnka o pojemności 3-4 litrów wlewamy 1,5 litra wody. Wkładamy do niej żeberka i wsypujemy 1 płaską łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać

Kulinarna Pokusa
Maczanka śliwkowa ( duszony karczek macerowany ) 190

rosołu drobiowego( może być z kostki ) - 2 średnie cebule - 2 kulki ziela angielskiego - olej do podsmażenia Mięso pokroić w sporą kostkę ( 3 x 3 cm ). Przełożyć do miseczki. Czosnek zgnieść płaską stroną nożna a następnie przesiekać. Dodać do mięsa wraz z solą, pieprzem i rozmarynem. Marynować w chłodnym miejscu około 2h.  Następnie na patelni rozgrzać mocno olej, podsmażać partiami(...)niej wszystkie smaki. Przelać do mięsa. Do rondla dodać ziele angielskie i śliwki. Uzupełnić płynem aby mięso było ledwie przykryte. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu w razie potrzeby uzupełniając płyn. Podawać z chlebem i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grubej kaszy (  typu pęczak ). Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
kotlety z białej fasoli 173

              kotlety z fasoli  Pożywne i smaczne kotlety to propozycja na nieco inne danie w sam 

Miód i pieprz
Łosoś z warzywami i pesto 201

zawierają sporo ciemnego, szaro-brązowego barwnika, który wydostawszy się z długo gotowanych grzybów zabarwi nam również pozostałe warzywa. To źle, gdyż zepsujemy efekt wizualny potrawy. Jak w większości potraw zawierających dużo składników, musimy uważać z dobieraniem ich ilości – pojedyncza mała papryka, cebula czy garść pieczarek nie robią objętością i masą większego wrażenia, ale skumulowane razem mogą dać pokaźną(...)papryka (150g) 1/2 cebuli (75g) 1/2 czerwonej cebuli (75g) 125g pieczarek 1 płaska łyżeczka soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego kilka łyżek oliwy 2-3 łyżeczki bazyliowego pesto (własnego lub dobrego ze sklepu) Instrukcje Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię

Kulinarna Pokusa
Pasztet wykwintny z morelą. 212

Dzisiaj kolejna propozycja potrawy na Świąteczny stół. Zapraszam na pasztet wykwintny, przygotowywany u nas zawsze na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Polecam! Składniki na pasztet wykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka(...)majeranek, sól, obraną cebulę i czosnek. Zagotowujemy i gotujemy aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim oczyszczone wątróbki (w środku mają pozostać niedopieczone). Pokrojone morele zalewamy koniakiem i odkładamy, aż mięso ostygnie.      Letnie mięso wraz z wątróbkami mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa (na średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier

Rozpustne gotowanie
Pikantna zupa ryżowo-warzywna z kurczakiem 391

połowie z kostkowego. Jedyne o czym musicie pamiętać to okoliczność, że bulion z kostki jest zwykle dość słony – patrz uwagi pod przepisem. Jest to również jedna z tych potraw, gdzie duże znaczenie ma kolejność dodawania składników. Wynika to z faktu, że każdy z nich różni się dość znacznie czasem gotowania od pozostałych. Dlatego przygotowanie zupy wygląda w ten sposób(...)warzywna z kurczakiem 2015-04-28 14:01:49 Kolorowa, lekka, zdrowa i oryginalna w smaku zupa z dużej porcji rozmaitych warzyw z dodatkiem chudego i bogatego w białko mięsa z kurczaka. Łatwa i szybka do przygotowania z popularnych, ale nietypowo skomponowanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry) 1 średni filet z kurczaka (250g), 1 mała marchewka

Kulinarna Pokusa
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 191

gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowacdo mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny do miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac(...)ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:do przygotowania potrawy uzylam makaronu "Lubelli".Jest i bardzo smaczny i nie wymaga wczesniejszego obgotowywania,co ulatwia przygotowanie dania.Polecam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
ZUPA GULASZOWA PO WĘGIERSKU NA OSTRO - MOCNO ROZGRZEWAJĄCA 171

łyżki masła WYKONANIE: Przygotować wszystkie składniki: Pokroić w kostkę cebulę, paprykę, cukinię i czosnek, odstawić. Pokroić w kostkę mięso, odstawić. Na średnim ogniu roztopić masło, wrzucić od razu cebulkę i słodką paprykę lekko skarmelizować, przez ok. 0,5 minuty. Dodać mięso, doprawić lekko solą i pieprzem i podsmażyć dobrze z każdej strony.  Po tym czasie dorzucić czosnek, lekko podsmażyć(...)mięso i warzywa. Dorzucić przyprawę do mięs duszonych, sos sojowy i przykryć pokrywą. Gotować ok. godziny na średnim ogniu. W między czasie oczyścić pieczarki, pokroić w grubsze paski i podsmażyć na łyżce masła, tak aby się zrumieniły z każdej strony. Odstawić. Po godzinie gotowania gulaszu, dorzucić pieczarki i gotować kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie, ale nie rozpadające się. Potrawę

Calzonella.com
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 192

zbiorach mają najwięcej witamin. Polecam zapoznanie się z kalendarzem sezonowości warzyw i owoców, chociażby z tej strony (link). 4. HODUJ ZIOŁA NA BALKONIE/PARAPECIE Zioła umożliwiają zmniejszenie dodatku soli do potraw, wzbogacając przy tym nasze jedzenie w cudowne aromaty. Ceny sklepowych ziół w doniczkach nie są jednak zbyt zachęcające, dlatego warto rozważyć własną hodowlę. 5. RÓB ZAPASY W INTERNECIE Produkty(...)samodzielne zważenie i zapakowanie danej rzeczy. 7. WIĘCEJ WARZYW, MNIEJ MIĘSA Mięso nie należy do najtańszych. Staraj się, żeby było obecne na stole 2, góra 3 razy w tygodniu. W pozostałe dni stawiaj raczej na wegetariańskie obiady. Możesz też w ramach kompromisu stosować różne sztuczki - np. kotlety mielone rób pół na pół z ugotowaną kaszą jaglaną - będzie zdrowiej, ekonomiczniej

Powiedz dietom nie
Spaghetti bolognese 167

Spaghetti bolognese to danie, które przygotowuję bardzo często. Zazwyczaj w ten sam sposób (choć czasem modyfikuję składniki, jeśli czegoś nie mam lub coś innego mi zbywa

Kolorowy Przepisownik
Spaghetti bolognese 167

Spaghetti bolognese to danie, które przygotowuję bardzo często. Zazwyczaj w ten sam sposób (choć czasem modyfikuję składniki, jeśli czegoś nie mam lub coś innego mi zbywa

Kolorowy Przepisownik
Sałatka z pieczoną wieprzowiną, kaszą bulgur, natką pietruszki i warzywami 117

Zwykłe popołudnie, dzień jak co dzień po pracy. To nie miał być przepis na bloga, było już ciemno a to zdecydowanie nie moja pora na fotografowanie potraw. Gotowałam bez pośpiechu, tak jak lubię najbardziej, z pewnym smutkiem, że być może całkiem smaczny przepis tym razem nie trafi na bloga. Ugotowałam kaszę, upiekłam schab w przyprawach i musztardzie, pokroiłam dużo(...)majeranek 1/2 cebuli cukrowej 1/2 pęczka natki pietruszki 10-15 żółtych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 1/4 szklanki pestek dyni świeżo mielona sól i pieprz 2-3 łyżki oleju lnianego Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi mięso. Umieszczam w piekarniku nagrzanym do 170 stopi na 25 minut. Studzę i kroję w kostkę. Kaszę gotuję w podanej ilości wody

Mango Papaja
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 208

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie(...)drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g (około 1 szklanki) mąki pszennej sól NADZIENIE: 2 duże cebule 200 g drobno pokrojonej wędliny lub podsmażonego mięsa mielonego 200-250 g grzybów (ja użyłam mrożonych podgrzybków i prawdziwków- część drobno posiekana część w większych kawałkach) oliwa rozmaryn sól pieprz SOS: 200 g śmietany 30 % 2 łyżki mąki

Rozpustne gotowanie
Golonka w piwie 188

zabraknąć, bo golonka w ogólności to obok schabowego jedno z najpopularniejszych spotykanych na polskich stołach dań. Dzisiaj będzie więc tradycyjnie, smacznie, kolorowo i… niekoniecznie zdrowo. Przygotowanie tej potrawy nie jest szczególnie trudne, chociaż może okazać się pracochłonne. Zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę, że zachęcamy do podawania go z duszoną kapustą oraz pieczonymi ziemniakami – szczególnie na przygotowanie pierwszego(...)które są tu oczywiście jak najbardziej trafione i do rzeczy. Golonka w piwie 2015-03-22 20:19:52 Golonka w piwie to jeden z tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Nie jest to danie trudne, choć wymaga nieco czasu. Najlepiej smakuje podane z pieczonymi ziemniakami oraz duszoną kapustą kiszoną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki

Kulinarna Pokusa
Pieczeń Rzymska z Pieczarkami 173

śniadania/kolacji.   Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa 1 szt = 50g bułka tarta bezglutenowa 4 łyżki przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja(...)dokładnie mieszam.    Doprawiam do smaku.   Foremkę (tzw. keksówkę) wykładam papierem do pieczenia, na spód wysypuję równomiernie 1 łyżkę bułki tartej,wykładam połowę mięsa.    Układam jaja na twardo, przykrywam resztą mięsa.   Piekę w piekarniku nagrzanym na 200 st.C około 45-50 minut.   Keksówkę warto wstawić na blasze do pieczenia,  może się zdarzyć

IzaGotuje

Proponowane wyszukiwania