czarnego pieprzu sól i pieprz mielony do smaku Mięso powinno być opłukane i osuszone. Nóżki trzeba dokładnie oczyścić. Jeśli jest na nich szczecina opalamy ją nad palnikiem gazowym, zeskrobujemy pozostałość nożem i dokładnie myjemy. Mięso i nóżki wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą jakieś 2 cm nad powierzchnię mięsa. Garnek ustawiamy na średnim palniku i zagotowujemy wywar, przy(...)ogień, częściowo garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso około 20 minut. Kontrolujemy, żeby żaden kawałek mięsa na dłużej nie pozostawał ponad powierzchnią wywaru. Po 2,5 – 3 godzinach, kiedy mięso jest prawie miękkie, solimy je (około 2 płaskich łyżek), dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę oraz liść laurowy, ziele angielskie, i ziarna pieprzu. Mięso gotujemy dalej około 60 minut. Na kilka
Trzeci talerzKotleciki siekane z piersi kurczaka , które uwielbiam za smak i łatwość przygotowania, i... za wspomnienia! ;) Ja w ogóle lubię wszelkiego typu kotleciki, bo ile pomysłów czy
Kolorowy PrzepisownikPo raz kolejny firma Ballarini przekazała mi do testów patelnię, tym razem wok indukcyjny Ballarini MasterChef Series. Uczciwie przyznam, że dopiero niedawno dowiedziałam się, że firma
karmelowyGołąbki – jakże znana i z reguły lubiana w Polsce potrawa. Praktycznie każdy kiedyś je jadł, z reguły w wersji z mięsem i ryżem. Bardzo popularne są również gołąbki z różnymi rodzajami kasz. Oczywiście jeść czy nawet lubić gołąbki to jedno, a umieć je przygotować – to drugie Dlatego mamy w planie zaprezentowanie tu nie jednego, ale nawet kilku rozmaitych(...)przypadku potraw bazujących na włoszczyźnie czy kaszy dość istotne jest wyraziste ich przyprawienie. Z solą akurat bądźmy ostrożni, z pieprzem w sumie też, ale nie bójmy się konkretnego dodatku ziół. Dodatkowo gołąbki udusimy w bulionie warzywnym , aby jeszcze bardziej wzmocnić i urozmaicić smak. No właśnie, udusimy, ale gołąbki można również upiec. Przyrządzając tę potrawę stajemy zwykle przed dylematem jaką
Kulinarna PokusaMakarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z
Życie zamknięte w smakuPo prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony
Stare GaryPasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku
Kolorowy PrzepisownikPrzepis na zupę gołąbkową bije rekordy w internecie. Pełno jej na blogach, w grupach na fb, pojawia się wszędzie tam, gdzie królują gary. Skoro tak, niech
mojewypiekiinietylkoWczoraj na obiad znów postanowiłam dogodzić mężusiowi i nalepiłam całą michę pierogów. Tym razem były to pierogi z mięskiem, kapustą kiszoną i grzybami
Rozpustne gotowanieTradycyjna potrawa kuchni włoskiej ze sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii sól czarny pieprz świeżo mielony 150ml wytrawnego białego wina 150ml bulionu(...)center;width: 50%;} #gallery-34 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-34 .gallery-caption {margin-left: 0;} Saltimbocca - składniki Przykładowe dodatki i przybrania Przygotowane sznycle Zawijanie sznycli Zawinięte saltimbocca Mięso najpierw obsmażamy Następnie dusimy w sosie Gotowe saltimbocca z dodatkami i przybraniem Post Saltimbocca pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna PokusaJest przede wszystkim bardzo smaczne, ponieważ wspomniane składniki, choć niewyszukane, są całkiem liczne i tworzą ciekawą, dobrze zgraną ze sobą kompozycję. Ja chętnie wracam od czasu do czasu do tej potrawy jako do czegoś po prostu sprawdzonego. Smażony karp z pieczarkami i boczkiem 2014-12-30 14:12:33 Popularne i sprawdzone połączenie smażonego karpia z pieczarkami i boczkiem(...)karpia – dzwonka lub filet 350g pieczarek 100g surowego boczku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mąki 1,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego garść poszarpanych kolorowych sałat kilka pomidorków koktajlowych cytryna Instrukcje Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w drobną kostkę po wcześniejszym upewnieniu się, że nie zawiera fragmentów skóry
Kulinarna PokusaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
W garach u GosiLato to wspaniała pora na urządzenie grilla. Nie tylko możemy przygotować w ten sposób wspaniałe potrawy, ale również spotkać się na świeżym powietrzu z rodziną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kiedyś słyszałam, że jest to potrawa kuchni meksykańskiej, całkiem niedawno wyczytałam, że jest to podobno typowe amerykańskie jedzenie podawane najczęściej w barach typu fastfood. Od razu powiem, że nie lubię rozbieżności w informacjach i zazwyczaj staram się dociec jak to w końcu na prawdę jest... jednak tym razem zawiodę wszystkich i w tym również samą siebie - nie będę na siłę(...)fasolę (jeśli używamy kukurydzy to również teraz dodajemy) oraz puree z pomidorów. Wszystko to gotujemy na maleńkim ogniu. Piersi z kurczaka mielimy w maszynce (opcja szybsza) lub bardzo drobno siekamy (ale to bardzo bardzo bardzo drobno. Żeby przypominały mięso mielone). Wrzucamy na patelnię i chwilkę smażymy. Gdy mięso nie będzie już surowe dorzucamy do gotującego się chili
JedzeniomaniaWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie jeśli(...)smażenia dodajemy pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki. 4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 5. Gotowy farsz rozdrabniamy za pomocą blendera lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Uszka podajemy z wigilijnym barszczem. Smacznego
W kuchni Katie