potrawy z miesa mielonego - 2015 przepisów (strona:114/135)

Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 236

wysmażonym na wiór kurczakiem. Potrawę w latach 50-tych ubiegłego wieku wymyślił Kundan lal Gujral, który był właścicielem popularnej restauracji Moti Mahal w Delhi. Restauracja podawała głównie kurczaki. Żeby nie marnować resztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony(...)czasu aż mięso będzie w pełni usmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso.   W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki mięso kurczaka piecze się dosłownie w kilkadziesiąt sekund. Jest przypieczony z zewnątrz, ale wilgotny i delikatny w środku. Pilnujcie i nie przeciągnijcie mięsa, bo będzie suche

Karo in the Kitchen
Tort makowo-orzechowy 213

prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka(...)biszkopt na 3 blaty. **Zmielony mak można kupić w np. w Lidlu, ale jeżeli nie znajdziecie to 1 szklankę maku sparzyć, dobrze odcedzić, 3 razy zmielić w maszynce do mielenia mięsa. ***Aby krem maślany nam się nie zwarzył masło i jajka muszą być w tej samej temperaturze, dlatego najlepiej np. wieczór wcześniej wyciągnąć z lodówki jajka (dla bezpieczeństwa sparzyć wrzątkiem

moj przepis na
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 204

Od niemal 1,5 roku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie

Ratunku obiad
Potrawka gulaszowa 178

przyprawione mięso do lodówki na przynajmniej godzinę. Jeśli jednak czas nas goni, nie jest to wymogiem. Mięso po prostu jest wtedy bardziej aromatyczne. Następnie wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Podsmażamy chwilę pod przykryciem, po czym przerzucamy do garnka. Dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę marchew, cebulowe piórka, całe malutkie papryczki. Zalewamy wodą lekko powyżej poziomu mięsa, jeśli istnieje(...)przykryciem, by spulchniała, drugą już bez. Kiedy mięso jest już miękkie, ostatecznie doprawiamy sos. Pomidory, przecier, czy co w tej maści mamy do użycia podsmażamy z pokrojonym drobno selerem i dorzucamy do garnka., gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli wolimy sosy bardziej zawiesiste można okrasić go zasmażką. Na placek nakładamy sporą ilość mięsa i polewamy obficie sosem. Nic nie stoi

Kuchenna Kontrrewolucya
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania są proste w przygotowaniu i składają się z ogólnodostępnych składników. Daria proponując przepisy bierze również pod uwagę sezonowość składników, a także zachęca do gotowania(...)pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM składniki na 1 dużą porcję: klopsiki: - ok. 250g mielonego mięsa z indyka                            - ok. 60g białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów

Moje Kuchenne Rewelacje
Gumbo z Nowego Orleanu. Garnek pełen smaku 426

niewolników. Dzisiaj to flagowa potrawa mieszkańców północnoamerykańskiej Luizjany, jednocząca ze sobą wiele kultur i wiele smaków. Gumbo to silnie przyprawiona mieszanka kilku odmian mięsa lub owoców morza z wybranymi warzywami i przyprawami, w bulionie zagęszczonym specjalną, bardzo ciemną i długo gotowaną zasmażką. W konsystencji można je uplasować gdzieś między gulaszem a gęstą zupą.   Mięsem w gumbo są np. kurczak(...)morza są krewetki, raki lub kraby, czasami też ostrygi. Z wyjątkiem gumbo nowoorleańskiego – nie używa się mięsa wołowego, wieprzowego ani kiełbasy, a już tym bardziej nie łączy ze sobą różnych rodzajów mięsa – to jest jedyne gumbo, które w składzie zawiera zarówno skorupiaki, mięso drobiowe jak i wieprzową kiełbasę. I właśnie dla tej różnorodności składników je wybrałam.   Ile rejonów

Karo in the Kitchen
Weekend na Węgrzech - relacja 177

zamówiliśmy po kieliszku lokalnego wina.1. sobotnie śniadanie, 2. brokułowa zupa-krem, 3. faszerowane kieszonki schabowe, 4. piwo Dreher (koźlak)1. niedzielne śniadanie, 2. piwo Oberdorfer (Weissbier), 3. naleśnik z mięsem, 4. deser z malinamiŚniadania były typowe dla hotelu: jajecznica, parówki (drugiego dnia bardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory(...)Soproni (349 Ft). na deser nie znaleźliśmy już miejsca. Obsługa kontaktowa i pomocna, chociaż brakowało mi serwetek. Z pewnością jest to miejsce, gdzie można najeść się i spróbować tradycyjnych potraw węgierskich.1. przed restauracją Frici Papa, 2. gulasz na czerwonym winie, 3. paprykarz z kurczakiem, 4. bezalkoholowe piwo SoproniW drodze powrotnej do metra podziwialiśmy iluminacje świąteczne w okolicach Opery

Pasja Smaku
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 250

zgłosili do akcji najwięcej przepisów :) Poniżej znajdziecie spis wszystkich potraw dodanych do akcji. Mam nadzieję, że stanie się on dla Was źródłem nieskończonych inspiracji dotyczących włoskiej kuchni. Lista potraw dodanych do akcji: Jeżeli przekręciłam Wasz nick lub nazwę bloga, dajcie mi znać. Śniadania: Pomidorowa frittata - Josia z bloga Kuchnia JosiPolenta z jajkiem sadzonym - przepis z bloga(...)verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemTagliatelle z bazyliowo-lubczykowym pesto - Klaudia Cebula z bloga Zaklęcie na szczęścieTagliatelle z mięsem mielonym i warzywami - Magdalena Lebuda z bloga Sól i Pieprz Domowe sosy: Domowy sos pomidorowy do pizzy albo makaronu - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pesto alla genovese

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak przygotować przyjęcie, nie zbankrutować i nie zmęczyć się za bardzo 171

warzywa, owoce, nabiał itp. jak najpóźniej.  Jakie potrawy można przygotować wcześniej, a które na ostatnią chwilę? Bigos - zawekować w słoiki lub zamrozić w mniejszych porcjach. Pieczenie mięsne - mięso przyprawić, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Wyjąć dzień przed pieczeniem, rozmrażać stopniowo, bez przyspieszania np. zanurzając w letniej wodzie. Upieczone mięso można przechować w lodówce kilka dni (owinięte folią(...)rodzaju od 2 do 5 dni. Sałatki owocowe - powinny być zjedzone tego samego dnia. Sosy jogurtowe, majonezowe - 2-4 dni, przechowywane w lodówce i w zamkniętych naczyniach. Szaszłyki - mięso do nich można pokroić i przyprawić nawet 2 dni wcześniej. Dzień wcześniej nabić na patyki wraz z innymi składnikami. Kanapki - kolorowe, malutkie, z wymyślnymi dekoracjami, należy przygotować tego samego dnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
SPAGHETTI BOLOGNESE – HITMAN: EPISODE 2 – SAPIENZA – makaron z sosem mięsnym na winie 244

lżej, tak aby ofiara musiała udać się w ustronne miejsce, gdzie Agent może po cichu dokończyć dzieła, ale także i w śmiercionośny sposób. Oczywiście nie mogliśmy oprzeć się zbadaniu potraw doprawianych przez łysego Agenta i w tym wpisie zajmiemy się daniem, które pojawia się w Epizodzie 2: Sapienza. [uwaga minimalne spoilery!] Rozgrywkę rozpoczynamy jako niepozorny turysta odwiedzający malowniczą(...)warzywa do osobnego garnka, ale jeśli macie dużą, głęboką patelnię możecie kontynuować kolejny punkt w tym samym naczyniu. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 MIN) Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i wrzucamy mieloną wołowinę. Doprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu i smażymy ok. 10 min na mocnym ogniu – mięso powinno się dobrze przyrumienić (nie martwcie się

Nerds Kitchen
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

tematy spotkania. Chef Dominik Moskalenko - Sokołów, Bartek - SzczyptaSmaQ, Chef Łukasz Konik - Uzdrowiska Konstancin Uczes tnikami warsztatów byli seniorzy, blogerzy oraz redakcja magazynu „Kukbuk” , a program obejmował zarówno wspólne przygotowanie potraw odpowiednich dla osób starszych, jak i prezentacje tematyczne . Laura Osęka   – psychodietetyk i edukator żywieniowy  –  przedst awi ła psychologicz ne aspekty  żywienia seniorów.   W podeszłym(...)rośnie. Standardowo dieta osoby starszej  powinna składać się w 60 % z węglowodanów, w 20 % z białka i w 20 % z tłuszczów. Na talerzu seniora nie może zabraknąć chudego mięsa, tłustych ryb, dobrych produktów zbożowych, nabiału, orzec hów i ziaren, warzyw i owoców oraz dużej iloś ci wody. O dietę seniora w znaczącym stopniu powinny zadbać osoby młodsze –  dzieci

SzczyptaSmaQ
Dietetyczna kolacja romantyczna i rzecz o operacjach plastycznych 190

Jak byłam mała chciałam być strażakiem, śmieciarzem i kominiarzem. Potem striptizerką, ale przypomniałam sobie, że jestem gruba i nie umiem tańczyć. Tak więc dupa. Zamiast wić

ladykitchen
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 161

uczestniczka obecnego Top Chef 6. Jak zwykle po wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza(...)osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy do brytfanki. Na patelnię, na której smażone były przepiórki, wlewamy sok z jabłek i dodajemy imbir uzyskując w ten sposób sos potrzebny do podlewania pieczonego mięsa. Przepiórki pieczemy 30 min w temp 170̊ C często

karmelowy
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 222

aromatyzowania mięs: gulaszu, szynki, baraniny i ryb. Cynamon stosowany jest w przepisach kuchni orientalnej. CZOSNEK- Tajski czosnek jest znacznie mniejszy i delikatniejszy w smaku niż zwykły czosnek. W smaku jest też słodszy od tego znanego nam w Europie. Bardzo często w restauracjach i w przydrożnych stoiskach, podaje się tajski czosnek do przegryzania w tkacie jedzenia potrawy. G GALANGAL(...)smaki i właściwości. Galangal w smaku i strukturze przypomina nieco drewno i jest dość ostry, jakby nieco pieprzny. W sklepach z azjatycką żywnością dostępny jest też galangal suszony i mielony ale te jego formy smakują inaczej niż świeży. Przed użyciem korzeń należy oskrobać. Najczęściej tnie się go na plastry (ma oddać potrawie aromat, a potem się go wyjmuje

ClauditteMissCooking