porzeczka czerwone - 1230 przepisów (strona:67/82)

Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 112

porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne, ale lekko słodkawe. Idealne z pieczoną, smażoną lub grillowaną wołowiną, ale równie dobrze skomponuje się z jagnięciną, czy dziczyzną lub aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym(...)krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych

królestwo garów
Tort biszkoptowy z kremem mascarpone 8181

przygotowaniu, a przede wszystkim pyszne. Do tego jeszcze domowy dżem z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodycz kremu. Polecam! Składniki (tortownica 23-25 cm) Biszkopt różowy: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik - u mnie czerwony Biszkopt z makiem: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)suchego maku Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru sok z cytryny do smaku barwnik czerwony Do nasączenia: sok z połówki cytryny woda cukier Dodatkowo:  dżem z czarnej porzeczki Sposób wykonania: 1. Przygotować biszkopt różowy: białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubić, a potem kolejno po jednym żółtku. Dodać mąki przesiane

Kuchnia domowa Ani
Koktajl: kiwi, pomarańcze i jabłko 181

pomarańcze i jabłko . Jego kolor może jest trochę mało zachęcający, ale w smaku jest pyszny. Teraz już tylko czekamy na polskie truskawki, maliny, porzeczki... I będziemy kombinować z innymi  smakami. Koktajl: kiwi, czerwone pomarańcze i jabłko Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 jabłka 1 kiwi 2 czerwone pomarańcze Wykonanie: Jabłka, kiwi i pomarańcze myjemy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 203

masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta: 300 g czerwonej kapusty, 50 g cukru, 5 ml octu z białego wina, 100 ml porto, 100 ml soku z czarnej porzeczki, 1 pomarańcza, 1 laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy(...)Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości. Na koniec dodać

Plate of Joy
Tort Czekoladowy 332

śmietanki kremówki 36% - 500 ml serka mascarpone - 2 łyżki kakao - łyżka cukru pudru - 2 śmietan fixy - słoiczek konfitury z czarnej porzeczki - opakowanie kolorowych  lentilek - 12-13 wafelków WW - słoik wiśni drylowanych - kawałek czerwonej wstążki Sposób przygotowania: Pieczemy biszkopt: ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy żółtka. Cały czas miksujemy. Do mąki dodajemy kakao i  mieszamy z proszkiem

Pan i Pani Smith w kuchni
Kotlet schabowy w sosie z czarnych porzeczek 176

Składniki: 4 kotlety schabowe, 1 duża cebula, 2 łyżki posiekanego czosnku, 80 – 100 ml czerwonego, wytrawnego wina, 2 łyżki cukru, 2 – 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 60  – 80 ml winnego octu, pieprz, sok z cytryny, sól, olej do smażenia. Przygotowanie: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Cebulę i czosnek podsmażyć na złoty kolor (ok 4 – 5 min). Dodać wino. Chwilę

kulinarnajamka.blogspot.com
Pleśniak z babcinego zeszytu 194

proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder  sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów **  *     - jeśli chcesz zrobić pleśniak z trzech kolorów. :) ** - opcjonalnie, możesz dodać, nie musisz. :) Wykonanie(...)ciasto.  Pleśniak z trzech warstw: 1. Na wcześniej przygotowaną blachę zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) jasne ciasto. 2. Wyłóż na nie dżem. 3. Na dżem zetrzyj następnie czerwone ciasto.  4. Ułóż na nim orzechy (jeśli ich używasz). 5. Kolejną warstwą będzie piana z białek.  6. Na pianę zetrzyj następnie ciemne ciasto.  Wstaw

Garniec Magalie
Mazurek kajmakowy 158

kostka margaryny 150 gram cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 gram masy cukrowej lub marcepanowej kolorowe barwniki spożywcze(żółty,zielony,pomarańczowy,czerwony) tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Wszystkie składniki ciasta kruchego łączymy ze sobą,zagniatamy.Ciasto dzielimy na dwie części.Formę (25x40 cm.) smarujemy tłuszczem, jedną

Bajeczna Kuchnia
Sernik na zimno z serków homogenizowanych 411

homogenizowanych o smaku waniliowym 400 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 2,5 czubatej łyżki żelatyny 1 galaretka (ja użyłam czerwonej, ale może być dowolna) ok. 200 g świeżych jagód, borówek, truskawek, malin, porzeczek lub innych owoców 1 małe opakowanie okrągłych lub podłużnych biszkoptów Galaretkę rozpuszczamy w 350 – 400 ml wrzątku. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia

Poezja smaku
Porzeczanki drożdżowe z mascarpone . 205

Kolejne letnie owoce dochodzą do głosu . Białe , czerwone i te czarne   ,wg mnie najbardziej aromatyczne i uniwersalne. Oczywiście mowa o porzeczkach . Już troszkę ich przetworzyłam na pyszny dżem , a z pozostałej garstki powstałe te oto drożdżowe bułeczki. Ciasto z dodatkiem tłustego serka mascarpone jest miękkie i bardzo puszyste. Składniki : 3,5 szklanki mąki

Malinowa Kawiarenka
Kaczka w porzeczkach 91

mięsa kaczki ze skórą, sól, pieprz, 4 goździki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 50 ml dobrego bulionu (najlepiej z kaczki, drobiu), 500 g czarnej porzeczki, miód lub cukier Mięso pokroić na kawałki wielkości około 1,5 x 3-4 cm, tak aby w miarę możliwości każdy był ze skórą. Na letniej patelni ułożyć kawałki mięsa skórą do dołu. Smażyć

królestwo garów
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 157

przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze i wyczuwalnym aromacie czarnej porzeczki i maliny. Już po chwili okazało się, że świetnie komponuje się z podaną na danie główne polędwiczką wieprzową w cieście francuskim, z warzywami

Pasja Smaku
Sałatka pełna kolorów w malinowym sosie 157

dziś preferuję zdrową wersję bez cukru. Przygotowanie sałatki: Jabłka i gruszki obieramy, następnie kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy razem z malinami, truskawkami, porzeczkami i wisienkami. Wszystko polewamy sokiem malinowym i podajemy. Sałatkę można podać w oczyszczonych połówkach czerwonego grejpfruta, którego sok można wykorzystać np. do zrobienia pysznego koktajlu. Smacznego

Słodkie okruszki
KRUSZAWIEC Z CZARNĄ PORZECZKĄ 231

cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 budyń czerwony bez cukru (malinowy, wiśniowy, truskawkowy lub poziomkowy) 1 łyżka kakao dowolne owoce: u mnie czarna porzeczka odsączona z kompotu 1/2 s łoika dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Wykonanie:  Żółtka oddzielić od białek. Z margaryny, żółtek

Walijskie Pichcenie
Cortijo de Trifillas - CT – nowy producent w Winestory. 131

same. CT Jumilla En Clave de Do 2013 - DOP Jumilla (50% monastrell, 50% syrah) cena: 34.00 zł. W kieliszku piękny, głęboko czerwony intensywny kolor. W nosie dominują przyjemne, świeże owocowe aromaty z leciutkim pieprzem. W smaku śliwki, porzeczka i jeżyna. Wino bardzo przyjemnie zrównoważone z przyjemnymi delikatnymi taninami. Uniwersalne do sałatek i lekkich dań, choć pite samo (tak było

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania