środowisku niekwaśnym , jednorazowe pasteryzowanie nie zniszczy skutecznie drobnoustrojów. Aby uzyskać ładny kolor, dobiera się surowiec o różnej barwie, np. do gruszek można dodać niewielką ilość czarnych lub czerwonych porzeczek . Kompot z owoców o mniejszej wartości witaminowej np. czereśniowy, śliwkowy dobrze jest wzbogacić dodatkiem porzeczek czy dzikiej róży, które są bogatym źródłem witaminy C. Wszystkie owoce na kompot powinny być
Proste Potrawybudynie waniliowe, szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 5 żółtek, 200g białej czekolady, różowy i czarny barwnik spożywczy, dżem z czerwonej porzeczki, herbata z cukrem. W szklance mleka rozrobić budynie, dodać mąki, dokładnie wymieszać. Dodać utarte żółtka. Wymieszać na jednolitą masę. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl. cukru. Na gotujące się
Z miłości do słodkościDietetyczne orzeźwienie, słodko- kwaśne, gaszące pragnienie, jednym słowem - IDEAŁ ;-) SKŁADNIKI: - 1/4 średniego arbuza schłodzonego w lodówce - koszyczek porzeczek czerwonych - 4 słodziki - 5 kostek lodu opcjonalnie - świeże listki miętki Składniki miksujemy blenderem na gładką masę, pijemy od razu! Przepyszne ;-D SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIKolejne wspólne pieczenie w ramach akcji Ciasto na niedzielę , tym razem tematem pieczenia było ciasto kruche i owoce...Zastanawiałam się co upiec...szperałam w przepisach i
Moje domowe kucharzenietwarogu pełnotłustego/ew. półtłusty/ 4 łyżki soku z cytryny 1 torebka cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru 40 dag śmietany kremówki 30% kilka listków mięty opcjonalnie: paluszki ptysiowe i czerwona porzeczka do dekoracji (można zastosować dowolny wariant dekoracyjny np. pokrojona w cienkie plasterki limonka i posiekane orzeszki pistacjowe) Masło rozpuść w rondelku i odstaw na kilka minut do przestudzenia, później
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałastresu, że coś nam się wyleje w torbie. Poniżej dwa pomysły na szybkie i smaczne ekspresowe shake / ekspresowe szejki : Shake porzeczkowo-bananowy: 1 mrożony, pokrojony banan ½ szkl. porzeczek czerwonych i czarnych 5 kostek mrożonego soku pomarańczowego w kostkach 150 ml ziemnego mleka Wszystkie owoce wsypujemy do pojemnika blendera, dodajemy kostki mrożonego soku pomarańczowego, uzupełniamy zimnym mlekiem. Miksujemy do połączenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsztuk po śniadaniu, ha!). Nie bójmy się eksperymentować w kuchni! Składniki (na dwie porcje!): pierś kaczki (około 500 gram, po 200-250 gram na osobę) 150 gram czerwonych porzeczek (plus kilka sztuk do ozdoby) 50 gram malin sok z połowy limonki skórka z limonki łyżka cukru 3 łyżki wody sól pieprz 500-600 gram młodych
Mango Papajakefirowych, jeśli tylko macie taką możliwość, zachęcam bardzo gorąco do produkcji własnego, probiotycznego kefiru, sam bez żadnych dodatków jest również bardzo smaczny... :-)Składniki:- 700g odszypułkowanych truskawek- 200g odszypułkowanych czerwonych porzeczek- 130g ksylitolu (lub dowolnie, do smaku- porzeczki są bardzo kwaśne)- 1,5l kefiruUmyte, odszypułkowane owoce umieścić w misce, garnku, itp. dodać ksylitol i całość dokładnie zmiksować, używam ręczny blender
Smaczne Zdroweczasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności
Ratunku obiadformy na galaretkę. Na górze ułożyć okrągłe biszkopty i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjąć z formy stroną z biszkoptami na spód, udekorować listkami mięty i czerwoną porzeczką
Ala piecze i gotujebardzo kwaśne (więc mniej się nie da) ale za to baaardzo smaczne, to moje ulubione połączenie.Składniki na 4 porcje:- 350g owoców (u mnie mrożone czarne i czerwone porzeczki, maliny i jeżyny)- 500ml wody- 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) lub 4 łyżki erytrytolu- 35-40g skrobi (nie mąki) kukurydzianej - meizenaDo garnka wsypujemy owoce, dodajemy ok.1
Smaczne Zdrowestole. Składniki: Biszkopt 4 jajka 1/2 szk cukru 3/4 szk mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa galaretkowa 2 szt galaretka truskawkowa 0,5 kg truskawki truskawki,czerwona porzeczka do dekoracji Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać aż uzyskamy sztywną masę.Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem
Ala piecze i gotujebawiących się dzieci, plusk wody w ogrodowychbasenach sąsiadów. Lato, wakacje w pełni. A ja chcąc się czymś zając, skubię.Skubię ciasto. SKUBANIEC Z AGRESTEM I CZERWONĄ PORZECZKĄ.(Babcina receptura)500g mąkiłyżka kakao5 żółtek5 białek + 1 łyżka cukru5 łyżek cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margarynyoczyszczony agrest i porzeczkiZ mąki, żółtek, proszku, 5 łyżek cukru i margaryny zagniotłam
W kuchni Karmel-itkichcę myśleć . . . Za to pić się chce więc robię różne dziwadełka dla urozmaicenia. Trafiłam kiedyś w sklepie na Herbatkę owsianą. To mieszanka ziela owsa, ziela dziurawca, liści melisy, porzeczki czerwonej, jarzębiny i płatków nagietka. Jej napar ma działanie relaksujące, antydepresyjne i regenerujące. Wpływa wzmacniająco na system nerwowy, narządy wewnętrzne, naczynia krwionośne, skórę, włosy, paznokcie. Cena opakowania może wydać się
Smaczna Pyzazłożyło, bo w lodówce miałam porzeczki, agrest i wiśnie z działki. Z zamrażarki wyciągnęłam jeszcze jagody, jeżyny, maliny i kilka truskawek.Upiekłam sobie takie śniadanie. Kurcze, nigdy nie jadam porzeczek na surowo, tak prosto z miski, a to było takie smaczne i co mnie zdziwiło najbardziej, bardzo syte. Po kilku łyżeczkach byłam najedzona, potem sięgałam co jakiś czas i podjadałam(...)świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik
Blondynka Gotuje