fantastyczną ilość warzyw i owoców, a upalna pogoda nie sprzyja ciężkiemu gotowaniu, że codziennie przerabiam w kuchni jakieś warzywa i owoce, a niewiele gotuję. Pomysł na czerwony mus powstał z reszty porzeczek, na które nie było pomysłu....Czerwony mus porzeczkowo truskawowo brzoskwiniowy is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłośródziemnomorskie Sery z niebieską pleśnią Desery owocowe (tarty, itp.) Wina czerwone: Czerwone mięso z rusztu, grillowany drób, mięso, dziczyzna Delikatne sery Wina różowe: Rosé i Cabernet d’Anjou: dania egzotyczne, kuchnia tajska, BBQ, desery z czerwonymi owocami i porzeczkami Wytrawne rosé: kuchnia libańska, drób, BBQ Szlachetne wina musujące: Aperitif, owoce morza, truskawki, desery Połączeń kulinarnych(...)Szampan produkowany jest metodą tradycyjną. W przeciwieństwie do Szampanii tu do produkcji używa się szczepu Chenin. Muscadet i do niego śledź a la ostryga – śledź po francusku, marynowana czerwona cebula, koperek. Les Embruns (importer Intermarche cena 13 zł) Klasyczny delikatny muscadet. W Nosie dominują nuty owocowe a w ustach zielone jabłko i lekka słoność. Muscadet to szczep wykorzystywany
królestwo garówkonfitura z czarnej porzeczki Jeśli chodzi o przetwory na zimę to muszę szczerze przyznać, iż czarna porzeczka, to obok czerwonej, jeden z moich ulubionych owoców. Uważam, że właśnie w domowych konfiturach idealnie odnajduje się smak tego niepozornego owocu. Najważniejsze jest by tego smaku nie zagłuszyć zbyt dużą ilością cukru, bowiem aby konfitura była trwała n aprawdę(...)trzeba go wiele. składniki 4 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru sposób wykonania Umyte i oczyszczone porzeczki wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem, podana w przepisie ilość jest wystarczająca aby utrwalić wyrób na okres minimum miesięcy, lecz można ją zwiększyć wedle własnego upodobania. Owoce gotujemy przez pięć minut, zdejmujemy z palnika i dość dokładnie rozdrabniamy
Miód i pieprzpełnotłustego mleka 2½ łyżeczki żelatyny w proszku ½ l śmietanki, u mnie 36% 100 g cukru 1 laska wanilii 250 g greckiego jogurtu, 10% Galaretka z porzeczki 500 g czerwonej porzeczk 150-200 g cukru 1 łyżeczka żelatyny Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody. Natnij wzdłuż waniliową laskę, wyskrob nasionka. Zagotuj mleko z cukrem, laską wanilii i nasionkami. Odstaw(...)zagotuj. Dodaj teraz napęczniałą żelatynę i mieszaj do rozpuszczenia. Odstaw do ostygnięcia. Przestudzoną mieszankę wymieszaj z jogurtem i napełnij na przemian z prawie zastygającą galaretką. Udekoruj lekko zmrożonymi porzeczkami. Przyrządzenie galaretki. Zagotuj porzeczkę z cukrem. Gotuj i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru, około 10 minut. Przetrzyj gorące owoce przez sito. Dodaj napęczniałą żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Kiedy galaretka
codojedzeniaSkładniki:500g porzeczek - czarnych i czerwonych250 g masła lub margaryny3/4 i 1/2 szkl cukru3 szkl. mąki 2 jajkacukier waniliowy250 g twarogu3 łyżki kaszy mannyokoło szklanka płatków
kolorowotorcikowopiersi z gęsi, 2 płatki gwiazdki anyżu, 8 goździków, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kolendry, sól 400 g czarnej porzeczki, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, 4 nasiona kolendry, 1 łyżka miodu, cukier, sól, 3 łyżki zimnego masła, Pierś gęsi oczyścić, skórę naciąć w kratkę nie przecinając mięsa. Przyprawy zemleć lub rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi mięso(...)ładnie się przyrumieniło i ponownie odwrócić. Grillować około 15 – 20 minut. Następnie wyłączyć grill i trzymać pod przykryciem jeszcze około 10 – 15 minut. Temperatura nie powinna przekroczyć 200 stopni. Porzeczki zagotować z winem i przyprawami. Przetrzeć przez sito. Następnie odparować przez gotowanie. Doprawić miodem, cukrem i solą. Zdjąć z ognia i wymieszać z zimnym masłem. Pierś pokroić plastry, polać sosem
królestwo garówoferta win francuskich. W tej odsłonie mamy 43 wina, w tym 22 czerwone, 16 białych i 5 różowych. Jak zwykle większość cen nie przekracza 30 złotych. Znajdziemy tu wina z różnych regionów: Alzacji, Doliny Loary, Prowansji, Doliny Rodanu, Langwedocji. Ale zdecydowana większość win (szczególnie czerwonych ) pochodzi z Bordeaux. W czasie degustacji zorganizowanej przez Lidl w warszawskiej Restauracji(...)pachnące i smakujące czerwonymi owocami z dodatkiem pieprzu. Cena bardzo atrakcyjna. Do sera Brie oraz miękkiego sera Pave dobrym kompanem będzie Château Laulan Ducos Medoc 2010 (33 zł ), kupaż cabernet sauvignon z merlotem z małą domieszką cabernet franc. Wino spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach. Wino smakuje i pachnie dojrzałymi czerwonymi wiśniami, czarną porzeczką, jeżynami. Wędzona pierś kaczki
królestwo garówKompot...coś na upalne dni, które nas czekają :) Kompot z letnich owoców Składniki: około 0,5kg owoców(agrest, czerwona i czarna porzeczka) 1,5 litra wody cukier Sposób przygotowania: Owoce zagotowujemy wraz z wodą, gotujemy pod przykryciem około 15 min. Doprawiamy do smaku cukrem według uznania
Smaki Nataliigęstej śmietanki 18% 180 ml jogurtu o smaku owoców leśnych ( można też użyć w zamian jogurt naturalny) 2 jajka 250 g mieszanki owocowej - ja mam jagody, jeżyny, porzeczkę czarną i czerwoną, truskawki, maliny ( owoce mogą być mrożone) Dodatkowo: papierowe foremki na muffinki (12 sztuk) + blaszka do muffinek, która nie jest konieczna Wykonanie: Wyrobienie ciasta jest bardzo proste. Najpierw mieszamy
W Moim Magicznym Domukremem oraz świeżymi owocami, muśnięte galaretką nadającą im piękny połysk i podkreślającą smak babeczek. Pyszności! Do ozdobienia babeczek możecie użyć także innych owoców. Polecam również: maliny, agrest, czerwone i czarne porzeczki :) Składniki: Ciasto kruche (na ok. 25-30 szt. babeczek): 200 g margaryny lub masła 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Krem
MyCookBook.plśmietany 18 % 180 g cukru ziarenka z 1 wanilii 4 łyżki maki 4 białka 250 g mrożonych owoców jagodowych (u mnie 150 g jagód i 100 g porzeczek-czarnych i czerwonych) cukier puder Piekarnik nagrzewamy do 170-175 stopni C. Śmietanę ubijamy z cukrem, ziarenkami wanilii, mąką, a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, mieszamy
Rozpustne gotowaniedżem, i powiem wam szczerze że to najlepszy dżem jaki zrobiłam :) Myślę że takie właśnie są najsmaczniejsze. Gorąco namawiam do zrobienie własnej kombinacji owocowej... Składniki: 500g agrestu czerwonego 300 g porzeczki czarnej 200 g malin 100 g poziomek 200 g truskawek 500 g cukru Owoce umyć, przełożyć do garnka z szerokim dnem, zasypujemy cukrem i gotujemy 40-60 minut
Delicious Titbitsbardzo dumni, przez kolejne sześć lat wino to otrzymywało trzy kieliszki w przewodniku Gambero Rosso . Kolor ciemny rubin z refleksami granatu. Zapach jest intensywny dominują aromaty czerwonych jagód, czarnej porzeczki, śliwki, dzikich wiśni i ziół. Wino jest pełne dobrze zrównoważone z pikantnymi nutami. Taniny są bardzo ładnie wtopione. Delikatne, kompletne wino. Andrea polecał je do dań z koniny
królestwo garówziemniaków (choć ziemniaki zawierają jej tylko 14 mg na 100 g produktu)? Najbogatsze w witaminę C są (w 100 g produktu): czarne porzeczki - 182 mg czerwona papryka - 144 mg znienawidzona przez wszystkich brukselka - 94 mg szpinak - 68 mg truskawki - 66 mg kiwi - 59 mg pomarańcze - 49 mg Witamina
W kuchni KatieDziś mam dla Was przepis na pyszniutki owocowy koktajl ;) garść jagód kilka kulek agrestu czerwonego garść czarnej porzeczki 10 szt czereśni ok szklanka maślanki Wszystko miksujemy i gotowe! Smacznego
Cukier&PuderSernik jest dobry na wszystko! Na zimne wieczory i gorące dni :) Szczególnie, jeżeli podajemy go razem z sezonowymi owocami - tymi które najbardziej lubimy - maliny, czerwone lub czarne porzeczki, jeżyny albo jagody - do wyboru do koloru. Ważne, aby w ciepłe dni sernik był dobrze schłodzony, wtedy smakuje najlepiej! Dziś zapraszam na prosty przepis na sernik z sezonowymi owocami. Częstujcie
Słodkie Przyjemności