porem - 1871 przepisów (strona:72/125)

JESTEM TU I TERAZ. 192

brakowało, choć w domu się nigdy nie przelewało. Zawsze z książką, cicha i nieśmiała. Jednym słowem idealna ofiara. Nie umiałam się bronić, nie znałam przemocy psychicznej, bo do tej pory nigdy jej nie doświadczyłam. W twarz mówiono mi, jak mnie lubią, za plecami - pokładali się ze śmiechu. Zazdrość? Możliwe, wtedy uważałam, że ze mną coś nie tak. Jako jedynaczka

W kuchni Karmel-itki
Śmietankowy tort z owocami lata 698

koleżanek z pracy oraz oczywiście dla najbliższych. Naprawdę to lubię i pomimo stresów z tym związanych, daje mi to sporo satysfakcji i zwyczajnie sprawia frajdę :D Do tej pory na moim blogu pojawiło się ich kilka, np.  tort - lalka barbi ,  tort lego ,  ozdobiony kremem tort czekoladowo-malinowy  oraz  tort bezowy przygotowany na moje urodziny

Ratunku obiad
Babka cytrynowa 307

nigdy takiej nie piekłam więc poszperałam trochę w necie i jest! Przepis idealny znalazłam na blogu  ' Niebo w gębie ' . To najlepsza babka cytrynowa jaką do tej pory jadłam :) Składniki: 200g mąki pszennej 120g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  4 jajka 200g cukru 200g roztopionego masła lub margaryny sok z 1 cytryny starta skórka

Ze smakiem i z pasją
Babka pełnoziarnista z marchewką i jabłkiem 241

pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie

Ze smakiem i z pasją
Sałatka makaronowa po meksykańsku 21987

reszty rodziny. Nie tylko na ciepło, bo doskonale smakuje także w sałatkach bądź przystawkach. Do przygotowania tej sałatki użyłam kolorowych świderków. Tak barwna sałatka cieszy oko szczególnie o tej porze roku, gdy szaro za oknem a zima zbliża się wielkimi krokami. Przygotujcie ją na pyszną kolację albo domówkę ze znajomymi ;) a może na nadchodzące Andrzejki? ;) Zapewniam, że nada się doskonale

Ze smakiem i z pasją
Fantastyczne bezglutenowe ciasto z ciecierzycy bez cukru 273

smaku ciecierzycy co w wypadku ciast jest chyba dość istotne :) To ciasto w smaku przypomina mi nawet trochę brownie i jest zdecydowanie najlepszym ZDROWYM ciastem jakie do tej pory upiekłam :) Jeżeli lubicie zdrowe wypieki lub jesteście na diecie bezglutenowej czy bezcukrowej to po prostu musicie je upiec!  Składniki na formę o wymiarach 25x16cm: 140 g suchej ciecierzycy

Ze smakiem i z pasją
Fasolka w sosie pomidorowym 207

Może u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą w roli głównej pasuje w sam raz ;) najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem choć są pewnie i tacy, którzy wolą je zjeść z ziemniakami ;) A j utro zapraszam po przepis na pyszne bezglutenowe ciacho

Ze smakiem i z pasją
Projekt Sakura 167

ponuro i przygnębiająco. Ciągle albo wysiaduję na balkonie albo biegam z aparatem po podwórku :) tyle kwiatów wkoło, wspaniała pogoda, przepiękne widoki... Wiosna to zdecydowanie najlepsza, najbardziej kolorowa pora roku! Poniżej parę fotek a właściwie zgodnie z zasadą projektu tylko 3, które wybierałam od soboty, bo nie mogłam się zdecydować :) Może i Wy wybierzecie się na spacer i weźmiecie udział

Ze smakiem i z pasją
Miodowa surówka z marchewki, selera i jabłka 264

jarzynki aż się prosiły by cos z nimi zrobić . Często robiłam miskę takiej mieszanki do podziału z Mamą na kolację ( lub zamiast kolacji) .Tyle , że to już nie była pora na zdjęcia i spisywanie przepisów. Dziś zrobiłam do obiadu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
POMARAŃCZOWA BABKA JOGURTOWA Z WIŚNIAMI 205

Zapisałam stronę i dopiero kilka dni temu do niej wróciłam. Od razu zwróciłam uwagę na piękną babkę cytrynową. W Wielkiej Brytanii jest teraz długi (deszczowy :D) weekend, więc idealna pora na pieczenie. Babka cytrynowa zamieniła się u mnie w pomarańczową. Dodałam więcej wiśni. Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Nad całością zdjęć "czuwa" bardzo ważny Aniołek. CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
Historia na talerzu, czyli co jadał Juliusz Cezar? 177

naszej ery). Wraz z rzymskimi podbojami do kuchni wkradały się nowe przyzwyczajenia i składniki. Z kolei Rzymianie przemycali swoje tradycje innym krajom. Dzięki nim w Brytanii zaczęto jadać groszek, por czy rzepę. Popularna była tarta szparagowa. Przodkowie Włochów jedli w miarę zdrowo. Dużo w ich diecie owoców i warzyw. Dania były urozmaicone i kolorowe W smaku pewnie były podobne

Przepisy Aleksandry
KIJOWSKIE KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 460

Przepisy Czytelników. Wiosna w kuchni" w 1998 roku). Przepis mówi o przygotowaniu zawiesistego sosu, ale ja tę część pominęłam. Zmieszałam tylko ze sobą usmażone pieczarki, mięso i por. Świeżo ugotowane ziemniaki są maziste po usmażeniu, więc suchy farsz będzie idealny. Ziemniaki jednodniowe lub parogodzinne lepiej nadziać farszem z sosem, żeby całość nie wyszła zbyt sucha. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
OSZUKANE PRZEPIÓRCZE UDKA (przekąska z mielonego mięsa i paluszków) 648

Mamy karnawałowy czas, więc jest to idealna pora na domowe przyjęcie. Polecam przygotować na nie oszukane przepiórcze udka, które są przyrządzane z mięsa mielonego i paluszków. Na talerzu wyglądają naprawdę uroczo i już kilka razy zaskoczyłam nimi moich współbiesiadników. Udka sprawdziły się też idealnie na wieczorach przy piwie i na grillach. Przepis ze zdjęciami krok po kroku :) Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
Właśnie zdałam maturę po raz n-ty 189

Mamie podobno śni się matura po nocach do tej pory. Ja co prawda sypiam spokojnie i śnię na inny temat ale nie powiem pamiętam emocje swojej matury. Potem były matury dzieci no i w końcu zaczęło się . Okazuje się, że jak się przeżywa coś z perspektywy Babci to są zupełnie inne emocje .Maturę najstarszej wnuczki mam już za sobą

Buniabaje w kuchni
Ciasto magiczne 3069

Ciasto magiczne pojawiło się w sieci już jakiś czas temu. Nie miałam okazji go wypróbować, aż do tej pory. Skorzystałam z tego przepisu z hiszpańskiego bloga, ponieważ deser podobno pochodzi z Hiszpanii. Dlaczego zwykłe ciasto budyniowe określone zostało magicznym? Otóż przygotowujemy jedną masę, a podczas pieczenia rozdziela się ona na trzy warstwy. Tak więc mamy ciasto warstwowe małym kosztem pracy

Poezja smaku