porem - 1871 przepisów (strona:71/125)

Zupa botwinkowa 213

Jako, że łatwo możemy dostać botwinkę o tej porze roku warto z niej coś wyczarować. Ja standardowo zaczęłam od klasyku. I nie powiem, jest to mój pierwszy raz z tą zupką. Świetna jest na gorąco. Na zimno, jako chłodnik, też niezła. Nie byłam do niej przekonana, ale dziś zakochałam się w tej zupie bez pamięci i z pewnością pozostanie

Mango Papaja
Pomidorowa zupa krem z klopsikami i ryżem 197

zupę pomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe.  Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler  młody por pietruszka 1 kg pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość duże) litr bulionu (od bidy może być z kostki) lub wody nać pietruszki

Mango Papaja
Pierś kaczki z sosem porzeczkowo-malinowym i pieczonymi ziemniakami oraz szparagami 238

Wytworne, piękne i smaczne. Bardzo romantyczne. Ma w sobie tyle uroku. Nawet mój K. powiedział, że mógłby mi kiedyś przygotować coś tak wspaniałego, nie mogę się doczekać! Do tej pory kuchnia to było (i jest) moje terytorium, ja tam rządzę ale... czemu nie. Uwielbiam takie zmiany. A wracając do tej pięknej potrawy- no cóż, plan zrobienia tego cuda musi być

Mango Papaja
Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink. 377

powietrzu, przy wielkim stole i rozkoszować się smakiem grillowanych potraw. To taki beztroski czas dla każdego z nas. Kilka lat temu moja mama wymyśliła szaszłyki z łososiem. Od tej pory nieustannie pojawiają się na naszym stole podczas grillowania. Inną wersją- dla tych, którzy mniej przepadają za łososiem lub dla naszych kochanych mięsożerców, wersja z kurczakiem. Równie pyszna. Pragnę podzielić się

Mango Papaja
Zapraszam na placuszki 226

gorąco... W sumie to nie powinniśmy narzekać, mamy lato, które do tej pory nie było dla nas hojne. Myślę, że kilka ostatnich dni z tak wysoką temperaturą jest po to by nam wynagrodzić chłodniejszy czas. Za chwilę pewnie znów upał zelżeje i będzie jak przed tygodniem. Tym czasem mimo upału coś zjeść trzeba. Zapewne większość z Was raczy się chłodnikiem

Przysmaki Karolki
Nowalijkowe warsztaty z Kuchnia + i Davidem Gaboriaud 262

dobroci od Pana „Ziółko” z dodatkiem smaków azjatyckich – kolendra, cytryna i innych. Samosy z kurczakiem, sosem teriyaki, cebulką dymką, chilli, imbirem, kurkumą oraz samosy z duszonym porem, rozdrobnioną fetą i mielonym kminkiem. Pulpeciki z kurczaka, chilli, imbiru, cebulki dymki, sosu teriyaki, kurkumy. Arabski chlebek. Bierzemy chlebek w dłoń, układamy na nim sałatkę z tajską nutą

OstryKęs
Grillowanie z DobraKielbasa.pl – cz. 1. Cienkie wieprzowe kiełbaski 300

kiełbasami postanowiliśmy nie wrzucać na ruszt gotowych kiełbas. Bardzo lubimy grillować cienkie wieprzowe kiełbaski dlatego to je przygotowaliśmy jako pierwsze w nowym cyklu – Grillowanie z DobraKielbasa.pl . Do tej pory kupowaliśmy te cienkie kiełbaski. Z różnym skutkiem. Czasami ze smutkiem stwierdzaliśmy, że w pięknym opakowaniu kryją się kiełbaski wypełnione szarą (mielony papier?) parówkową masą bez smaku. A o dobry sklepy

OstryKęs
Szaszłyki Yakitori 474

szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego

OstryKęs
Sernik jagodowy 286

robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik

Poezja smaku
Sorbet z kiwi 238

Upały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :) Składniki: - 5 owoców kiwi - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego - 1 białko - 150 ml wody Przygotowanie: Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier rozpuści

Zainspirowana w kuchni
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 282

lutenica są też lekkie i puszyste, do tego szybkie w przygotowaniu. A najważniejsze, że klopsiki są bardzo smaczne, a ten sos lutenica jest jednym z najlepszych jakie do tej pory przygotowałam. Jest trochę pracochłonny, ale warty przygotowania i nakładu czasu. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka owocowa 147

witaminy posiłek, który dzieci bardzo chętnie zjedzą. Na naszym stole pojawia się czasem jako kolacja lub weekendowe śniadanie. Znika zawsze w ciągu kilku minut :) Skład sałatki zależy od pory roku i naszej pomysłowości. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Paszteciki z grzybami 224

Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Nie jest to moja ulubiona pora roku (patrz listopad), ale "ma też być może tam nawet i swoje plusy... rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły Wam minusów." ;) Do niewątpliwych zalet jesieni mogę zaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest

Gotuj z Misiem
Frużelina truskawkowa 418

mnie kończą się już niestety truskawki, które uwielbiam o tej porze roku. W tym roku truskawki wykorzystałam na kilka sposobów: w koktajlach, w lodach, mrożąc je i w przetworach m.in przygotowałam Dżem truskawkowy niskosłodzony oraz zrobiłam frużelinę truskawkową z karmelem i wanilią, na którą podaję Wam przepis. Z działki przyniosłam koszyk truskawek i od razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MAKARON Z KURKAMI 250

mnie orkiszowy) lub np.ziemniaki, kasza Kurki dokładnie umyć. Kiedyś kobieta, od której kupowaliśmy grzyby zdradziła nam super sposób na mycie tych grzybów, które zazwyczaj są dość brudne. Od tej pory inaczej już ich nie myję. Do wody, w której są zamoczone wrzucamy 1-2 łyżki soli i mieszamy. Gwarantuję Wam iż cały brud (dosłownie w oczach) odpada od grzybów. Już

Smaczne Zdrowe