porem - 1871 przepisów (strona:63/125)

Zupa orientalna z warzywami 227

zupę rybną z płotek. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, groszek cukrowy w strąkach, groszek zielony, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie, czy por. Do smaku doprawiłam zupę specjalnie skomponowaną aromatyczną mieszanką orientalnych ziół i przypraw, które dołączone były w saszetce do opakowania! Warzywa są pyszne same w sobie… dla mnie były źródłem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy rosół z kluseczkami 385

zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały pieprz do smaku 3,5 litra wody Obieramy i myjemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodownik 402

najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest kremem na bazie kaszki manny. Miodownik uwielbiam, ale jakoś nigdy do tej pory nie zabrałam się za jego pieczenie. Na Boże Narodzenie zawsze go jadłam u mojej cioci Eugenii. Był taki pyszny, z dużą ilością miodu i orzechów. Szukałam tego przepisu w moich zbiorach

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 221

wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze nie są tak słodkie lub ich nie ma, można do pomarańczowych tostów francuskich wykorzystać 100 % sok pomarańczowy z kartonika. Te tosty mają idealną konsystencję są chrupiące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą 179

roku postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą. Naleśniki wytrawne… idealne na śniadanie… idealne, jako przekąska na imprezę,… idealne jako posiłek o różnych porach dnia… Obok naleśnikowych roladek z łososiem doskonale sprawdzą się na imprezie Sylwestrowej, czy karnawałowej. Rolowane, krojone, mini przekąski, tzw. finger food, na jeden kęs, no może na dwa kęsy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jogurtowiec z galaretkami 2549

jogurtowiec jest banalnie prosty. Do jego przygotowania wykorzystałam całą gamę galaretek Winiary o pięknych tęczowych kolorach. Niestety nie tężeją one tak szybko jak galaretki Winiary, które wykorzystywałam do tej pory. Rozpuszczałam galaretki w 300 ml wrzącej wody, ta ilość jest optymalna, każdą umieściłam w osobnej miseczce, zostawiamy do zastygnięcia. Jeśli ktoś uważa, że jogurtowiec jest za mało słodki to może

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane kanapki (Grilled Panini Sandwiches) 213

Zimowy poranek. Pora pomyśleć o jakimś pysznym i sycącym śniadaniu. proponuję przygotować na śniadanie zapiekane lub grilowane kanapki z szynką, kanapki z chleba tostowego z szynką szwarcwaldzką, mixem sałat , pomidorkiem koktajlowym, delikatnie muśnięte sosem z jogurtu greckiego i majonezu z dodatkiem chilli w młynku, dla zaostrzenia smaku. Bufet kanapkowy uważam za otwarty: grillowane kanapki, angielskie sandwiche, czy włoskie panini

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1183

zebra) podbił serce mojego męża. Przepis na sernik marmurkowy z bezą był na starym blogu, ale zw względu na jakość zdjęcia postanowiłam go tutaj nie wstawiać. Teraz przyszła ponownie pora na niego. Do sernika marmurkowego nie przygotowujemy kruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 128

modrej kapuście na FB-ku zrobiło ono furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nalewka pomarańczowo-kawowa 168

czysta i klarowna, moja taka była, wiece nalewałam do butelki przez lejek. Cieszymy się smakiem nalewki i planujemy wyrób kolejnej. Nalewka pomarańczowo-kawowa to najlepsza nalewka jaką do tej pory robiłam. The post Nalewka pomarańczowo-kawowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek białkowy 142

Niedługo Wielkanoc więc przyjdzie pora na pieczenie bab, babek i babeczek Piegusek białkowy to inaczej babka na białkach z dodatkiem maku. Pieguska na białkach przygotowałam dzięki akcji Piernikowej chaty , musiałam trochę przepis zmodyfikować, gdyż postępując wg opisu Magdy po dodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 145

oczyszcza organizm z toksyn. Jak zmieniłam swoje nawyki żywieniowe, bo tak to nazwijmy, to zasadą główną było nie głodzenie się, a jedzenie regularnie 5 posiłków dziennie, o stałych porach. Do każdego posiłku musiała być minimum garść warzyw (nie ważne czy to zwykła kanapka, czy obiad) oraz 40 minutowy wysiłek fizyczny przed kolacją... Może Was zdziwić dlaczego przed kolacją. Otóż

Zainspiruj się kuchnią
Żurek z koperkiem 229

drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Bagietki czosnkowe 148

Pokazałam Wam bagietki, pokazałam masło czosnkowe, pora więc na grzanki czosnkowe.  Są tak dobre, że nie będziecie mogli się im oprzeć.  My nie mogliśmy.       Składniki: 1 bagietka masło czosnkowe (ok 80 g)   Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Bagietkę naciąć na około 1,5 cm kawałki.  W każde nacięcie rozsmarować dość sporo

Sto kolorów kuchni
Od czego zacząć? Czyli mój pomysł na odchudzanie. 465

pewne rzeczy sobie odpuścić? Wcale nie jest tak ciężko!". Także każdemu kto zaczyna odchudzanie polecam przemyślenie wszystkich za i przeciw, a jak już ten etap będzie za wami to pora na kolejny - w moim przypadku planowanie okazało się realną szansą na walkę z kilogramami. Warto jest usiąść i wszystko sobie rozpisać. W każdym bądź razie mi to pomogło i zachęcam

All My Fit Life