selera o pięknym, żółtym kolorze.Z dodatkiem cebuli, ziemniaków i pora.Mocno warzywna. Zabielona śmietaną.Oprószona natką pietruszki.Pyszna! Składniki:500 g selera korzeniowego;500 g ziemniaków;2 cebule;Biała część pora;3 łyżki oleju;1 liść laurowy;1 litr bulionu - u mnie litr gorącej wody + 1 łyżka vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Sól;Pieprz ziołowy;Pęczek(...)natki pietruszki.Sposób przygotowania:Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Ziemniaki obrać, umyć, ouszyć i pokroić w kostkę.Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.W garnku, w którym będzie gotowana
Gospodyni Miejskazupa o pięknym, mocno czerwonym kolorze.Mocno jarzynowa, pełna wiórków buraczanych.Zabielona kwaśną śmietaną.Z dodatkiem świeżego koperku.Pyszna!Składniki:3 duże buraki czerwone;1 średnia marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;6 średnich ziemniaków;3 litry zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;Pęczek koperku;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżki octu spirytusowego;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Buraki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Marchewkę, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.Koperek drobno posiekać.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa
Gospodyni MiejskaZupa ryżowo-koperkowa...Delikatna i aromatyczna zupa.Z dodatkiem ziemniaków i ryżu.Pysznie koperkowa!Składniki:1 średnia marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;5 łyżek białego ryżu;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;1 czubata łyżka ulubionej przyprawy do zup;Pęczek koperku;Sól;Pieprz. Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, por i seler(...)umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.Koperek umyć, drobno posiekać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, pokrojonego pora, liść laurowy, przyprawę do zup, zalać 2,5 litrami zimnej wody i gotować przez 30 minut
Gospodyni Miejskawarzywnym bulionie.Pyszna domowa zupa o zapachu lasu.Polecam! Składniki:250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone);3 marchewki;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;150 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki pszennej;2 kostki bulionowe o smaku grzybowym(...)łyżki oleju;2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki.Grzyby oczyścić i pokroić w paski (ja dałam kapelusze i nóżki).Cebulę obrać i pokroić
Gospodyni MiejskaDzień dobry!Dzisiaj przybliżamy święta kolejnym świątecznym smakołykiem. Prezentuję Wam bardzo prosty sernik z korzenną nutą w postaci klasycznych ciasteczek speculoos. Tych ciasteczek chyba nie muszę
Pora coś zjeśćDzień dobry!Mikołajki już za kilka dni, więc przygotowałam dla Was post z pomysłami na prezent dla blogerki kulinarnej (a także wszystkich osób, które są zakręcone
Pora coś zjeśćDzień dobry!Słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski, hipsterski ziemniak - wiele wiele nazw na jedno warzywo czyli topinambur.Stara, zapomniana roślina dostała drugą młodość (razem ze skorzonerą, brukwią, pasternakiem
Pora coś zjeśćDzień dobry!Wręczacie swoim bliskim jadalne prezenty? Dzisiaj przepis, który idealnie nadaje się na jadalny prezent. Wystarczy nalać go do ładnej butelki, udekorować bilecikiem czy wstążką
Pora coś zjeśćdrożdży instant)6 soli30 g cukru pudru12 g pełnego mleka w proszku1 jajko 62 g wodyodrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułekzielone części liści pora Przygotowanie bułek: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji 1:5. Jeśli robisz go do natychmiastowego użycia, daj mu ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś(...)ciasta kulę i włóż do lekko natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą lub włóż do torby foliowej i odstaw do wyrośnięcia, do podwojenia objętości ciasta.Opłucz zielone części liści pora, potnij je wzdłuż na paski o szerokości około 8-10 mm i długości około 25 cm.Po wyrośnięciu ciasta rozciągnij je do formy prostokąta, złóż prostokąt wzdłuż na pół, następnie zroluj nadając
Grahamka, weka i kajzerkaDzień dobry!Każdy kto pracuje cały tydzień ma ochotę odpocząć w weekend, a jeśli na odpoczynek nakłada się dodatkowo przeziębienie, to sami dobrze wiecie, że nie
Pora coś zjeśćDoskonałe dietetyczne danie. Gotowanie na parze zachowuje wszystkie właściwości warzyw, a ryba jest mięciutka.SKŁADNIKI50 dag łososia1 mały brokuł 1 marchewkapół pora ( twarda część) sól, pieprzsok z połowy cytryny2 łyżki jogurtu naturalnegopół łyżeczki musztardyWYKONANIEGotujemy na parze. Do naczynia wkładamy łososia przyprawionego solą i pieprzem. Brokuł rozdzielamy na różyczki i wkładamy na rybę. Do tego(...)por pokrojony w talarki, marchewka w paski lub talarki. Wszystko nakrywamy i gotujemy ok 20 min. Sos przyrządzamy z wyciśniętego soku z cytryny, jogurtu , musztardy. oraz z pora , który gotował się w garnku. Pora blendujemy. wszystko mieszamy. Można lekko posolić. Podajemy łososia polanego sosem.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie
W kuchennym oknie EwyDzień dobry!Dzisiaj poniedziałek, spora część z Was ma pewnie wolne i korzysta z długiego weekendu, więc aby nie tracić czas na gotowanie, dzisiaj bardzo prosta
Pora coś zjeśćDzień dobry! Jakiś czas temu miałam okazję brać udział w konferencji prasowej dotyczącej festiwalu Terra Madre Slow Food Festival. Impreza odbędzie się już w ten weekend
Pora coś zjeśćDzień dobry! Czasami mam tak, że przychodzi mi wielka ochota na jakiś składnik i wtedy chcąc czy nie chcąc, nie opuszcza mojej kuchni przez kilka dni
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dawno dawno temu byłam na warsztatach z Grzegorzem Łapanowskim, na których to serwowaliśmy sałatkę Najsztuba czyli sałatkę ziemniaczaną z wątróbką pstrąga, ziołami i musztardą
Pora coś zjeść