Dzień dobry!Mikołajki już wprawdzie za nami, ale to nie znaczy, że nie możemy sobie wręczać prezentów, zatem dzisiaj kolejny jadalny prezent. Bardzo słodki, ale ze
Pora coś zjeśćprzestrzeni lat poznajemy coraz to nowe smaki. Zapraszam na moje "kryzysowe" risotto :)Składniki:1 szklanka ryżu,6 średnich marchewek,3-4 pietruszki,mały seler,pół średniego pora lub 2-3 małe cebule (ja daję trochę pora i trochę cebuli),oliwa do podsmażenia warzyw i natłuszczenia naczynia do zapiekania,2-3 listki laurowe, 6-7 ziarenek ziela angielskiego.Ry(...)przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do stopnia al dente w lekko osolonej wodzie.Warzywa zetrzeć na grubej tarce. Pora pokroić w talarki, a cebulę w średnią kostkę. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i podsmażyć pora i cebulę. Kiedy zacznie złocić, wtedy partiami wrzucić resztę warzyw, listki i ziele. Wszystko razem podsmażyć tak, aby również warzywa były al dente.Przyprawiamy solą i pieprzem.Ry
Codzienna kuchnia niecodziennaZestawienie składników może nieco szokować, ale nie oceniajmy, zanim nie skosztujemya warto, bo to niesamowita uczta dla podniebienia.Składniki:-filet z piersi kurczaka (ok. 30 dkg)-por (20 dkg)-ser żółty tarty na dużych oczkach (2 duże łyżki)-2 jajka-2 łyżki mąki ziemniaczanej-2 łyżki majonezu-sól, pieprz, przyprawa warzywna do smaku-olej do smażenia Pierś(...)kurczaka kroimy w duże kostki (ok. 2x2 cm). Pora kroimy w talarki. Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemyprzyprawą warzywną. Mieszamy mięso z porem, dodajemy ser,następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Na patelni
Maminek kulinarnyPyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko.Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy.Składniki naszej zapiekanki:-5 ugotowanych ziemniaków-2 plastry wędzonego boczku-por-20 dkg piersi z kurczaka-1/2 kg fasolki szparagowej-3 łyżki startego żółtego sera-3 jajka(...)łyżki mąki ziemniaczanej-3 łyżki majonezu-sól-warzywko-pieprz Pora kroimy na drobne kawałki. Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamyi kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem
Maminek kulinarnychilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię ze skóry i pokroić w grube kostki. Do garnka dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, papryczkę chili, pokrojony kawalek pora, nać pietruszki, dynię(...)przykryciem ok 10 minut. Tak przygotowaną dynię zmiksować mikserem ręcznym na papkę. Do garnka o szerokim spodzie lub głębokiej patelni dodać 4 łyżki oliwy z oliwek , pokrojonego pora, wsypać opłukany ryż i mieszając chwilę podsmażyć ( tostować ). Gdy ryż jest już suchy
zielonacukinkaprzyprawą do flaków.Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki.Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki:2 duże udka z kurczaka;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1 średnia cebula;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 ząbki czosnku;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 łyżka majeranku;1/2 łyżki przyprawy do flaków(...)masła;2 łyżki mąki pszennej;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć.Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki.Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół.Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości.Natkę pietruszki umyć
Gospodyni MiejskaDzień dobry!Mikołajki już tuż tuż, może swoim bliskim podarujecie jadalny, własnoręcznie zrobiony prezent? Doskonale sprawdzi się domowa przyprawa do grzanego wina oczywiście w towarzystwie dobrego
Pora coś zjeśćkasza gryczana, natka pietruszki i feta.Pyszna kompozycja!Składniki:1 podwójny lub 2 pojedyńcze filety z kurczaka;2 woreczki kaszy gryczanej (waga ok. 200 g);1 duża cebula;Biała część pora;200 g pieczarek;1 ząbek czosnku;125 ml mleka;125 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 jaja;1/2 natki pietruszki;100 g sera feta;1 łyżeczka masła(...)umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w niewielką kostkę. Podsmażyć chwilę na gorącym oleju/oliwie na patelni. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora pokroić w plasterki.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.Na gorący tłuszcz pozostały na patelni po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę, por, pieczarki i przeciśnięty przez praskę
Gospodyni MiejskaZupa z cukinią i zacierkami...Niezwykle delikatna.Pełna warzyw.Pysznie zdrowa!Smacznego! Składniki:1 mała cukinia;1 duża marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 korzenia selera;3 duże ziemniaki;2,5 litra zimnej wody;Natka pietruszki;2 ziarna ziela angielskiego;1 liść laurowy;200 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Łyżka masła;1,5 łyżki mąki;Sól(...)Pieprz;Ziarenka smaku/vegeta/2 kostki rosołowe - opcjonalnie.Zacierki:1 jajo;Mąka pszenna.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki.Do granka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, seler, pietruszkę, por, ziele angielskie i liść laurowy. Dodać masło. Zalać 500 ml zimnej wody
Gospodyni Miejskaęsta od zacierek.Komu talerz? Zapraszam!Składnki:5 średnich ziemniaków;100 g wędzonego boczku (u mnie w plasterkach);2 małe cebule;2 średnie marchewki;1/4 kawałka korzenia selera;Biała część pora;1/2 średniej pietruszki;Pęczek koperku;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;1 liść laurowy;2,5 litra zimnej wody;Sól;Pieprz;Olej do podsmażenia cebuli i boczku.Zacierki:1 jajo;Mąka(...)pszenna.Sposób przygotowania:Ziemiaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w krążki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone ziemniaki, startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojony por. Dodać vegetę/ziarenka smaku/kostki rosołowe, liść laurowy
Gospodyni MiejskaAromatyczna, gęsta i smaczna.Pełna jarzyn, obficie posypana majerankiem.Idealna w chłodne dni.Smacznego! Składniki:400 g łuskanego grochu;2 średnie marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;5 średnich ziemniaków;1 duża cebula;2 litry zimnej wody;2 łyżki vegety/ziarenek smaku/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;2 ząbki czosnku;1 liść laurowy;1 czubata łyżka majeranku;Sól;Pieprz(...)Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez
Gospodyni Miejskazupa kalafiorowa.Zagęszczona niewielkim dodatkiem kaszy manny.Z aromatycznym koperkiem.Zabielona śmietaną.Pycha! Składniki:1 średni kalafior;5 średnich ziemniaków;1 duża marchewka;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 łyżka masła;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe - opcjonalnie;3 łyżki kaszy manny;Pęczek koperku;1 liść laurowy;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)litra zimnej wody;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki.Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.Koperek drobno posiekać.Kalafiora umyć, osuszyć i podzielić na różyczki.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą
Gospodyni Miejskazimowe popołudnia.Smacznego!Składniki:1 kg czerwonych buraków;250 g fasoli Jaś;2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków;2 marchewki;1 pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 cebula;1/4 małej główki białej kapusty;2 łyżki białego cukru;4 łyżki octu spirytusowego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)wody;Pieprz ziołowy;Sól.Sposób przygotowania:Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeń na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki.Cebulę obrać, pokroić w talarki.Pomidory umyć, naciąć krzyż na ich czubku
Gospodyni Miejskamajerankiem.Zapraszam! Składniki:400 g kiełbasy jałowcowej;6 średnich ziemniaków;500 ml domowego zakwasu na żurek;1 duża marchewka;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;1/2 białej części pora;2 litry zimnej wody;1 ząbek czosnku;1 liść laurowy;4 ziarna ziela angielskiego;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)Pęczek koperku;1 łyżka majeranku;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Kiełbasę pokroić w kostkę (ja tym razem zrobiłam bez kiełbasy).Marchewkę, pietruszkę, por i seler umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie plasterki.Koperek drobno posiekać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ząbek czosnku obrać.Do garnka, w którym
Gospodyni MiejskaPycha! Składniki:4 duże kiszone ogórki;125 ml soku z kiszonych ogórków;5 średnich ziemniaków;100 g ryżu;1 ząbek czosnku;1 średnia marchewka;1 pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety;1 liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Pęczek natki pietruszki;Sól(...)Pieprz;2 litry zimnej wody;Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki.Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą
Gospodyni Miejska