spróbowała!!! Nawet nie jestem w stanie opisać naszego zachwytu. Składniki idealnie się ze sobą komponują, sos czosnkowy wszystko łączy ze sobą, tworząc niezapomniane doznania smakowe. Od tej pory sałatkę zawsze przygotowuję na Wielkanoc, dodatkowo dekorując ją rzeżuchą, pycha! Istnieje wiele rodzajów tej sałatki, lecz ja dzisiaj zapraszam Was na jej klasyczną wersję. Składniki na sałatkę Gyros: 2 pojedyncze filety
Rozpustne gotowaniesię z Grecją, gdzie te dwa główne składniki - ciasto filo i szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki
Codzienne Gotowaniełopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku
Miód i pieprzDzisiaj dzielę się z Wami przepisem na przepyszny różano-marcepanowy mazurek. Ten posmakował całej rodzinie. Wszyscy zajadali się ze smakiem. I jest to chyba najsmaczniejszy mazurek jaki do tej pory jadłam. Polecam Wam z całego serca :) Przepis na kolejny mazurek po weekendzie gdyż nie będzie mnie przez kilka dni :) Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 200g mąki krupczatki kostka masła 100g
Smakołyki Asizamiłowanie do drożdżowego, jednak zachęcam Was, pyszności! :) Lubię produkty pełnoziarniste za ich wyrazisty smak. Długo szukałam przepisu na dobre, pełnoziarniste ciasto drożdżowe, w końcu się udało :) Do tej pory wychodziły mi jakieś twarde gnioty, na których można było stracić zęby ;/ Ale to ciasto robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi mięciutkie ;) Z racji zawrotnych cen warzyw, użyłam mieszanki mrożonych warzyw
Czerwona Porzeczkainną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku lub rybę zapiekaną z jajkami . Składniki 700 g fileta z dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić
O kuchni z uczuciemktóra smakuje prawie jak grochówka. Jest gęsta, aromatyczna, w sam raz na ostatnie tchnienie zimy. Składniki: 4 szklanki bulionu drobiowego 1 opakowanie mrożonej kukurydzy pół selera 2 pietruszki kawałek pora 3 ząbki czosnku 1 duża marchew 3 łyżki posiekanej natki łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki oraz
Czerwień i błękitWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka
Chocolate Muffin Blogstopnie, a im cieplej tym lepiej, ale bez przeciągów (ja postawiłam przy rurce od grzejnika, z dala od drzwi). Następnego dnia i w dni kolejne (zawsze o tej samej porze) czynność powtarzamy i dokładnie mieszamy zawartość słoika z nową porcją mąki i wody. Już drugiego dnia zauważymy lekkie bąbelki powietrza, a z każdym dniem będzie ich coraz więcej. Gdyby
Kolorowy Przepisownikgazowaną piję rzadko, gdyż preferuję tę lekko nagazowaną, ale Ci, którzy ze mną mieszkają jak i znajomi odwiedzający nas, piją tylko wodę gazowaną. I to na okrągło przez cztery pory roku. Jak mówią, nie wszystkim dogodzisz, ale ten ekspres dogodzi każdemu! Ma on trzy stopnie nagazowania wody. Poziom nasycenia wody CO2 widać na wyraźnym i czytelnym wskaźniku LED-owym, dzięki
Z Kuchni Do Kuchnibardzo wiedzieliśmy jak ten deser nazwać. A dobrze by było żeby jakąś nazwę miał, żeby łatwo go było identyfikować. A nazwy do tej pory nie miał, bo Madzia sama, na poczekaniu, go wymyśliła. Ot, takie z niej sprytne dziewczę. Najbliżej ze znanych nam deserów było mu do tiramisu. Więc tak właśnie go nazwaliśmy. Tiramisu po polsku. Purystów jedzeniowych od razy
Marder&Marder Manufacturesoku z cytryny, oliwy, musztardy, cukru i soli (wymieszać sok z cytryny z musztardą, mieszając dodawać oliwę, doprawić do smaku cukrem i solą). Posypałam kiełkami pora i gorczycy. zastawa
królestwo garówswej poprzedniczce, zaczęłam się zastanawiać. Obmacałam kieszenie, sprawdziłam w domu i pracy, pod fotelem w aucie - nic. Diabeł ogonem nakrył , jak mawia Babcia. Lekko już zdenerwowana (do tej pory pomadek bowiem nie gubiłam), zaplanowałam zakupy - jeśli będą nadal znikać w takim tempie, przyda mi się zapas. Następnego dnia, ubrana w płaszcz, szalik i czapkę, sięgałam po klucze do tylnej kieszeni
Pożeraczka, czyli raz adobrzewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Napoje gazowane są najbardziej popularne w czasie upałów, ale w zasadzie o każdej porze roku - nasz organizm powinien być odpowiednio nawodniony. Domowa lemoniada jest przepyszna i nie zawiera żadnych zbędnych dodatków - konserwantów, czy sztucznych barwników. Posiadając w domu ekspres SodaStream (*) - sami możemy przygotować wodę gazowaną - będącą bazą do innych napojów oraz świetnie smakującą w wersji
Di gotujeBardzo lubię smakować coś nowego ( próbuję z ciekawością ). Do tej pory nie było mi dane smakować przepiórek. Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe ( jak u kurczaka
Smaki Ewy