por - 13968 przepisów (strona:444/932)

Dorsz zapiekany z warzywami 306

Smaczne i zdrowe :) Składniki ok 40 dkg filet z dorsza 1/2 małego brokuła 1 średnia marchewka biała część pora 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3 łyżki … Czytaj dalej Dorsz zapiekany z warzywami

czarrna od kuchni
Sernik pistacjowy z nutą imbiru (pistachio & lime cheesecake) 231

sernik pistacjowy miał być na zimno, ale ostatecznie po małej podpowiedzi co do dodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak  zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy.    SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime

Bon appetit mon amie
Koktajl jarmużowy- kolejny etap zielonego wtajemniczenia 146

obiecałam, cały czas pogłębiam swoją wiedzę i testuję zielone koktajle. Tym razem miksujemy jarmuż. Co to takiego? Jak dla mnie, do tej pory to taki chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło

Bon appetit mon amie
Tarta z tuńczykiem 138

wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula czerwona (można zastąpić np. porem) 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu Przygotowanie: Ciasto francuskie układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy kolejnym arkuszem papieru i obciążamy kulkami

Bon appetit mon amie
Lody domowe truskawkowe i śmietankowe 131

Lody, lody dla ochłody. Przy takich letnich temperaturach jakie w końcu zapanowały, lody i zimne napoje to prawdziwe zbawienie. Do tej pory wydawało mi się, że zrobienie lodów metodą domową jest jakieś skomplikowane albo po prostu zamiast lodów wyjdzie góra lodowa, więc skusiłam się na zakup specjalnego urządzenia chłodzącego do produkcji domowych lodów. Z dużą dozą ciekawości czekałam na efekt

Bon appetit mon amie
Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki 154

Upalne lato to raczej kiepska pora na pieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę

Bon appetit mon amie
KOKTAJL z OWOCÓW LATA 129

Lipiec i sierpień to najlepsze,jak dla mnie, miesiące pod względem robienia koktajli. Obfitują w świeże, soczyste, aromatyczne owoce z których można wyczarować niesamowite napoje. O żadnej innej porze roku koktajle nie smakują tak jak teraz. Na krzaczkach zaczerwieniły się już porzeczki i maliny, więc u mnie w szklance miks tych pysznych owoców. KOKTAJL MALINOWO-PORZECZKOWY Składniki: 1-2 banany

Bon appetit mon amie
Trzy Korony (Pieniny) 118

budzik o godzinie 6. to istne zabójstwo. No, ale jak się ma motywację dokończenia tego, co nie udało się w zeszłym roku za pierwszym podejściem, to nawet tak wczesna pora zbyt nie przeszkadza. MISJA TRZY KORONY!!! W tym roku wybraliśmy łatwiejsze podejście. Od strony Sromowców Niżnych podjeżdża się na parking, mieszczący się niemal pod sama górą, dalej już niecałe

Bon appetit mon amie
Jesienne muffiny z jabłkiem 145

ograniczyłam prawie do minimum swoją obecność w kuchni, a nie było by nic słodkiego do popołudniowej kawy zrobiłam na szybko, tak trochę awaryjnie proste muffinki, oczywiście adekwatnie do pory roku, z jesiennymi jabłkami. MUFFINY Z JABŁKAMI i MAŚLANĄ KRUSZONKĄ Składniki: ciasto: 300 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml jogurtu naturalnego 100 g cukru trzcinowego 2 jajka

Bon appetit mon amie
Waniliowy pudding z tapioki z syropem klonowym 111

Pora odetchnąć od jabłek.  Dzisiaj coś niecodziennego, dość oryginalnego, pochodzącego z rejonów Ameryki Południowej - tapioka. Brzmi nieco dziwnie i egzotycznie? Wygląda jak styropian? Po  ugotowaniu jest kleista i bez smaku? To nic, bo w odpowiednim połączeniu tworzy rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku. W puddingu  z tapioki zakochają się wszyscy wielbiciele

Bon appetit mon amie
Ciasto wiewiórka 138

Wiewiórka to ciasto tak proste, że zrobi je nawet dziecko. Moim zdaniem to ciasto idealne na awaryjną sytuację, ewentualnie gości zapowiedzianych w ostatniej chwili. Smakuje o każdej porze roku, ale tylko jesienią zjedzone z kubkiem gorącej herbaty ma taki swój czar. WIEWIÓRKA Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Bon appetit mon amie
Sernik pomarańczowy 182

przeróżnymi dodatkami.  Ja zakochała m si ę w serniku pomarańczowym. Co powiecie na taką opcję? Moim zdaniem jest naprawdę warta wypróbowania tym bardziej, że o tej porze roku pomarańcze smakują najlepiej. SERNIK POMARAŃCZOWY Składniki: spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g masła masa serowa: 1 kg sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy

Bon appetit mon amie
Placki marchewkowe (FODMAP) 185

znajdować się składniki, których organizm nie toleruje albo toleruje słabo i daje o tym znać dopiero po jakimś dłuższym czasie. Ale jak sprawdzić, które to składniki skoro do tej pory jadło się wszystko i dlaczego akurat tu poruszam ten temat?  Ponieważ w ostatnim czasie nietolerancje pokarmowe dotknęły mnie osobiście i w najbliższym czasie na blogu będą pojawiały się przepisy

Bon appetit mon amie
Pesto z oliwek i suszonych pomidorów 146

znaczy,że czasie jej trwania można jeść produkty zawierające te składniki, ale w mniejszych ilościach (w znikomych ilościach nawet te bogate w składniki "uczulające") Po tym sporym wstępie pora na przepis. Dzisiaj bardzo,krótki na pesto,które może stanowić bazę do sosu do makaronu (bezglutenowego oczywiście), zwykłą pastę kanapkową albo dodatek do chleba paleo, o którym już wkrótce. PESTO

Bon appetit mon amie
Czas na wiosenne przebudzenie czyli Pyza na detoxie 112

Wiosna już za progiem i dni coraz dłuższe. Chyba każdy z nas o tej porze roku częściej myśli o jakichś dietach bo przecież latem chciałoby się założyć coś w mniejszym rozmiarze. Ale dieta nie musi, a nawet nie powinna być, drastycznym odchudzaniem z ogromnymi wyrzeczeniami czy wręcz głodowaniem. Dobra dieta to kilka lekkich choć wartościowych posiłków dziennie, tak żeby organizm

Smaczna Pyza