por - 13968 przepisów (strona:405/932)

Ryż smażony po chińsku z kurczakiem 568

Składniki na 2 porcje: 150 g ryżu 2 jajka łyżeczka kurkumy 2 cebulki dymki pierś z kurczaka - opcjonalnie sos sojowy olej sezamowy dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa,                                     marchewka, pieczarki, grzyby Mun, kukurydza z puszki Do osolonego wrzątku

wyzwania kuchenne
Warsztaty Kawa na Ławę czyli dużo kawy na śniadanie 199

Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Jak zwykle na warsztatach  prowadzonych  przez znakomitego Marco Ghia było i smacznie i bardzo wesoło. Czarny płyn mogę pić o każdej porze i w każdej ilości. Było to więc dla mnie, miejsce idealne. Kawę najwyższej jakości zapewniła firma  illy , a jej przedstawiciel - Pan Korneliusz, przygotowując kolejne porcje trunku, opowiadał nam o zaletach

Stare Gary
Na Dzień Taty: drożdżówka z rabarbarem. I melasą 225

zamieszkał nowy grill i C. nie zawahał się go użyć . W efekcie zajadamy się znakomitymi posiłkami przygotowanymi pod gołym niebem - czuję się niemal jak na wakacjach!  Przynajmniej w porze obiadu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 164

przepis jako sposób ekonomicznego wykorzystania przejrzałych i pociemniałych bananów . Bo im bardziej sczerniały i nakrapiany banan, tym wypiek ten lepiej wychodzi, a chlebek ma bardziej wyrazisty smak. Do tej pory słodkość ta pozostała w USA jednym z podstawowych ciast, jakie pojawiają się w tygodniu na rodzinnym stole . Moja wersja chlebka bananowego, oprócz wspomnianej papki bananowej , zawiera również rozgniecione, dojrzałe kiwi

Grunt to przepis!
Sałatka karbowa 236

Sałatki uwielbiam zajadać praktycznie o każdej porze roku. Niektóre przygotowywuje z majonezem lub z olejami rzepakowymi o różnych ciekawych smakach, które jeszcze bardziej podkręcają smak sałatki.   Składniki: - 1 opakowanie paluszków krabowych - 8 jajek - 2 ogórki gruntowe - 2 ogórki konserwowe - 1/2 puszki kukurydzy konserwowej - 2 łyżki kaparów - 2 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - szczypta suszonego koperku

Zainspirowana w kuchni
ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 138

ogniu, żeby rosół delikatnie ‚mrugał’. Gotuj go powoli, kilka godzin, aż rosół osiągnie swój smak. Przelej rosół przez sito do drugiego, mniejszego garnka. Ja z warzyw zostawiam wszystko oprócz pora, resztę kroję i wykorzystuję do innych zup, gdyż rzadko kiedy jem czysty rosół, raczej jest on podstawą do jakiejś innej zupy. Mięso obieram z kości i też dorzucam do zupy

Martyna Cooks
Tort mocno truskawkowy 157

Sezon na truskawki w pełni, więc pora na słodziutki i leciutki tort truskawkowy :) Całe cudo pochłonęło 2 kg truskawek, ale efekt jest fenomenalny, a smak cudowny. Tort po prostu rozpływa się w ustach, a z racji delikatnej konsystencji można się nim zajadać i zajadać :D Tort został przygotowany z własnych truskawek "ekologicznych" :D , a jeśli szukasz zdrowych i naturalnych

Kulinarna (nie)codzienność
Kalarepka z bułką tartą i czosnkiem. 268

Najczęściej do obiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ryba po grecku 161

może jej zabraknąć na wigilijnym stole. W moim domu od zawsze znałam ten smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół

Zasmakuj Kuchni
Tarta z botwinką, szpinakiem i szparagami 150

którym wyklejałam formę. Teraz nauczyłam się wałkować je cieniej, robić z mniejszej ilości składników, dzięki czemu nie jest dominujące a jedynie subtelnie wyczuwalne w całym daniu:) Dziś przedstawiam kwintesencję pory wiosenno letniej - tartę z botwiną, szparagami i szpinakiem. Ciasto na tartę: 100g zimnego masła 200g mąki pszennej 1 jajko L 1/2 łyżeczki soli  Dodatki: 200 mięsa mielonego 1 cebula

Szefowa kuchni
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 183

zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej) 1 cebula 1 średnia marchewka

Cooking Monster
Koktajl kawowo-bananowy z chia wg Aleex 153

sięgam po koktajl, który uwielbiam. Przygotowuję go zazwyczaj rano i schładzam w lodówce, aby później nie tylko sycił, ale także chłodził. Świetnie może także zastąpić przekąskę o każdej porze dnia i śniadanie podczas nadchodzących upałów. Spróbujcie . Składniki: • 1 jogurt o smaku kawowym do picia typu Twist • 1 dojrzały banan • 1 łyżka nasion chia Sposób przygotowania: 1. W mikserze kielichowym zmiksować

W mojej kuchni
Bułeczki pszenne śniadaniowe 142

szczelnie przykryć, folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum 10 godzinach, ale raczej nie dłużej 16, będzie pora wykonać ciasto. Zaczyn będzie bąbelkował i wyglądał tak: Odważamy  400 g maki,  200 g ciepłej wody,  taką samą niewielką ilość suchych drożdży co rano,  łyżeczkę soli

I tu będę miała takie te
Rogale marcinkowickie 158

oraz na początek łyżkę śmietany, mieszamy, jeżeli jest za sucha, sypie się mocno, dodajemy trochę śmietany, do uzyskania spójnej masy, ale niezbyt mokrej. Teraz masa powinna już być gotowa. Pora wyjąć z lodówki ciasto - po pół godzinie lub kilku (do 4 dni) dniach. Delikatnie rozwijamy płat ciast, jeśli wcześniej nie wałkowaliśmy do pół centymetra robimy to teraz. Przy pomocy noża

I tu będę miała takie te
Pierniczki leckerli 139

będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane. U nas leżą w nieogrzewanej spiżarce,  w koszyczku tylko lekko okryte papierem. Pora przedstawić przepis. Przygotowujemy: 500 g maki  350 g miodu  150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy

I tu będę miała takie te