por - 13968 przepisów (strona:402/932)

Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 165

Placki ziemniaczano-cukiniowe Majerankowe placki ziemniaczane "Dziewczyna znad Rio Paraiso" Any Veloso od dawna stała na półce i czekała na przeczytanie w ramach kolorowego wyzwania u magdalenardo. Do tej pory przeczytałam tylko "Woal" tej Autorki. Byłam zachwycona tą książką i dlatego z pewnym ociąganiem sięgałam po "Dziewczynę...". Bałam się, że mogą zatrzeć się tamte cudowne wrażenia z lektury. Niepotrzebnie :) Akcja

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodzianki 335

upiec pysznych jagodzianek. Tym razem korzystałam z przepisu ze strony "Moje wypieki". I powiem Wam, że wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste.  Polecam je Wam z całego serca! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru

Smakołyki Asi
Dlaczego warto jeść owoce morza? 236

się również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami morza Jeśli ktoś nie próbował jeszcze owoców morza to pora, by się do nich przekonał. Wakacje to czas, gdy często wyjeżdżamy na urlop za granicę, a frutti di mare są często spotykanymi przysmakami na stołach we Francji, Włoszech, Grecji

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Koktajl ananasowo-arbuzowy 132

naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki, ale nie „męcząco”, a nawet bym powiedział, że ma w sobie jakąś odświeżającą nutkę. Jest to nie pierwszy koktajl, który do tej pory zrobiłem, ale chyba pierwszy, który jest dla mnie tak pozytywnym zaskoczeniem – po poprzednich spodziewałem się świetnego smaku, ale nie tutaj, a jednak miła niespodzianka. To połączenie smaków ląduje

Blendman
Z miłości do zdrowia - Bio Lovers :) 161

PISTACJE PRAŻONE I SOLONE  Pistacje to przepyszne orzechy, niestety dosyć drogie, dlatego kupuję je na prawdę bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor

Zdrowie na języku :P
Udka z piekarnika 242

piekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

O kuchni z uczuciem
Jaja z pasternakiem w kokilkach 109

Kolejna niedziela i kolejne Śniadanie z jajem. Gdy po raz pierwszy przygotowywałam jaja w kokilkach byłam pełna obaw efektu końcowego. Od tamtej pory przeszukuję książki, dodatki do gazet mamy by znaleźć pomysły na jajka zapiekane w kokilkach. Wczoraj rano wyciągnęłam dodatek do Zwierciadła „Na nowo ab ovo, czyli 65 potraw z jaj” i udało mi […] The post Jaja

Magiczny Garnek
Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z bialą czekoladą czyli Niedzielne Śniadanie odc.86 160

dodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste. Skusicie się??? A na deser film... W sobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa koperkowa 154

wiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa. Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący

Moje Małe Czarowanie
Parówkowa pasta na kanapki 203

Zastanawiam się czy też macie też ten sam problem w identyfikacji czy to parówki czy serdelki. Do tej pory nie wiem. Kiedyś myślałam, że grube to serdelki a cienkie to parówki. Chyba się myliłam bo i te grube też bywają nazywane parówkami. Mimo problemu z nazewnictwem dzisiaj przedstawiam pastę parówkową ( czy serdelki czy parówki nie ma znaczenia ) na kanapki

Smaki Ewy
Zielone koktajle - recenzja książki 178

koktajle więc na dobrą sprawę każdego dnia możecie przetestować inny... ;-) My w domu już kilka z nich wypróbowaliśmy, niektóre przeszły lekką modyfikację zgodnie z upodobaniami córci :-) a teraz pora na Was :-)  POLECAM :-) "Zielone koktajle. 365 przepisów", wyd. Publicat, Poznań 2016  (KLIK

Czary - gary w kuchni
Mój ogród w czerwcu. 188

ciągle jest coś co cieszy nasze oczy :)                     Hortensja Anna Maria zakwitła tak obficie jak nigdy do tej pory.                                 Lawenda utworzyła sporą kępę, ale jest bardzo drobna. Pomarańczowe lilie rozjaśniają ogród , czekam na następne kolory

Proste Potrawy
Najprostszy chłodnik z botwinką 594

Lato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj

Codzienna kuchnia niecodzienna
KURCZAK CURRY Z ZIEMNIAKAMI I SAŁATKĄ Z PORA 266

wielkosci ugotowane ziemniaki 150g. 1 łyżka kolendry lub innej zieleniny3 g. 1 pier kurczaka 120g. olej rzepakowy 5g. sól pieprz curry 1/3 pojemnika jogurtu naturalnego50g. 1 szkl.surówki z pora i papryki.  *********************************************************** Mięso dokładnie umyć , pokroić w kostkę, posypać solą,pieprzem,obsmażyć na oleju na złoty kolor.Na pozostałym tłuszczu po smażeniu piersi udusić cebulę , a następnie wszystko przenieść

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki