por - 13968 przepisów (strona:408/932)

Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy 180

Zbliża się lato, więc pora na ciasta z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wydarzenie Ciasto na niedzielę jest okazją na przygotowanie Truskawkowych słodkości . Truskawki cieszą się ogromną popularnością za ich smak, zapach, duże możliwości kulinarnego zastosowania oraz walory zdrowotne. Placek jogurtowy – truskawkowo morelowy. Składniki na formę 39cm x 30cm x 6cm : - 3 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
Roladki drobiowe ze szparagami 207

Takie smaczne i soczyste roladki ze szparagami są idealne na uroczysty obiad. Ładnie się prezentują po przekrojeniu i w dodatku możemy je przygotować o każdej porze roku. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 słoik szparagów z zalewy OLE! 100 gram sera żółtego Pół papryki czerwonej Pół papryki pomarańczowej Przyprawa do kurczaka Ostra i słodka papryka 1 jako Bułka tarta Olej

Bajeczna Kuchnia
Kotlety z kalafiora i ziol, ze smietana i czarnuszka czyli Niedzielne Mielenie odc.36 177

Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora.  Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bananowe placuszki 148

Placki bardzo łatwe do zrobienia. Najłatwiejszy przepis z jakim do tej pory miałam do czynienia. Przepis typu jak zrobić coś z niczego. Zajadają się nimi i dorośli i dzieci. Polecam. Składniki:  5 bananów 2 bułki szklanka mleka 3 łyżki brązowego cukru tłuszcz do smażenia  jogurt naturalny Sposób przygotowania: Bułki zalewamy szklanką mleka. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, bułki

Pobite gary Barbary
Królik w śmietanie 120

bulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć pokrojone warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw. Zalać

królestwo garów
Grzyby marynowane, prawdziwki w miodzie 164

mnie ale dopiero po jakimś czasie jak im wymyślę przeznaczenia. Na grzyby chodziłam z moim Tatą i to On uczył mnie rozpoznawania gatunków, chociaż i tak do tej pory najchętniej zbieram prawdziwki. A w las braliśmy koszyk i wiadro do plecaka, koniecznie herbatę w termosie i kanapki i się szło ....na kilka godzin i skarżyć się nie było wolno

Apetyczna babeczka
Sałatka z brzoskiwnią i serem dojrzewającym 240

dodatkowo temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie w z puszki 4 grube łodygi selera

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka koperkowa z łososiem 249

świeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe ogórki gruntowe

Kuchcik gotuje
Nalewka z rabarbaru 338

się rozpuścił i po 3-4 dniach łączymy z wódką z pierwszego słoja. Filtrujemy i butelkujemy. Nadaje się do picia od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. DEGUSTACJA: Przyszła pora degustacji i już wszystko jasne. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, którym sposobem się robi. Prostszy wydaje mi się sposób pierwszy. Znaczenie ma za to ilość cukru. Już wiem

Marder&Marder Manufacture
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 252

Mój ulubiony przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki muszkatałowej 1 jajko 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez

zielonacukinka
Szczupak faszerowany 186

już połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Powodzenia s zczupak ok. 1,5- 2 kg włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo

Jadło i czytadło
Bułka z sałatką 226

Bułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką

czarrna od kuchni
Hasło tygodnia - "na upały". 187

Spodziewam się upałów? Z pewnością nadejdą, a wtedy nabierzemy ochoty na dania lżejsze, chłodne, przynoszące ukojenie rozgrzanemu ciału. Do tej pory na naszym blogu pojawiło się kilka przepisów, które spełniają te parametry, jak choćby lodowata  kolumbijska lemoniada kokosowa  Maćka. Poszukajmy nowych inspiracji i poszerzmy naszą listę z propozycjami na upalne dni. Na pewno świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju

zadanie-gotowanie
Somersby kampania 165

już to piwo i wie, jak przyjemnie chłodzi i gasi pragnienie. Ja w ostatnim czasie dostałam paczkę Somersby do testowania. Muszę przyznać szczerze, że do tej pory oprócz nazwy tego napoju znanej z reklam w tv nie miałam z nim styczności, bo zazwyczaj zamiast piwa w ybieram inne trunki. Jednak Somersby to nie jest zwykłe piwo. W smaku niczym

Bon appetit mon amie
Tort z musem czekoladowym 172

minut. Upieczony, gorący biszkopt w formie rzucamy dwukrotnie na podłogę (podkładam ręcznik) z wysokości ok. 50cm. Gdy biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili, aż składniki

mojewypiekiinietylko