Dzień dobry, Czy te pomidory nie wyglądają przepięknie? :) Czasem, gdy przeglądam książki kucharskie, to właśnie interesujący wygląd dania przekonuje mnie do tego, aby wypróbować dany przepis. Tak było w przypadku tej egipskiej sałatki z pomidorów. Pomidorów nie kroi się tu na plasterki, tylko nacina i tak powstałe kieszonki wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi. Taką sałatkę podobno(...)Przypuszczam, że niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi przepis z książki "Cairo Kitchen" Suzanne Zeidy Składniki (na 4-6 porcji): 6 pomidorów 30 g posiekanych orzechów włoskich na dressing baladi: 3 łyżki białego octu
Chilli Czosnek i Oliwabardzo pyszna i niekłopotliwa do zrobienia wytrawna tarta. Teraz, kiedy jest taki wybór smacznych pomidorów , warto ją robić z różnymi gatunkami pomidorów. I jest piękna - letnia i słoneczna!Przepis z książki "Home-Grown Harvest" - Ryland Petars & Smallskładniki (4 porcje)2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki kaparów10 – 15 igiełek rozmarynu3 dojrzałe pomidoryOpakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło(...)większej niż nasza patelnia)Czarny pieprz świeżo zmielonyOliwa do smażenia + do polania Patelnia, którą możemy wstawić do piekarnika ( 20 – 23 cm średnicy)przygotowaniePiekarnik rozgrzać do 220 st. C. Pomidory pokroić w grube plastry. Na patelnię wlać oliwę, wsypać kapary i rozmaryn, postawić na dużym ogniu i podsmażać do czasu aż kapary zaczną skwierczeć.Dodać plastry pomidorów – ułożyć
Stare Garyodmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)ząbków czosnku,3 pomidorów,1 puszki pomidorów krojonych,1 puszki kukurydzy (300 gram),1 puszki czarnej fasoli (250 gram),1 puszki białej fasoli (250 gram),1 dojrzałego awokado,2 limonek,200 gram żółtego sera,200 gram kwaśnej śmietany 18%,8 placków tortilli,2 łyżki koncentratu pomidorowego,1 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,15 listków świeżej bazylii,10 listków świeżej mięty
Wyprawy kulinarneCoś dla miłośników pomidorobrania :D Również tego sklepowego, chociaż polskie pyszne pomidory są najlepsze, bo zupełnie inaczej smakują :) Uwielbiam piec pomidory, bo robi się to szybko, a danie jest bardzo podzielne, do tego pieczone pomidory są idealną bazą pod sosy, czy zupy. Kolejna patera pomidorów upieczona, A jest już pomysł na następną, ciekawa jestem jak u Was? :) U mnie bardzo(...)wiosennie <3 Ściskam! Składniki: (na 12 porcji) 15 łyżeczek musztardy francuskiej 12 dużych bądź średnich pomidorów 4 ząbki czosnku 10 cebulek dymek 6 dużych świeżych listków bazylii 10 listków świeżej kolędry duża szczypta świeżo mielonego pieprzu 5-10 g masła 82% szczypta soli świeża mała papryczka chilli pokrojona w plasterki- u mnie zielona jalapeno 10-15 ml czerwonego wina
KreatywnePinyJuż dawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy! Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)oliwy z oliwek 25 gramów świeżych drożdży 2 łyżki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru mąka do podsypywania blatu Na nadzienie: 1 cukinia o wadze ok. 400 gramów 3 suszone pomidory 3 suszone ćwiartki papryki (jeśli nie mamy to dajemy 6 suszonych pomidorów lub zastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów ( u mnie zalewa
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comużywając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy (można użyć też kukurydzy z puszki), 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli (można też użyć czerwonej fasoli), 2 limonek, 1 dojrzałego awokado, 1/2 żółtej papryki(...)łyżki oliwy i całość zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki w celu połączenia się smaków. Następnie przygotowałem salsę pomidorową. Jedną szalotkę posiekałem w dość drobną kostkę. 3 pomidory obrałem, pokroiłem w cząstki i pozbawiłem gniazd nasiennych wraz z pestkami, które następnie wykorzystałem do mięsa. Sam miąższ pomidorów wraz ze skórką pokroiłem w drobną kostkę. W tej samej wielkości
Wyprawy kulinarneczasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory, groszek, chili czy natka pietruszki, choć będzie i papryka. Może to być nieco pikantna potrawa, dlatego dla zrównoważenia smaków proponujemy podać ją z ryżem. Podobnie jak we wspomnianym wcześniejszym przepisie(...)przepisu. Smak będzie oczywiście nieco inny, a czas duszenia należy nieco wydłużyć stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g polędwicy
Kulinarna Pokusajednak mając zawczasu ugotowany i przechowywany w lodówce własny bulion , możemy łatwo i całkiem szybko przygotować smaczną i zdrową zupę z łatwo dostępnych składników. Jakkolwiek tytułowe fasola i pomidory są kluczowe dla smaku i wyglądu zupy, to w rzeczywistości do jej przygotowania użytych jest o wiele więcej składników. Pomijając już nawet przygotowanie bulionu, do zupy dodajemy też w szczególności ziemniaki(...)zieloną paprykę. Te pierwsze korespondują z fasolą łagodząc smak, a papryka z pomidorami dodając kwaśnego posmaku. Generalnie, od proporcji tych 2 rodzajów składników oraz od ilości łagodzącej odczuwanie zakwaszenia soli zależy ostateczny smak zupy. To jednak pozostawiamy indywidualnym upodobaniom każdego z Was. Choć przygotowanie tej potrawy nie jest trudne i nie zajmuje dużo czasu, to jednak potrzebne jest pewne zgranie
Kulinarna Pokusarównież! Moja kolejna propozycja na świąteczny obiad to rolady drobiowe. Wypełniłam je farszem pieczarkowo - pomidorowym, a sos zrobiłam na pietruszce korzeniowej. Podczas gotowania rolad wywar nabrał subtelnego aromatu pomidorów, co miało duże znaczenie dla jego końcowego smaku. Rolady smakują fantastycznie polane sosem i obficie posypane posiekaną zieloną pietruszką. Jako dodatek do dania polecam Ci gotowane ziemniaki w mundurkach , ziemniaki(...)cebula, obierz i pokrój w drobną kostkę 10 większych pieczarek, obierz każdą i opłucz, następnie przekrój wzdłuż na 4 części i pokrój w poprzek na cienkie plasterki 4 pomidory, przekrój każdy na pół 1 - 2 ząbki czosnku, obierz i przeciśnij przez praskę sól, czarny pieprz 6 maleńkich plasterków zimnego masła masło klarowane lub inny tłuszcz 3 średniej wielkości korzenie
Szybko Szybkowarśniadanie, pokruszony flatbread podaje się z ciecierzycą, jogurtem typu greckiego oraz oliwą. Popularny jest również wariant z jagnięciną. Ja oczywiście pokusiłam się na wersję wegetariańską, z pieczonym bakłażanem, pomidorami i ciecierzycą. Nie miałam akurat chlebka pita, więc zwinęłam w rulon pszenną tortillę i pocięłam na paseczki, otrzymując po opieczeniu chrupiący "chrust". Powiem Wam, że mimo chłodniejszych dni, nie brakuje(...)wszystko, czego oczekuję od potraw jesienią. Serdecznie Wam je polecam! Fatteh przepis z książki "New Feast" Greg Malouf, Lucy Malouf Składniki (na 4-6 porcji): 500 g dojrzałych pomidorów śliwkowych (poza sezonem 1 puszka pomidorów) 2 cebule pokrojone na plasterki 2 papryczki chilli, pozbawione pestek, posiekane 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Chilli Czosnek i Oliwazółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej się mozarelli to danie obowiązkowe tej jesieni :) Składniki na 4 porcje(...)słodkich pomidorów 1-2 cebule 3 duże ząbki czosnku 1 szklanka bulionu 8-10 suszonych pomidorów pół łyżki papryki słodkiej w proszku pół łyżki harrisy brązowy cukier do smaku (opcjonalnie) oliwa suszone oregano sól, pieprz, Do podania: zielone pesto* mozarella grzanki (pieczywo z masłem zwykłym lub czosnkowym i ulubionymi ziołami opiekane przez 5 min. w temp. 220 stopni) Pomidory myjemy
Zawsze głodna!wyspa : Górski pejzaż : Więcej : www.carlwarner.com Nasz dzisiejszy obiad również odnosi się do dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa(...)środek. Najlepiej zrobić to delikatnie nożem, aby zostało nam jak najwięcej twardszej części, resztę wyskrobujemy łyżką stołową. Części z pestkami wyrzucamy, twardsze części kroimy drobno i przekładamy do miski. Pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych. Czerwonego pomidora dodajemy do wcześniej pokrojonej cukinii, a żółte wkładamy do osobnej miseczki. Możemy dodać do żółtych pomidorów nieco czerwonego pomidora, żeby
vegetanieżółtej,- czosnek główka,- szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego,- oliwa z oliwek 2-3 łyżki,- masło łyżka,- serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania,- ser żółty kilka plastrów,- Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo- Pomidory suszone, Piątnica, na smak,- Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak,- Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli"- Pieprz czarny, do smakuWYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą(...)Pasuje do wszystkiego. A nie dość, że pobudza zmysły, to jeszcze działa kojąco dla zdrowia i wyglądu.Cena: 14 zł / 300 gramKupisz je (i inne bezglutenowe mieszanki): Tutaj - Ziarenkowo POMIDORY:- POMIDORY SUSZONE PŁATEK -Kupisz je tu: Piątnica.netSuszone pomidory, które dodają odrobinkę słodkości. Smak o niebo lepszy dzięki małym, barwnym płatkom.- POMIDORY IGIEŁKI -Kupisz je tu: Piątnica.netJeszcze
Wypisz Wymalujniedzielę. Uwaga, zostaną użyte ziemniaki- tam ziemniaki się je wyłącznie od święta , kosztują jak mięso, i są rarytasem. Składniki -udka i podudzia z kurczaka, który żył na wolności -suszone pomidory OLE- dlaczego OLE? Dlatego, że ja suszyłam pomidory kilka dobrych lat, na tarasie, na słońcu słonecznej Sycylii. Od A do Z. Sama. A pomidory suszone OLE, każdej formy i gramatury(...)IDENTYCZNE jak te, które robiłam z teściową osobiście.. Zawsze patrzę nostalgicznie na te słoje w TESCO pełne tych pomidorów i zastanwiam się skąd OLE zna ten sekret? -Oliwa z oliwek Mini Monini- bo łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu
Z Kuchni Do Kuchnisposób usadzenia jajek. Pamiętacie jajka sadzone na boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny(...)Europejczyków – choć w Meksyku jest to właśnie tradycyjne śniadanie. Ale już w charakterze kolacji lub weekendowego śniadania sprawdzi się nawet nad Wisłą. Żeby ułatwić sobie pracę możemy też użyć pomidorów z puszki. Tu jednak uważajmy – muszą być dobrej jakości, z dużą ilością miąższu, a nie soku/wody. W rzeczywistości ta skądinąd popularna na świecie potrawa ma więcej wariacji. Można do niej
Kulinarna Pokusawykorzystaniem pysznej i zdrowej cukinii. O jej cudownym wpływie na nasze zdrowie pisałam już w poprzednim wpisie. Tym razem serwuję przepis na cukinię faszerowaną szynką, serem mozzarellą i pomidorami. Danie lekkie i smaczne w sam raz na kolację lub przystawkę. Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami Składniki dla 4 osób: 4 cukinie oliwa 2-3 ząbki czosnku zioła prowansalskie(...)plasterków szynki parmeńskiej lub 8 lasek kabanosa 2 kulki sera mozzarella 2 pomidory świeża bazylia Cukinia faszerowana szynką parmeńską, mozzarellą i pomidorami - składniki Przygotowanie: Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek tworząc łódeczki. Jeżeli mamy duże cukinie można rozkroić je na 4 części. Szynkę lub kabanosy kroimy na drobne kawałki. Mozzarellę kroimy w plastry a pomidory w kostkę
Pyza i Surówkajemy produkty pochodzenia zwierzęcego w ogólności, to akurat wątróbka należy do stosunkowo najzdrowszych opcji z tego asortymentu. Przepis zatytułowałem z dodatkiem słów „na kwaśno” z racji użycia kiszonego ogórka, pomidorów, i wytrawnego wina. Nie oznacza to oczywiście, że nasza potrawa będzie kwaśna jak cytryna. W gruncie rzeczy smak jest dosyć zrównoważony, choć co więksi entuzjaści mocno wytrawnych smaków mogą pokusić(...)dodatków. Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 2015-05-02 21:16:29 Coś dla zwolenników podrobów, czyli zdrowa wątróbka z indyka uduszona „na kwaśno” w winie, kiszonych ogórkach oraz pomidorach. Stanowi kompletną potrawę samą w sobie, ale będzie bogatsza w smaku i wartościowsza jeśli podamy ją z ulubioną kaszą, np. pęczakiem lub gryczaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób
Kulinarna PokusaPomidory sprzedawane w sklepach pod koniec października raczej nie nadają się już na zupę. Zwykle dostępne są owoce odmian, do których wprowadzone zostały geny rin (opóźnionego dojrzewania). Mają one tę zaletę, że dobrze się je transportuje i przechowuje, ale nigdy nie są w pełni dojrzałe i miękkie, ani nie pachną tak, jak przeciętny człowiek wyobraża sobie zapach pomidora. Zamiast pomidorów(...)dostępnych w listopadzie czy styczniu, do zrobienia prawdziwej pomidorowej wolę użyć przecieru z pomidorów (passaty). Mam wtedy pewność, że zupa będzie miała zarówno właściwy smak, jak i kolor i zapach. Żeby była też odpowiednio gęsta, używam 1 litra passaty na 1,5 litra bulionu, a w razie potrzeby dodaję jeszcze 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (zamiast niego można dodać
W SMAKPonieważ od niedzieli jestem w szpitalu przygotowałam wcześniej kilka przepisów, inetes musi się kręcić tzn. coś musi się dziać na blogu. Proponuję przygotować Pomidory faszerowane fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie(...)idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek, smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać.inspiracją były przepisy z tej i tej stronyskładnikiciasto1 i 1/4 szklanki mąki1/2 łyżeczka soli1/8 łyżeczki pieprzu2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę3 łyżki(...)lodowatej wody. placekporcja ciasta (przepis wyżej)1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)1/4 szklanki bazylii pociętej w paski2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g) 3/4 szklanki majonezu
Stare GaryMakaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki(...)Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi.Składniki:400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili)1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy)2 ząbki czosnku1-2 łyżki tartego parmezanu7 orzechów brazylijskich7-8 dużych listków bazylii1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie
Poezja smaku