pomidory - 2500 przepisów (strona:24/167)

SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 241

pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego.Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz soschrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatnistanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić.Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki(...)pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera. Na końcu łączę z odsączonymi

W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki z suszonymi pomidorami w kremowym sosie 166

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami duszonymi w białym winie z dodatkiem pysznego kremowego sosu to bardzo fajna (i prosta w przygotowaniu) propozycja obiadowa. Nada się zarówno na wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości 250g(...)łyżki sosu sojowego ½ pęczka natka pietruszki Polędwice wieprzową płuczemy oraz odcinamy białe błonki. Kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy dużą patelnię wraz z olejem z suszonych pomidorów. Na gorącą patelnię układamy mięso i smażymy po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu mięsa na złoty kolor podlewamy gorącą wodą (około szklanki

Kolizje Smaków
Pomidory z nadzieniem na bazie pasztetu 134

Sezon na pomidory mamy w pełni. Teraz dostępne są wszędzie i za niską cenę. Nie wspomnę o tym, że o tej porze roku są najsmaczniejsze. Dlatego kolejna moja propozycja na urozmaicenie biwakowego jedzenia to pomidory faszerowane nadzieniem na bazie pasztetu PROFI. Będziemy potrzebować : -dwa pomidory -pasztet z drobiem i szczypiorkiem firmy PROFI - małą główkę cebuli  -trzy plastry sera żółtego(...)trzy małe korniszony Z pomidorów odkrawamy wierzch i łyżeczką wydrążamy środek. Do miski wykładamy pasztet, dodajemy drobno pokrojone: cebulę, ser, korniszony. Wszystko dokładnie mieszamy i nadziewamy pomidory. Wydrążony miąższ możemy zużyć np.do expresowej pomidorowej zupy . http://www.profi.com.pl

Kulinarne przemyslenia
Meksykańskie enchiladas 152

nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli, 1 łyżeczki suszonego oregano, 2 łyżeczek(...)suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 limonki, 200 ml kwaśnej śmietany 12%, 1 awokado, 10 pomidorów koktajlowych, 6 łyżek oliwy, pęczka natki świeżej kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Enchiladas to klasyczne meksykańskie danie - farsz mięsny zawinięty w meksykańskie tortille z sosem i zapieczone. Dzisiaj zapraszam na wersję z mięsem wołowym. Przygotowanie dania rozpocząłem

Wyprawy kulinarne
Razowe spaghetti z cukinią i szparagami 166

pełnoziarnisty. Taki makaron zawiera dużo witamin z grupy B, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Można powiedzieć, że jak na produkt zbożowy jest dość fit ;). No i te warzywa! Pomidory w końcu mają smak i zapach, chrupiące, cieniutkie szparagi i cukinia eee… chyba jest jeszcze zeszłoroczna, nie wiem, ale sprzedawca w warzywniaku zmienił temat, kiedy padło pytanie czy jest już(...)tego roku ;). Jest smacznie, sycąco, wiosennie i zdrowo! Zanim zabierzemy się do gotowania, przygotowujemy warzywa. Cukinię kroimy w cienkie półplastry, cebulę i pomidory kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno – można go przecisnąć przez praskę. Szparagi obieramy, przycinamy twarde końce i kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy przez chwilę cebulę i czosnek (trzeba

wcinaj to
Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu 131

Dzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :) Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g wegańskiego makaronu(...)przepisie użyto świderki, ale może być  inny) Słoiczek suszonych pomidorów 270 g (w przepisie użyty z olejem i pestkami dyni) 120 g tofu z ziołami (oczywiście można użyć zwykłe lub inne) 2 ząbki czosnku 100 g oliwek Liście świeżej bazylii Liście świeżej rukoli Oliwa Przyprawy:  bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy Sól i pieprz wg uznania

Bananowe Pole
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 158

było gotowe z 20 minut, ale naprawdę rewelacyjne - doskonałe na taki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku,  150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli(...)delikatnie pokruszonego sera gorgonzola. Całość podgrzewałem na średnim ogniu, aby ser się rozpuścił, nadmiar płynu odparował, a sos uzyskał pożądaną dość gęstą konsystencję. W międzyczasie przygotowałem prostą sałatkę z pomidorów. Umyte trzy średniej wielkości pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra, a następnie przełożyłem je do miseczki. Delikatnie je posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie

Wyprawy kulinarne
Leczo 154

europejskich należą zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już(...)średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2 średnie cebule (300g) 450g pomidorów 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w poprzeczne paski

Kulinarna Pokusa
Bakłażan zapiekany z trzema serami 193

również dla osób, które nie cierpią na nadmiar czasu. Bakłażan zapiekany z trzema serami 2015-05-02 21:28:29 Świetnie wyglądająca, zdrowa i sycąca zapiekanka z bakłażana przekładanego pomidorem i serem, przykryta beszamelowo-serową pierzynką. Doskonała z ziołowym sosem pomidorowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średni bakłażan (350g) 1 średni pomidor (200g) garść tartej mozzarelli garść(...)odstawiamy na 30 minut, by bakłażan się „wypocił”, po czym płuczemy go w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. W międzyczasie siekamy drobno bazylię (pozostawiając nieco do dekoracji), a pomidora kroimy na cienkie (ok. 5mm) plasterki, pozostawiając skórkę, ale usuwając ewentualny nadmiar łyka. Przygotowujemy również sos beszamelowy wg naszego przepisu. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy dolne cienkie plastry bakłażana (patrz

Kulinarna Pokusa
Prosty keks z warzywami. Przepis 190

Kontynuuję pomidorowy tydzień, choć to wcale nie sezon na pomidory. Pewnie znowu mi się oberwie od nieprzejednanych zwolenników zdrowego stylu życia. Choć ja sama jestem zwolenniczką robienia sobie od czasu do czasu przyjemności, nawet niezgodnej z porą roku. Też dla zdrowia. No a co można zrobić zimą z pomidorami w kuchni? Kiedy intuicyjnie mamy ochotę na coś pożywniejszego ? Dlatego(...)ciasta : 250 g mąki, 4 jajka, 10 cl mleka, 20 cl oliwy z oliwek, 1 opakowaie proszku do pieczenia, 150 g fety, 8 małych pomidorków, 60 g suszonych pomidorów, 2 łyżki tapenady z czarnych oliwek. Możemy przygotować ją samodzielnie miksując wypestkowane oliwki z odrobiną oliwy. 30 g ziaren dyni kilka listków bazyli. Przepis Podgrzać piekarnik do 180°C (termostat

MODA NA BIO
Shakshouka (Szakszuka) 1240

efekt jest naprawdę pyszny, Po takim śniadaniu dzień na pewno bedzie udany :) Tym daniem "odhaczam" jeden z punktów Wyzwania Kulinarnego-"Śniadanie na ciepło". Porcja dla 2 osób: 4 pomidory 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego sól, pieprz, cukier, chili do smaku świeża kolendra lub natka pietruszki Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy(...)czosnek siekamy drobno. Na rozgrzanej patelni smażymy lekko posoloną cebulę, aby się zeszkliła. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, aby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wszystko razem dusimy do momentu, aż pomidory sie rozpadną. Dodajemy kmin rzymski, sól, pieprz, chili (danie smakuje najlepiej, gdy pomidory są dosyć ostre) i odrobinę cukru. Następnie robimy

Zawsze głodna!
Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. 165

najlepiej? Śniadaniem. Takim śniadaniem, po którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy(...)drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy pomidory i paprykę. Pomidory puszczą wodę więc smażymy do momentu aż płyn nam się trochę zredukuje. Na pomidory ostrożnie wbijamy jajka. Ja najpierw wbijam je pojedynczo do miseczki, bo żółtko musi

ladykitchen
Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów 190

jest to – super połączenie! Szybko się ją przyrządza, świetnie smakuje a do tego śmiało można powiedzieć, że jest dietetyczna. Czego chcieć więcej? Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów Drukuj przepis Składniki 1 szkl zielonej soczewicy 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne) 5 ziemniaków(...)mnie kawałek szynki) kawałek pora (pokroić na półplasterki) 1 cebula sól pieprz ziele angielskie listek laurowy domowa vegeta 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego listonic_name = "Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl zielonej soczewicy 2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek

CoolinarniePL
Kolorowa papryka zapiekana z mięsem, w sosie pomidorowo - grzybowym 139

Dzisiaj połączyłam lato z jesienią. Lato pod postacią pomidorów i papryki, a jesień pod postacią grzybków suszonych. Zeszłorocznych, ale jakże aromatycznych. Można użyć świeżych, ale te nie zawsze są pod ręką.Na pierwsze jesienne dni taki obiad pasuje idealnie.Składniki masy mięsnej:pół kg. mięsa mielonego (ja użyłam karkówki),3 łyżki zimnej wody,2 łyżki(...)bułki tartej,1 jajko,1 średni pomidor - obrany ze skóry i posiekany drobniutko,1 łyżka musztardy francuskiej,1 łyżeczka ziół prowansalskich,1 łyżeczka suszonego tymianku,1 średnia cebula - pokrojona w drobną kostkę,3 większe ząbki posiekanego czosnku,sól, pieprz - do smaku.Wszystko razem dokładnie połączyć i odstawić na przynajmniej na pół godziny do lodówki.W tym czasie przygotować

Codzienna kuchnia niecodzienna