indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku 150 g sera żółtego startego ( może być gouda) szczypiorek do dekoracji Wszystkie składniki znajdziesz tutaj Przygotowanie: Na rozgrzanej(...)czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu, rozprowadź go w jednej linii i posyp odrobiną sera. Zroluj naleśniki i układaj w formie
Niezły MłynekCzosnkowa sałatka z serem żółtym Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 10. Sałatka z brokułem Klik po przepis Przepis również w formie filmiku: 11. Pomidory na przystawkę Klik po przepis . 12. Jajka faszerowane Klik po przepis
W kuchni u Monikiosób Potrzebujemy: 2 duże czerwone, szerokie papryki 1 cebula 20dkg mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1 torebka podgotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili ( jeżeli ktoś woli bardziej ostre to cała) 4 duże pieczarki 2 łyżki tartego żółtego sera tymianek bazyli suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy(...)czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż i wszystko starannie mieszamy. Paprykom odcinamy góry, aby zrobić pokrywki. Wyjmujemy z środka nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy na 180C. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, na górę dodajemy ser żółty i przykrywamy odciętymi pokrywkami. Całe papryki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com//pierś.- papryka czerwona, 1/2- papryka żółta, 1/2- cebula, 2-3,- kukurydza, 1/2 puszki, - ziarna "Ziołowo mi"- papryka zielona suszona,- chili,- pomidor, czosnek, bazylia,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- domowa przyprawa z suszonych warzyw,- ser żółty, wystarczy niewiele./CIASTO:- 125 g mąki bezglutenowej chlebowej,- 125 g mąki bezglutenowej razowej Dunkel,- 75 ml wody,- 75 ml mleka,- 2 dkg drożdży
Wypisz Wymalujszklanka świeżej kolendryPłaska łyżeczka soli sok z 1/2 limonkiWoda Szklanka mleka kokosowego Szklanka bulionu warzywnego 1 spora cebula1 mały bakłażan1 mała cukinia4 pomidory malinowe3 liście jarmużuKora cynamonuGwiazdka anyżuSok z 1/2 limonkiSer paneer3 łyżki oliwy Ser paneer przygotowuję dzień wcześniej. Pasta curry:Oczyszczoną trawę cytrynową, posiekane szalotki, czosnek, imbir, chilli (dodaję bez pestek aby nie było zbyt ostre(...)pastę curry. Kiedy składniki się połączą dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana i pokrojoną w plasterki cukinię. Zalewam wywarem warzywnym i duszę około 10 minut. Dodaję sparzone, pokrojone w kostkę pomidory i dusze kolejne 15 minut. W czasie kiedy warzywa się duszą kroję paneer w prostokąty i podsmażam na łyżce oliwy aby zarumienił się z każdej strony.Do duszących się warzy dodaje
Magiczna kuchnia Dariioliwek + 1 łyżka 1 łyżki śmietany 30% Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 1 żółta papryka 2 cebule 1 pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka granulowanego czosnku ser żółty sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, robimy wgłębienie, do którego wkruszamy drożdże, dodajemy(...)pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość po 5 minutach doprawiamy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Studzimy. Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną
Kolorowy Przepisownikciepłej wody 7 g suchych drożdży 1 ły żeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek SOS: pomidory w puszcze 0,5 cebuli 1 czosnek ostra papryka 3 łyżki oliwy z oliwek DODATKI: ser żółty ser mozzarella szynka parmeńska rucola oliwki czarne pomidorki koktajlowe grana padano Drożdże rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody, łączymy z cukrem(...)rozgrzewamy. Na gorącą oliwę wsypujemy paprykę (1łyżeczka - wersja standardowa, 2 łyżeczki - ostro, 3 łyżeczki - bardzo ostro). Teraz dorzucamy posiekany czosnek z cebulą, chwilę przesmażamy i dodajemy 2-3 pomidory z puszki i dolewamy trochę sosu. Chwilkę smażymy/gotujemy i sos gotowy. Teraz możemy wrócić do naszego ciasta. Do drożdży przesiewamy mąkę (tak na prawdę powinna być inna kolejność, czyli przesypanie
Brzuszki Łakomczuszkiktóry dzielnie pomagał. Składniki na 4 porcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą(...)pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie, ale i nie za gęste), posolić popieprzyć, dodać bazylię i oregano. Wylać to na spód naczynia żaroodpornego ( ja wylałam na przykrywkę i właściwą część naczynia). Makaron nadziewać mięsem, układać w naczyniu na sos. Całość posypać startym serem żółtym
Fabryka pomysłówpłynnym żółtkiem i pomidorki lima, zaskakująco dobre połączenie, do szczęścia brakowało mi jedynie dobrego wina! Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Składniki: 2 kromki chleba pełnoziarnistego 1 lyżka masła 1 jajko 1 plasterek sera gouda 2 małe pomidorki lima 2 duże różyczki kalafiora oraz zielone liście kalafiora 1 łyżeczka oliwy z oliwek tłoczonej razem z pomarańczami
Moja smaczna kuchniapieczarkami , po węgiersku, SKŁADNIKI: 10 szt ziemniaków 1 szt cebula, 4 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki startego żółtego sera + 2 łyżki na wierzch 2 szt jajka, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz czarny do smaku olej do smażenia pomidory koktajlowe pietruszka PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy mechanicznie lub ręcznie na tarce o małych oczkach, wraz z ziemniakami ścieramy cebulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest do miłośników lubiących owoce morza, a mianowicie krewetek. Podałam je na mieszance sałat z dodatkiem ogórka, sera mozzarella, zielonych oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego
Marta Gotujebarwy. Dip serowy: 100ml śmietanki 36% 1 kulka sera mozarella 1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia) Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki
Symfonia Smakówkukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia 10 g sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy(...)lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy
Niezły Młynekskóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła: posiekana bazylia i oregano, rozmaryn (gałązki rozmarynu wkładam w całości i na koniec wyjmuje) 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól pieprz Dodatki: ser kozi 2-3 figi garść rukoli oliwa z oliwek do podania WYKONANIE Do miski przesiewamy(...)papierze skropionym oliwą i następnie układamy składniki na placku. W rondlu gotujemy pomidory na małym ogniu; przecieramy je przez sitko i dalej gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi
OstryKęsrodzinie te danie jest bardzo lubiane i dlatego bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki: Płaty do lazanii 100 g sera Sos: 700 g farszu wieprzowego 100 g cebuli 75 g marchewki 500 g pomidorów 2 łyżki sosu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu sól, pieprz Beszamel: 100 g masła 2-3 łyżki mąki pszennej 1 l mleka sól(...)Cebulę i marchew kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory w ćwiartki. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy farsz i wszystko dokładnie podsmażamy. Do farszu wlewamy bulion, dodajemy marchew, pomidory, sos pomidorowy i dusimy pod przykryciem 10 min, następnie solimy, pieprzymy i dusimy kolejne 20 min. Masło topimy w dużym garnku i dodajemy mąkę, bardzo intensywnie mieszając dodajemy po trochę
Kuchnia Łukasza