pomidory z serem - 2487 przepisów (strona:95/166)

Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 210

włoską. Zapiekanka wyszła naprawdę pyszna, aromatyczna z chrupiącym wierzchem z sera i zapieczonej szynki włoskiej. Polecam wszystkim miłośnikom zapiekanek i kuchni włoskiej!   Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską           Składniki: 350 g mięsa mielonego wieprzowego ½ bakłażana ½ marchewki ½ cebuli 7-8 suszonych pomidorów(...)sztuk pieczarek 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 średni pomidor 6-7 plastrów szynki włoskiej 1 łyżka sosu worhestershire zioła prowansalskie papryka słodka ½ papryczki chili 1 ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej sól, pieprz pieprz cayenne czosnek granulowany 150-200 g sera mozzarella lub 2 duże kulki Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka

Mania Gotowania
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 160

mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem(...)dente . Następnie ostudź i napełnij nadzieniem. Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii

Food Square
Kotlety mielone inaczej 262

przepis. Kotlety mielone inaczej  Składniki: 450 g mielonej szynki wieprzowej 1 mała cebula czerwona 1/3 szklanki bułki tartej ¼ szklanki tartego sera tupu parmezan (np. Corregio) 1 jajko około 7-8 plasterków szynki dojrzewającej (no. Serrano) około 7 pomidorów suszonych 3 średnie pieczarki świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki rozmarynu

Mania Gotowania
Ratatouille wg. Magdy Gessler 306

młode cukinie (około 720 g) 2 bakłażany (około 720 g) 3 średnie pomidory lub 5 mniejszych (około 430 g) 3 kolorowe papryki 5 ząbków czosnku polskiego 6 łyżek oliwy z oliwek (użyłam oleju rzepakowego) pęczek tymianku świeżego sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczkę papryki słodkiej wiórki sera żółtego do posypania garść koperku do dekoracji   Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić(...)cały czas mieszając smażyć przez około 5 minut. Dodać czosnek, pomidory oraz listki tymianku. Przyprawić dobrze solą i pieprzem. Przykryć. Dusić na małym ogniu przez 30 minut. Dodać łyżeczkę papryki słodkiej, aby danie nabrało koloru. Podawać ze świeżą bagietką, posypane koperkiem i wiórkami parmezanu (nie miałam parmezanu, więc użyłam ser żółty taki jaki miałam, czyli królewski sierpc). The post Ratatouille

Moja Delicja
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 195

masła sól pieprz 1  łyżeczka  słodkiej mielonej  papryki  (dodałam,  choć  nie było w przepisie) 2 pomidory, umyte, obrane, pozbawione szypułek, pokrojone w grube talarki ( użyłam  1 duży) 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g) WYKONANIE: Ugotuj ziemniaki bez soli do miękkości. W międzyczasie kukurydzę odsącz(...)ułóż puree, na to połóż filety z kurczaka, lekko dociśnij je do masy i na każdym filecie ułóż grubo krojone talarki pomidora i mozzarelli. Zapiekankę wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni c z termoobiegiem i zapiecz przez 10 minut . (Ja piekłam najpierw 10 minut bez termoobiegu

Słodko-Słony Świat Ilony
Papryka faszerowana 2173

który lepszy, bo oba bardzo mi smakują ;) Życzę smacznego! :) Składniki: 4 sztuki papryki 500g mięsa mielonego 4 pomidory mały por cebula 2 ząbki czosnku torebka ryżu torebka kaszy gryczanej 10 sztuk pieczarek oregano bazylia tymianek sól, pieprz 4 cienkie plasterki masła ser żółty do posypania na wierzch Wykonanie: Paprykę myjemy, wyjmujemy ziarenka tak, aby powstały nam kapelusze. Cebulę i pora(...)siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy razem około 10 minut. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy zioła. Kaszę i ryż gotujemy wedłg przepisu na opakowaniu ( ewentualnie

Czerwona Porzeczka
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 166

może nie smakować. Z drugiej strony taki chleb dobrze komponuje się z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą(...)lampką wina w przerwie zwiedzania. Najpopularniejsza jest klasyczna bruschetta al pomodoro (z pomidorem), ale ja gorąco Was zachęcam do spróbowania innych toskańskich specjałów, jak crostini z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Więcej o toskańskich kanapeczkach napisałam w tym wpisie. Ser pecorinoBędąc w Toskanii koniecznie musicie odwiedzić miasteczko Pienza, które słynie z produkcji i sprzedaży owczego

Chilli Czosnek i Oliwa
Omlet z pomidorkami i mozarellą 176

jeszcze jeden warunek - najlepiej, żeby było na ciepło. Moją pierwszą propozycją jest omlet z pomidorkami koktajlowymi i mozzarellą. Białko z jaja i sera powoduje, że jesteśmy syci przez dłuższy czas. Z kolei sok pomarańczowy w połączeniu z pomidorami zawiera naprawdę porządną dawkę witaminy C, co wspomaga wchłanianie żelaza z żółtka, a także zwiększa odporność. W wersji "bardziej konkretnej" do omletu(...)mozzarellę pokroić na połówki. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wlać masę jajeczną, przykryć przykrywką. Zmniejszyć temperaturę prawie do minimum. Gdy masa się trochę zetnie delikatnie dołożyć pomidorki i ser. Ponownie przykryć przykrywką i smażyć, aż jajka do końca się zetną, a ser rozpuści. Gotowy omlet łopatką (najłatwiej długą i szeroką), przełożyć na talerz. Posypać rukolą. Smacznego

Pełny talerz
Burrito w pełnoziarnistej tortilli 117

wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka chilli - 2 czerwone papryki (lub jedna czerwona i jedna żółta) - 1 duża cebula - oregano, bazylia, świeży czosnek, suszona papryka ostra i słodka, kminek mielony - sól & pieprz - pełnoziarniste tortille (mogą być kupne lub zrobione z tego przepisu *) - starty ser żółty Paprykę dokładnie przypalić palnikiem(...)mięso nabierze złotego koloru.  Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera i 2-3 łyżki farszu. Zawijać

CookYourself
CANNELLONI ze szpinakiem i marchewka 158

rurki idealnie sie mieszcza --naczynie na wymiar !  Beda nam potrzebne - cannelloni -marchewka -szpinak- mrozony badz swiezy -czosnek -sos beszamelowy -ser zolty -ser typu ricoota lub twarozek wiejski -ziola jakie lubimy -oliwa z oliwek oraz maslo -swieze pomidory badz pomidory z puszki w zalewie -lyzka dobrej smietany 18 % Wykonanie jest banalnie proste ! Na patelnie lub do palskiego naczynia dajemy lyzke(...)masla, czosnek pokrojony niedbale, pokrojone swieze pomidory, ziola- w moim przypadku to pietruszka-natka oraz bazylia, nastepnie dodajemy sol i pieprz oraz oliwe z oliwek.... Calozsc dusimy pod przykryciem  Nastepnie ... Miksujemy w blenderze marchewke na "proszek" i dodajemy, mieszamy i przykrywamy.Dusimy ! Dodajemy szpinak mrozony lub swiezy , mieszamy, przykrywamy, dusimy .... Dodajemy reszte marchewki, kropimy oliwa z oliwek, przykrywamy , dusimy .... Dodajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Cannelloni 198

Doprowadz do wrzenia . Obierz i pokrój czosnek, pomidory suszone oraz bazylię. Wsyp na oliwę i lekko podsmaż. Nie za mocno. To raczej ma się dusić.Przykryj.Po chwili dodaj pomidory z puszki- polpa di pomodoro. Wymieszaj, przykryj , duś.Niech to wszystko soba przejdzie, niech się zaromatyzuje.Następnie sprawdz smak i dodaj Karahi Chicken Masala Skworcu oraz przyprawę do Burrito(...)masło z mąką. Mieszać! Mąka nie powinna się zarumienić. Zdjąć z ognia. Dolać mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić.Na rurki wlej najpierw sos czerwony. Zetrzyj po wierzchu ser grana padano. Albo parmezan. Jeśli nie masz- na pewno nic się nie stanie.Poukładaj na wierzchu sera edama Ryckiego w plasterkach, otuli on nasze rureczki podczas zapiekania i nada łagodnego

Z Kuchni Do Kuchni
Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. 209

koktajlowe 5 szt. kapary 5 szt. pomidory suszone 2 dag parmezan ocet balsamiczny 1 jajko 0,5 łyżeczki ocet sól 5 dag parmezan 0,5 łyżeczka olej Wykonanie. Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i podgrzewać(...)parmezanu. Szklankę, kubek przewrócić do góry dnem i papier z rozpuszczonym serem położyć na odwróconej szklance serem do szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie. Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym. Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć

Kulinarny karnet Christophera
Pizza – najlepsza domowa 152

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli Dodatki: 150 g twardego żółtego sera startego na tarce 200 g sera mozarella drobno pokrojonego 15 plasterków kiełbasy salami 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki oregano kilka oliwek Przygotowanie sosu: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy(...)Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki). Przygotowanie ciasta: Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić. Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę

Trzeci talerz
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 342

sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki około 3/4 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos pomidorowy: 100 ml pomidorów krojonych(...)pomidorowego oliwa z oliwek 1/2 czerwonej cebuli ½ marchewki ząbek czosnku 3-4 suszone pomidory z zalewy (opcjonalnie) ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka cukru sól, pieprz zioła prowansalskie 7-8 czarnych oliwek (opcjonalnie) Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy.  Ser żółty ścieramy na tarce. Rozpoczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Cebulę, papryczkę chili, marchewkę

Mania Gotowania
Najprostsze spaghetti bolognese 203

przepłacimy, a i tak nie będą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego- paczka makaronu spaghetti- dwie duże cebule- sześć pomidorów (lub jedna puszka krojonych)- nieco tłuszczu do smażenia- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie- żółty ser do posypania Przygotowanie naszego obiadu jest bardzo szybkie i proste, zaczynamy więc od postawienia wody na makaron. Można zrobić(...)usmażone, wrzucamy doń pomidory i trzymamy to wszystko razem tak długo, aż nie puści wystarczająco dużo soku (ok. 10-15 minut). Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość gęsty, dodajemy trochę przecieru pomidorowego. Podajemy oczywiście z makaronem, całość posypujemy żółtym serem i suszoną bazylią

Kulinarne zapędy Kokosa