pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti , który świetnie się sprawdził w tej roli. SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 100 g sera gouda, kilka plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki kukurydzy, 4-5 pieczarek(...)dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i zalewę z suszonych pomidorów oraz jajko, wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem. Salami kroimy
słodki bratekprzez wiatr.Gdzieś tam w środku ona,zagubiona.W jesiennej samotni,kluczy po parku. AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów bez skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe(...)cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie. Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym poddusiłam
W kuchni Karmel-itkizalewie w słoiczku. Hummus najbardziej smakuje mi z podpłomykami, pyszności! Hummus z suszonymi pomidorami Składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 kawałki suszonych pomidorów, najlepiej w zalewie 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju arganowego sól do smaku, jeśli potrzeba do podania: 1 łyżeczka(...)oleju arganowego lub oliwa z oliwek podpłomyki, przepis na podpłomyki Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Zalewę przelewamy do szklanki. Jeśli zrobisz hummus z gotowanej ciecierzycy, odstaw nieco wody po jej ugotowaniu. Do ciecierzycy dodajemy obrany ze skóry czosnek, kawałki pomidorów suszonych, sok z cytryny oraz tahini. Całość miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy stopniowo
Moja smaczna kuchniałyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju) 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Jak przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać(...)bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić 1/4. Do blendera włożyć także śmietanę i majonez. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać 1/4 pokrojonych pomidorów. Wymieszać. Roladę rozwinąć, równomiernie pokryć nadzieniem po czym ponownie zawinąć. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując
mecooksKiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion
Magiczna kuchnia Dariiwiększe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni
Słodko-Słony Świat Ilonyświderki, krajanka,muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku 1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki 1 mała puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki margaryny 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek) garść startego sera(...)drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać
Moje domowe kucharzenieLubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około 500 g ser ricotta 700 g żółty ser do posypania np. parmezan - 350 g pęczek pietruszki 2 jajka(...)Wrzucić mięso, podsmażyć z dodatkiem soli przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki
Poezja Smaków - blog kulinarnyPiekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z włączonym termoobiegiem – jeśli termoobiegu nie macie rozgrzejcie piekarnik do 190⁰C. Pasztet dokładnie mieszamy z lekko stłuczonym zielonym pieprzem z zalewy, suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Rozkładamy porcje pasztetu w szerszej części kotleta, na pasztet nakładamy paseczki pomidorów i zawijamy ciasne rolady. Każdą roladę zawijamy dodatkowo(...)sztuki po 200g każda) 100g bekonu w cienkich plasterkach (12 plasterków) 90g smarownego pasztetu – domowego np. z tego przepisu albo dobrego kupnego 6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy sól pieprz
Karo in the KitchenSkładniki: Puszka cieciorki konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g); 1 duży batat; 150 g liści świeżego szpinaku baby; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1 duża cebula; 3 duże ząbki czosnku; 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru; 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka mielonej kolendry; 1 łyżeczka kurkumy; 2 łyżki(...)praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę). Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku
Gospodyni MiejskaWykonanie: Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem na 3 minuty, następnie przelać zimną wodą) i obrać ze skórki. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach: 22cm x 30cm. Duże pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a małe układać w całości. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Posypać pomidory. Wierzch posypać natką pietruszki, kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotować zalewę z wody, octu, cukru(...)soli. Zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę, której nie trzeba namaczać wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszać ( nie gotować). Przestudzoną zalewą zalać pomidory. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać według uznania, np. jako przekąskę do chleba lub bułki. Smacznego
Przepisy Babcikroku Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować: 200 g soczewicy czerwonej 200 g soczewicy zielonej 200 g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia) przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować(...)międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. 4. Dodajemy suszone pomidory i przez chwilę wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy
Okiem Blondynki by McBlondiłyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera sałatkowego typu feta 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki kilkanaście szt. czarnych drylowanych
Delicious Placewięcej, to do słoików i pasteryzujemy. Składniki 500 g wątróbek drobiowych z kurczaka 500 ml mleka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 5 suszonych pomidorów z zalewy kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów 1/2 szklanki soku pomarańczowego sól, pieprz Przygotowanie Wątróbki oczyszczamy, moczymy w mleku przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę i razem z rozgniecionym
R'n'G Kitchenmikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne. Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewa 2 łyżki kaparów z zalewy oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami oliwa z oliwek pieprz Przygotowanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy
Smakowity Blog Kulinarnywypróbowania i upieczenia bułeczek na śniadanie samodzielnie! Składniki 10dag drożdży 350g mąki pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200ml wody 4 suszone pomidory łyżka oliwy (może być z zalewy od pomidorów) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Generalnie chciałam użyć tylko ciemnej mąki pełnoziarnistej grubo mielonej, ale stwierdziłam, że dodam też białą mąkę aby bułki były bardziej pulchne i ładniej rosły. Na początek
Delusional Trineryżu parboiled z dzikim 1 pierś z kurczaka 1 pora duża biała część 1/2 szklanki śmietany 30 % 100 g śmietany ukwaszonej 5 pomidorów suszonych 3 łyżki oliwy z zalewy od pomidorów sól, pieprz papryka czerwona przyprawa do kurczaka masło klarowane natka pietruszki Por myję i kroję w krążki. Przesmażam na maśle klarowanym dolewam odrobinę wody i duszę na wolnym
wesoła kuchniaPrzygotowałam prażoną ciecierzycę na słodko, smak był ciekawy, ale nie na tyle, by podzielić się przepisem na blogu. To chyba nie nasza bajka ;) Gdy przyrządziłam swoje suszone pomidory w zalewie byłam z siebie dumna, niestety pomidory okazały się niewypałem, a zrobiona z nich pasta jeszcze większym koszmarkiem - fuu! W tej kwestii muszę się jeszcze podszkolić ;) W lipcu udało
Cooking MonsterSKŁADNIKI : 1 duża, wędzona makrela 250 g twarogu 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 suszone pomidory z zalewy olejowej 1 łyżka oleju z pomidorów sól, pieprz do smaku kilka pokrojonych oliwek natka pietruszki do posypania
Kulinarne Fantazje Marioliilościach ogromnych. A w zanadrzu mam jeszcze inne przepisy z wykorzystaniem tego pysznego i zdrowego zioła. Składniki: 1 duża, pojedyncza pierś z kurczaka (bez polędwiczki) 2 suszone pomidory z zalewy (niewielkie) 1 łyżeczka oliwy spod pomidorów garść rzeżuchy sól, pieprz, papryka słodka i ostra suszony tymianek + dowolne warzywa, u mnie mieszanka marchewkowa Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć
Cakes By Kejtkroimy bardzo drobno – siekamy. Ser feta ugniatamy widelcem i dodajemy rzodkiewkę, nie musimy dodawać soli, bo ser sam w sobie jest już wystarczająco słony. Tuńczyk z pomidorem Tuńczyka w zalewie odcedzamy dokładnie. Pomidora kroimy bardzo drobno – siekamy. Mieszamy składniki. Tuńczyk, jak feta – jest wystarczająco słony, by nie było potrzeby dosalania. Makrela z żółtkiem Klasycznie. Żółtko
Kucharzycaząbki czosnku 2 duże cebule duża marchewka 5 łyżek płatków owsianych 100ml oleju duże jabłko po łyżeczce tymianku, majeranku, oregano i bazylii sól, pieprz słoiczek suszonych pomidorów 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów Przygotowanie: Fasolę namaczamy na noc. Po wymianie wody gotujemy ją do miękkości . Studzimy fasolę. Cebulę, czosnek i jabłka drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce i wszystko
ChilliJemyCiekawy i bardzo smaczny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki otrębów owsianych 5 pomidorów z zalewy 50 ml oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka siemienia lnianego koperek sól ziołowa bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę gotujemy na sypko, zgodnie z przepisem zawartym
R'n'G Kitchenłososiem, serem pleśniowym i granatem 50 g rukoli 100 g sera z szarą pleśnią, ale nie kremowego tylko twardego 100 g wędzonego łososia 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów ziarenka z 1 małego owocu granatu garść łuskanych pestek słonecznika Rukole wkładamy do miski, dodajemy pokruszony ser, kawałki łososia. Pomidory kroimy
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki pszennej 25 g świeżych drożdży 300 ml mleka 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki soli 1 łyżka (może być z górką) gęstego przecieru pomidorowego 60 g suszonych pomidorów 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów 5 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula I tak, mówię co następuje: Pomidory kroimy dość drobno, cebulę również. Wrzucamy do miski i zasypujemy mąką
Marder&Marder Manufacture