pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:20/177)

PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE 462

pizzę użyłam gotowego sosu do spaghetti , który świetnie się sprawdził w tej roli.   SKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, ok. 2 szkl. mąki, 1 szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 100 g sera gouda, kilka plastrów salami, kilka suszonych pomidorów, 2 łyżki kukurydzy, 4-5 pieczarek(...)dodajemy sól, cukier, 1 łyżkę mąki oraz ½ szkl. ciepłej wody. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy resztę wody, mąkę i zalewę z suszonych pomidorów oraz jajko, wyrabiamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy sosem.  Salami kroimy

słodki bratek
Jesienna samotnia. 291

przez wiatr.Gdzieś tam w środku ona,zagubiona.W jesiennej samotni,kluczy po parku.   AROMATYCZNE SKRZYDEŁKA W POMIDORACH. (źródło: prasa.) 8 skrzydełek z kurczaka 2 puszki pomidorów bez skóry w zalewie 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili czubata łyżeczka cynamonu 2 małe(...)cebule łyżeczka "jarzynki" suszony tymianek 2 łyżki oliwy łyżka masła Skrzydełka umyłam, osuszyłam. Podsmażyłam bez niczego na oliwie.  Czosnek, obraną cebulę bardzo drobno posiekałam. Zmiksowałam  z pomidorami wraz z zalewą. Na maśle podsmażyłam cynamon, chili, tymianek. Do smażących się przypraw, wlałam zmiksowane pomidory i dusiłam ok. 7 minut. Następnie doprawiłam "jarzynką". Całością zalałam skrzydełka, po czym  poddusiłam

W kuchni Karmel-itki
Hummus z suszonymi pomidorami 153

zalewie w słoiczku. Hummus najbardziej smakuje mi z podpłomykami, pyszności! Hummus z suszonymi pomidorami Składniki: 400 g ciecierzycy z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tahini 1 łyżeczka soku z cytryny 3-4 kawałki suszonych pomidorów, najlepiej w zalewie 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju arganowego sól do smaku, jeśli potrzeba do podania: 1 łyżeczka(...)oleju arganowego lub oliwa z oliwek podpłomyki, przepis na podpłomyki Przygotowanie: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do blendera. Zalewę przelewamy do szklanki. Jeśli zrobisz hummus z gotowanej ciecierzycy, odstaw nieco wody po jej ugotowaniu. Do ciecierzycy dodajemy obrany ze skóry czosnek,  kawałki pomidorów suszonych, sok z cytryny oraz tahini. Całość miksujemy na jednolitą masę.  Dolewamy stopniowo

Moja smaczna kuchnia
Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów 245

łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju) 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Jak przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać(...)bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić 1/4. Do blendera włożyć także śmietanę i majonez. Zmiksować. Do zmiksowanej masy dodać 1/4 pokrojonych pomidorów. Wymieszać. Roladę rozwinąć, równomiernie pokryć nadzieniem po czym ponownie zawinąć. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując

mecooks
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 221

Kiedy cebula się zeszkli dodaję posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, czerwoną paprykę, oregano. Podsmażam przez chwilę a następnie dodaję zamarynowany paner. Podsmażam aż ser ładnie się zrumieni. Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion

Magiczna kuchnia Darii
Zupa meksykańska 431

większe kawałki, dlatego dobrze rozdrobnij je na maleńkie kawałeczki drewnianą łopatką (jak do spaghetti). Do garnka przełóż cebulę z czosnkiem, kukurydzę, pomidory, fasolę białą i czerwoną (zawartość wszystkich puszek wlej wraz z zalewami - nie wylewaj ich do zlewu!). Podgrzewaj wszystko razem przez 10 minut.Dodaj mięso do garnka z fasolą, kukurydzą i pomidorami, a na patelni

Słodko-Słony Świat Ilony
Zapiekanka makaronowa 246

świderki, krajanka,muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku  1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki  1 mała puszka pomidorów w zalewie  3 łyżki margaryny  1/2 szklanki gęstej śmietany  1 łyżka oleju  duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek)  garść startego sera(...)drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, parówki obrać z osłonek i pokroić w kostkę. Jarzynki razem z boczkiem zeszklić na tłuszczu. Pomidory rozgnieść widelcem i razem z zalewą dodać do sosu, smażyć, na niewielkim ogniu stale mieszając, aż sos wyraźnie zgęstnieje (ok. 15 minut). Doprawić do smaku - sos powinien być pikantny. Gotowy sos wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 203

Lubella 80 dag mięsa z piersi lub udek kurczaka (pokrojone w drobną kostkę lub zmielone) 3 ząbki czosnku 1 cebula biała 2 czerwone słodkie papryki 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie własnej 3 kulki sera mozzarella — około  500 g ser ricotta 700 g żółty ser do posypania np. parmezan - 350 g pęczek pietruszki 2 jajka(...)Wrzucić mięso, podsmażyć z dodatkiem soli przez kilka minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Roladki z piersi kurczaka – potrójnie mięsne 245

Piekarnik rozgrzewamy do 170⁰C z włączonym termoobiegiem – jeśli termoobiegu nie macie rozgrzejcie piekarnik do 190⁰C. Pasztet dokładnie mieszamy z lekko stłuczonym zielonym pieprzem z zalewy, suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy wzdłuż na cienkie paseczki. Rozkładamy porcje pasztetu w szerszej części kotleta, na pasztet nakładamy paseczki pomidorów i zawijamy ciasne rolady. Każdą roladę zawijamy dodatkowo(...)sztuki po 200g każda) 100g bekonu w cienkich plasterkach (12 plasterków) 90g smarownego pasztetu – domowego np. z tego przepisu albo dobrego kupnego 6 połówek suszonych pomidorów 2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy sól pieprz

Karo in the Kitchen
Curry z batatami, cieciorką i szpinakiem 230

Składniki: Puszka cieciorki konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g); 1 duży batat; 150 g liści świeżego szpinaku baby; Puszka mleczka kokosowego (400 ml); Puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (400 g); 1 duża cebula; 3 duże ząbki czosnku; 4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru; 1 łyżka nasion kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżeczka mielonej kolendry; 1 łyżeczka kurkumy; 2 łyżki(...)praskę ząbki czosnku, starty imbir, kurkumę, mieloną kolendrę i szczyptę pieprzu. Wymieszać i smażyć razem przez krótką chwilę (około 1 minutę). Następnie dodać odcedzoną cieciorkę, pokrojone bataty, krojone pomidory wraz z zalewą oraz mleczko kokosowe. Wymieszać. Dusić całość, na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (przez około 30 minut). Dodać szpinak i gotować na małym ogniu, aż liście szpinaku

Gospodyni Miejska
Smaczne pomidory w galarecie 138

Wykonanie: Pomidory sparzyć (zalać wrzątkiem na 3 minuty, następnie przelać zimną wodą) i obrać ze skórki. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach: 22cm x 30cm. Duże pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a małe układać w całości. Czosnek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Posypać pomidory. Wierzch posypać natką pietruszki, kilkoma ziarnami ziela angielskiego oraz pieprzu. Zagotować zalewę z wody, octu, cukru(...)soli. Zdjąć z ognia. Wsypać żelatynę, której nie trzeba namaczać wcześniej w zimnej wodzie i dokładnie wymieszać ( nie gotować). Przestudzoną zalewą zalać pomidory. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Podawać według uznania, np. jako przekąskę do chleba lub bułki. Smacznego

Przepisy Babci
Wegański pasztet z soczewicy – przepis krok po kroku 158

kroku Do przygotowania pasztetu będziecie potrzebować: 200 g soczewicy czerwonej 200 g soczewicy zielonej 200 g kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku mały słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju rzepakowego (można użyć innego dowolnego oleju do smażenia) przypraw: soli himalajskiej, pieprzu ziołowego, kurkumy, majeranku, papryki słodkiej, kminku mielonego Oczywiście ilość i rodzaj przypraw możecie dostosować(...)międzyczasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę i czosnek. 4. Dodajemy suszone pomidory i przez chwilę wszystko dusimy. Można również dodać zalewę z pomidorków, która nada jeszcze przyjemniejszego aromatu 5. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 6. Kaszę, soczewice oraz pomidory z cebulą i czosnkiem mielimy

Okiem Blondynki by McBlondi
Churros de pescado 148

łyżeczki kurkumy sól i pieprz olej do głębokiego smażenia Dip z oliwkami i suszonymi pomidorami: 200 g. jogurtu greckiego 80 g. sera sałatkowego typu feta 4 szt. suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka miodu świeżo mielony czarny pieprz szczypta mielonej ostrej czerwonej papryki kilkanaście szt. czarnych drylowanych

Delicious Place
Pasztet drobiowy z suszonymi pomidorami 132

więcej, to do słoików i pasteryzujemy. Składniki 500 g wątróbek drobiowych z kurczaka 500 ml mleka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii 5 suszonych pomidorów z zalewy kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów 1/2 szklanki soku pomarańczowego sól, pieprz Przygotowanie Wątróbki oczyszczamy, moczymy w mleku przez godzinę. Cebule kroimy w kostkę i razem z rozgniecionym

R'n'G Kitchen
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami 169

mikroelementów. I choć zalicza się je do tłustych ryb, wcale nie są kaloryczne.  Składniki: 6 filetów śledzia a'la matias 2 cebule 10 suszonych pomidorów z zalewa 2 łyżki kaparów z zalewy oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami oliwa z oliwek pieprz   Przygotowanie: Śledzie moczymy kilka godzin w wodzie lub mleku, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy

Smakowity Blog Kulinarny