pomidory w zalewie - 2641 przepisów (strona:17/177)

Muffiny śniadaniowe 148

eksperymentować z różnymi dodatkami. Składniki na 6 porcji: 6 jajek 6 plastrów wędliny z piersi indyka ok. 5 liści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat i pieczywo do podania Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory (świeże i suszone) pokroić

Bullio
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 152

skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka papryki wędzonej płaska łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól do smaku(...)przez kilka godzin a potem gotuj przez około 1 h do miękkości. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją przez 5 minut na oliwie (lub zalewie po suszonych pomidorach), dodaj przyprawy (sól na końcu), a po minucie dorzuć fasolę i pokrojone pomidory. Smaż kolejne 5 minut, aż fasola zacznie się przyrumieniać. Dopraw solą i świeżym rozmarynem. Smacznego

greenscarf
Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 180

świeżej kolendry – koniecznie z pieczywem, które pozwoli nam wyczyścić talerz z pysznego sosu do dna. SKŁADNIKI 4 jajka M 450g ziemniaków (waga po obraniu!) 400g puszka pomidorów w zalewie lub 650g pomidorów „Lima”- obranych i pokrojonych 2-3 garście młodego szpinaku 8-10 koktajlowych pomidorków 100g miękkiego, twarogowego sera koziego 2 cebule (ok.200g) 2 ząbki czosnku 1 szklanka

Karo in the Kitchen
Śledzie w suszonych pomidorach i chili 160

suszonych pomidorach i chili. Najlepiej smakują te domowe, więc zapraszam do przygotowania;) Składniki: 4 wymoczonych średnich płatów śledziowych 1 duża cebula lub dwie mniejsze 6 suszonych pomidorów w zalewie 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów olej rzepakowy według uznania przyprawy: pieprz, chili, tymianek, cząber, papryka słodka, suszony czosnek Wykonanie: Śledzie pokrój w większą kostkę

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z sosem kiwi 209

Składniki: 1/2 opakowania rukoli 1/2 opakowania roszponki 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) ok. 500 g polędwiczek z piersi kurczaka 100 g sera pleśniowego typu blue kilka suszonych pomidorów w zalewie oliwnej 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem. Dodać sos sojowy

gutfut
Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 127

paski. Pomidory odsączamy z zalewy (zalewy nie wylewamy) i kroimy także w paski.  Ziarenka prażymy na suchej patelni.  Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Do zalewy z pomidorów dodajemy ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy dokładnie. Takim sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy grubo startym parmezanem. uwaga: Radzę kupić trochę droższe pomidory suszone np. Ponti, ponieważ

Bon appetit mon amie
Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i parmezanem 144

wrzucamy do niej najpierw szpinak i blanszujemy dosłownie przez minutę, poczym wyławiamy łyżką cedzakową. Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą z cukinii myjemy (nie obieramy ze skórki) i kroimy na ok. 4-5 cm części, następnie przekrawamy na pół i jeszcze(...)minut (po obu stronach), aby pojawiły się na niej charakterystyczne ciemne paseczki. Ugotowane rurki penne odlewamy, a do tego samego garnka, w którym się gotowały wlewamy olej z zalewy z pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy na rozgrzany olej. Chwilkę smażymy, uważając by się nie przypalił. Następnie dorzucamy cukinię, pomidory i szpinak. Mieszamy ze sobą i podsmażamy przez

MyCookBook.pl
Makaron z jarmużem, czosnkiem i suszonymi pomidorami 112

posiada wiele wartościowych składników, dlatego warto go jeść właśnie teraz, kiedy jest na niego sezon. Czego potrzebujemy? - 3 garści jarmużu w kawałkach - 2 ząbki czosnku - kilka suszonych pomidorów w zalewie lub suszone pomidory z paczki - 5 łyżek oliwy z oliwek - garść słoneczniku łuskanego - sól - pieprz - ulubiony makaron Przygotowanie: 1. Na głęboką patelnię dodać oliwę i czosnek przeciśnięty przez

two broke sisters
Muffiny śniadaniowe 638

eksperymentować z różnymi dodatkami. Składniki na 6 porcji: 6 jajek 6 plastrów wędliny z piersi indyka ok. 5 liści świeżej bazylii ok. 10 liści świeżego oregano 4 suszone pomidory z zalewy 1 mały pomidor 6 zielonych oliwek sól olej do wysmarowania formy Dodatkowo: mieszanka sałat i pieczywo do podania Piekarnik nagrzać do 200°C. Pomidory (świeże i suszone) pokroić

Bullio
Tarta z ciasta francuskiego z grillowanymi szparagami, suszonymi pomidorami w oliwie i serem camembert 143

pomidory w ziołowej zalewie z oliwy , ser camembert , odrobina oliwy , grubo mielony pieprz . Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera

Codzienna kuchnia niecodzienna
Calzone z ricottą i szpinakiem 162

oliwy garść świeżych liści oregano 0,5 łyżeczki cukru sól do smaku Pomidory razem z zalewą przerzucamy do niedużego garnka i zaczynamy gotować na małym ogniu. Dodajemy oliwę, cukier, sól i drobno posiekane oregano. Czosnek przeciskamy przez praskę. I gotujemy wszystko minimum 30 minut, aż zalewa z pomidorów się zredukuje i powstanie gęsty sos. Często mieszamy. CALZONE ZE SZPINAKIEM

Marder&Marder Manufacture
Trochę inne krokiety - czyli jak nie zwijać krokietów;) 191

mąki cieciorkowej 300 ml mleka sojowego 400 ml wody 2 łyżki skrobi tapiokowej 4 łyżki oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki  dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny

pyszne zdrowości
Kurczak z mozarellą i suszonymi pomidorami 272

powstał taki oto obiad: Składniki: pierś kurczaka suszone pomidory (najlepiej w zalewie ziołowej) mozarella świeża bazylia Przygotowanie: Pierś kurczaka posolić, popieprzyć - podsmażyć na oliwie (zalewie) z pomidorów. Kiedy będzie rumiania zdjąć z patelni i naciąć w 3 miejscach. W kieszonki włożyć plasterek mozarelli, listek bazylii i suszonego pomidora. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut

Kulinarne Inspiracje
Paprykowe pesto z kaparami 100

bazylii własnej hodowli by w końcu zrobić zielone pesto! No i jakoś tak wyszło, że zrobiłam czerwone pesto :-P 1 duża papryka1 średnia cebula1 ząbek czosnku,2 suszone pomidory z zalewy 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek bazylii ½ szklanki mielonych migdałów (w paczce), oraz kilka orzechów pinii (u mnie migdały i orz. piniowe)2 łyżki kaparówsól i pieprz2-4 łyżki(...)blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć.  Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb. Rada: orzechy piniowe kosztują

Bon Appetit Małgorzaty
PASTA SŁONECZNIKOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 259

przepis z bloga Jadłonomia;/150g łuskanego słonecznika5 suszonych pomidorów 1/2 małej cebuli2-3 ząbki czosnku2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych2 łyżki sosu sojowegook. 1/3 szklanki zimnej wodysok z 1/2 cytrynyświeżo mielony pieprz odrobina tabascoPomidory osączam z zalewy na papierowym ręczniczku.Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się pięknie przyrumieni.Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i szklę(...)oleju, będącymzalewą suszonych pomidorów. Wszystkie składniki, oprócz wody, wrzucam do kielicha blendera (lub wysokiego, wąskiego naczynia, do którego zmieści się nóżka blendera. Miksuję na gładką pastę, dolewając stopniowo wody. Przekładam do słoiczka i trzymam około 1-2 tygodnie w lodówce.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki