Tabbouleh to popularna, sięgająca swymi korzeniami północnej Afryki sałatka z pszenicznej kaszy bulgur, dużej ilości natki pietruszki, świeżej mięty, pomidorów oraz ogórków. Jest lekka i orzeźwiająca, przez co idealna w letnie, ciepłe dni. Odchodząc odrobinę od tradycji, tabbouleh można przygotować na bazie kaszy jaglanej – w ten sposób zyska jeszcze na wartościach zdrowotnych. Wystarczy kaszę ugotować, pokroić warzywa, posiekać zioła, całość(...)treściwszego posiłku. Składniki na 2 – 4 porcje: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1/2 szklanki wody 1/2 ogórka szklarniowego lub 2 – 3 ogórki gruntowe około 200 g pomidorków koktajlowych lub 2 – 3 nieduże pomidory pół dużego pęczka pietruszki spora garść listków mięty 3 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem lub 2 szalotki lub 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki oliwy extra virgin
Even Better Foodzdrowa, z jesiennymi warzywami dynią, papryką i batatem. Uwielbiam pieczone warzywa i często dodaję je do sałatek. 1 batat 1 kawałek dyni 1 papryka czerwona 10 pomidorków koktajlowych 8 kulek mozzarella 4 pomidory suszone 1 główka sałaty masłowej 1 mały ogórek natka pietruszki, bazylia świeża sól, pieprz 1 łyżeczka bazylii 1łyżeczka oregano 5 łyżek oleju rzepakowego sos: 1/4 szklanki oliwy(...)stopni na 20 minut. Sos: Do słoiczka przekładam składniki sosu i energicznie mieszam. Sałatę myję, osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję upieczone i wystudzone warzywa, pokrojone pomidorki suszone i koktajlowe, kulki mozzarelli, plastry ogórka. Sałatkę polewam sosem przed podaniem, posypuję pokrojoną natką i bazylią
wesoła kuchniawielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - około 2 litrów bulionu warzywnego - 300- 400 g żółtego grochu łuskanego -4 średnie liście jarmużu - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w mała kostkę cebulę oraz marchew i selera pokrojonych
Simple Dishimbiru wielkości kciuka (dajmy mniej jeśli zupę będą jadły dzieci) - pół świeżej papryczki chilli - 2 litry bulionu warzywnego - 300 g czerwonej soczewicy - duża garść szpinaku - 10 pomidorków koktajlowych (awaryjnie sprawdzą się też pomidory z puszki) -sól i pieprz do smaku Do dużego garnka na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę pokrojoną w plasterki, pokrojonego selera, grubo posiekaną cebulę i drobno
Simple Dishpolać sosem balsamicznym. I ot tyle, bruschetty gotowe bruschetta Wskazówki. Nie trzymajmy kromek zbyt długo w piekarniku gdyż mogą sie ususzyć i będą zbyt twarde. Pomidorki koktajlowe można oczywiście zastąpić dowolnymi pomidorami. Do smaku nasze kanapeczki możemy posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jeśli nie mamy oliwy z oliwek użyjmy oleju. Najlepszy będzie tutaj słonecznikowy. Nie stosujmy masła, gdyż masło
mecookswykonaniu i szybki, a zarazem niezwykle smaczny. Składniki na farfalle a la caprese (2 porcje): makaron farfalle około 250 g duża cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów mozzarella około 300 g pomidorki koktajlowe 6 sztuk sól pieprz oregano parmezan liście bazylii Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pomidory. Przyprawić
Karola gotujedwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki: kilka plasterków pepperoni 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka 1 średni pomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów kilka talarków papryczki chilli – opcjonalnie żółty ser tarty – do woli Sos: 400 g puszka
Zasmakuj Kuchnidwie części, czyli dwie pizze. U mnie średnica blaszki do pizzy miała 32 cm. Dodatki: kilka plasterków pepperoni 1 mniejsza cebula pokrojona w piórka 1 średni pomidor pokrojony w plasterki albo kilka koktajlowych przekrojonych na pół kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki kilka kaparów kilka talarków papryczki chilli - opcjonalnie żółty ser tarty - do woli Sos: 400 g puszka pomidorów
Zasmakuj Kuchniząbek czosnku 1/4 łyżeczki chili (może być świeże) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki cukru S&P Na pizze proponuję m.in.: Pomidorki koktajlowe Papryka Ser feta, mozarella,kozi Pomidory suszone Ananas (jeżeli ktoś lubi na słodko) Po 20 min. jak ciasto wyrośnie, odrywamy kawałek formujemy małą pizze, smarujemy sosem i obkładamy dodatkami według uznania. Pizze pieczemy 15min
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pokrojonej w paski sałaty lodowej 3 pomidory suszone pokrojone na mniejsze kawałki kilka czarnych oliwek 50 g sera typu mozzarella 2 małe pomidorki koktajlowe- przepołowione liście świeżej bazylii kilka kropli oliwy z oliwek z suszonych pomidorów kilka kropli soku z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu Przygotowanie: Pokroić sałatę lodową w małe paseczki. Pomidory suszone wyjąć z zalewy (oliwy z oliwek(...)oliwek z suszonych pomidorów wymieszać z sokiem z cytryny i odrobiną czarnego pieprzu. Wszystko razem dodać do sałaty.Wymieszać. Dodać pokrojone pomidory, ser, czarne oliwki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Wykładać na talerz bądź do miseczki. Dekorować pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii. Dobra rada: Pamiętaj by nie dodawać do sałatki soli, ponieważ zatrzymuje ona wodę w organizmie co nie wpłynie
KreatywnePinywyszła przepyszna, sycąca potrawa. Polecam! Wypróbujcie, jeśli w Waszych mrożonych spiżarniach także znajduje się dynia. Składniki: 400-500g dyni 1 puszka pomidorów 1 mleczko kokosowe 1 opakowanie szpinaku 2 ząbki czosnku kilka sztuk pomidorków koktajlowych 250g ugotowanej ciecierzycy 1 łyżeczka imbiru w proszku 1 łyżeczka kolendry(...)łyżeczki curry Wykonanie: ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć szpinak z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać kawałki dyni, pomidory razem z zalewą. Całość chwilę dusić, następnie dorzucić pomidorki koktajlowe i wlać całe mleczko kokosowe. Dodać przyprawy, dusić jeszcze kilka minut pod przykryciem. Na sam koniec do potrawy dodać ugotowaną ciecierzycę. Podawać z bagietką, kleksem
Raj dla PodniebieniaBakłażan w pomidorach! Lubicie potrawy z bakłażana ? Smażony bakłażan , słodkie pomidorki koktajlowe, oregano, oliwki i kapary…Po prostu poezja. Włoskie danie znane jako caponata, idealne do chleba. Tak przyrządzony bakłażan w pomidorach, na kolację podaję z lampką białego wina. Gorące i aromatyczne danie, idealne na zimowe wieczory! Bakłażan w pomidorach Składniki: na 4 porcje 2 duże bakłażany 1 czerwona(...)cebula 2 ząbki czosnku garść zielonych oliwek 2 łyżki kaparów 3 łyżki natki pietruszki, grubo posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 300 g koktajlowych pomidorków 1 łyżeczka suszonego oregano 3 łyżki oliwy sólo do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Pokrój bakłażana w dużą kostkę, posól i odstaw na godzinę. Odciśnij nadmiar płynu i usmaż na oliwie na złoty kolor. Pokrój
codojedzeniaPizza w wersji mini na cieście z dodatkiem oregano. To świetne rozwiązanie bo każdy od razu ma swoją porcję, na której może położyć swoje ulubione dodatki.sk
Monia miesza i gotujeposmakuje tak jak mi i moim bliskim Warstwowa sałatka z kurczakiem, fetą i brokułami Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki -1 brokuł -350 g pomidorków koktajlowych lub 4 średniej wielkości pomidory -1 pierś z kurczaka (500 g) -olej do smażenia -sól, pieprz -0,5 łyżeczki słodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta
Marta Gotujerukolą lub szpinakiem, zaletą obu jest to, że długo zachowują świeżość i nie więdną. 100 g makaronu rurki ok. 80 g szpinaku 1 puszka tuńczyka 2 pomidory lub najlepiej kilka pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1/2 czerwonej cebuli sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka sosu
Jadło i czytadło