pomidorowa ze świeżych pomidorów - 1712 przepisów (strona:80/115)

Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 188

octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek, 10 cl oliwy z oliwek. Do przygotowania sosu winegret 4 cl oliwy z oliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę z oliwek. Odcinamy czubek pomidora, wyjmujemy środek. Dorzucamy sol i pieprz. Kroimy(...)smaku. Dodajemy 2 cl octu i 2 łyżki uprzednio przygotowanej tapenady. Wypełniamy pomidory farszem. Przygotowujemy sos winegret. Rozkładamy po 1 faszerowanym pomidorku na talerzu, dekorujemy sosem winegret, tapenadą i listkami rozmarynu. Smacznego   Podobne przepisy: Pomidory faszerowane serem przepis.   Pomidory po prowansalsku.   Dietetyczne przepisy pomidorowe.   Kanapki z pomidorem   Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka

MODA NA BIO
Pesto pomidorowe z orzechami laskowymi 219

słońcu pomidorków koktajlowych. Udało mi się zrobić kilka słoiczków, a dziś zapraszam Was na moje pierwsze pesto pomidorowe. Składniki: słoiczek suszonych pomidorów oliwa garść orzechów laskowych 2 ząbki czosnku garść listków bazylii 20 dag sera dojrzewającego startego na tarce Wykonanie: Pomidory wraz z zalewą, orzechy laskowe, czosnek, bazylię i ser zmiksować w robocie. Dodać oliwę w miarę potrzeb(...)pesto nie było za suche.  Zamiast orzechów można dać migdały. A dla podkreślenia smaku trochę chili, zarówno mielonego, jak i świeżej papryczki

Pasja Smaku
Meksykańska zupa z tortillą i papryczką 170

jeśli jej nie znajdziecie, można ją bez problemu zastąpić zwykłą suszoną papryką chilli; a tę możecie akurat nawet zrobić sami (kupcie świeżą papryczkę chilli i wysuszcie). Wykonanie: Bulion podgrzać. Przepis na prawdziwy bulion znajdziecie tutaj. W malakserze miksujemy pomidora, cebulę i pół papryki guajillo. Dodać do bulionu, podgrzać (nie gotować). Odcedzić. W międzyczasie tortille pokroić w paski. Na patelni rozgrzać(...)układamy na tortilli. Zalewamy delikatnie zupą, żeby zachować konstrukcję. Opcjonalnie dekorujemy łyżką śmietany (można pominąć) i na to układamy naszą podsmażoną papryczkę guajillo. Podobne przepisy Chłodnik z botwinki Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Krem szparagowy biały .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height

Pociąg Do Kuchni
Zdrowa pełnoziarnista pizza w 15 minut !! 215

pomodory - 2 żabki czosnku - 2 białe cebule - 300-400 gram pieczarek   - oliwki  - kilka plasterków sera mozzarella lub innego  - suszone i zielone zioła (ja dodałam, świeże oregano, majeranek i tymianek) - sól, pieprz, sos sojowy do smaku  Przygotowanie :  Mąki wysypać do miski, zrobić dołek i dodać jogurt, olej i sól wyrobić ciasto, jeśli nie chce się(...)minutę, jeśli ciasto jest grubsze, to trzymamy trochę dłużej. Ciasto przykryć folią aluminiową i przygotować dodatki. Na patelce podsmażyć czosnek, cebule, pomidory doprawić ziołami i poddusić do odparowania wody, pieczarki również poddusić. Na ciasto układamy sos pomidorowy, pieczarki, oliwki i paski mozzarelli i wkładamy na 1-2 minuty do piekarnika, żeby ser się roztopił  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Cannelloni wołowo-drobiowe z dodatkiem Campagnolo 193

przez prasę czosnek i starta cebulę i mieszamy by połączyć. Blendujemy jedna puszkę pomidorów Smażymy bez dodatku oliwy nasze mięso. Następnie zalewamy pomidorami i dusimy około 5 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie pozostałe dwie puszki pomidorów również blendujemy i wlewamy do małego garnuszka. Na małym ogniu redukujemy , dodając suszona bazylie, oregano, do czasu aż się zagotuje. Gdy nasz(...)farsz ostygł, faszerujemy nim nasz makaron. Makaronu nie gotujemy!!! Smarujemy spód naczynia żaroodpornego  i układamy nasze rurki PAMIĘTAJMY TYLKO JEDNA WARSTWĘ Następnie zalewamy naszym sosem pomidorowym. Pieczemy pod przykryciem 20 minut w 200C Następnie posypujemy serami i pieczemy następne 15 minut Smacznego

Viola cooks with passion
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM 248

Soczyste i zgrabne roladki z kurczaka, otoczone chrupiącą panierką z bułki tartej i parmezanu. Podane na pysznym sosie pomidorowym, z aromatycznym szpinakiem w środku. 

cool and minty
Paella z chorizo i krewetkami 152

smażymy na niej posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę oraz pomidora i całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy. Wsypujemy ryż i smażymy minutę. Wlewamy wino musujące, dusimy całość do momentu aż alkohol wyparuje. Dodajemy passatę pomidorową oraz bulion i przykrywamy patelnię folią aluminiową lub pokrywą. Całość gotujemy 18-20 minut, na wolnym(...)cytryny. Do gotującej się paelli dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze 6 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i chrupiące chorizo. Gotową paelle podaję z cząstkami cytryny i świeżymi ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pizza na cienkim spodzie 213

Pizza na cienkim spodzie Jest to chyba najlepsze według mnie ciasto na pizze. Z podanych składników wychodzą 3 spody o średnicy 30 cm. Składniki: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 3,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oliwy 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: Przygotować rozczyn z drożdży. W misce rozkruszyć drożdże, zasypać cukrem(...)Blachę do pieczenia wysmarować oliwą.  Ciasto podzielić na 3 części. Formować spody bezpośrednio na blaszce uderzając w ciasto pięścią. Brzegi spodu pozostawić nieco grubsze. Ciasto posmarować sosem pomidorowym: puszka pomidorów w zalewie 2 łyżeczki octu balsamicznego łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek sól pieprz Wszystko zmiksować i posmarować spody

na moim stole...
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 274

mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy. Ale co najważniejsze, wyszła naprawdę pyszna, a smak brukselki jest lekko(...)małe pizze, ale można jedną dużą Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki

Chilli Czosnek i Oliwa
Łatwy sos Marinara / Easy Marinara sauce 300

Dziś przedstawiam podstawowy sos pomidorowy, który powtarzał się już i będzie powtarzał w wielu moich przepisach. Szybki, łatwy i aromatyczny, najlepiej zrobić go w dużej ilości i zamrozić lub zapasteryzować do późniejszego wykorzystania zamiast używać gotowców ze sklepu. Gwarantuję, że będzie od nich smaczniejszy, no i oczywiście znacznie tańszy. Sos ten jest bardzo uniwersalny, można go wykorzystać do makaronu(...)marchewki, starte na tarce na grubych oczkach 5-6 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 4×400 g puszki krojonych lub w całości pomidorów z puszki 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii  (lub 1 łyżka suszonej) 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru lub więcej do smaku sól i pieprz szczypta chilli w płatkach lub więcej jeśli lubisz

karmelowy
BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 159

BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS Uwielbiam hummusy, wszelkiego rodzaju, klasyczne, z suszonymi pomidorami, z papryką… Dzisiaj wersja z bazyliowym pesto. Wszystko domowej roboty w związku z czym przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt końcowy jest wart tego o oczekiwania. Przepis na klasyczny i pomidorowy hummus już jest jakiś czas na blogu, dzisiaj hummusowe wariacje. I love hummuses, all kinds(...)hummus variations. SKŁADNIKI: Hummus: 100 g suchej ciecierzycy 10 g oliwy z oliwek 100 g pesto 2 łyżki tahini sok z cytryny, czosnek woda, sól Pesto: 100 g świeżej bazylii 90 g oliwy z oliwek 50 g nasion słonecznika 50 g cheddara czosnek Tahini: 100 g sezamu 50 g oleju/oliwy INGREDIENTS: Hummus: 100 g dry chickpeas 10 g olive

Martyna Cooks
PIECZONE PAPRYKI FASZEROWANE MIĘSEM RYŻEM I BOCZNIAKAMI 243

mielonego mięsa 5 szt. boczniaków 3-4 łyżki posiekanych i obranych ze skórki pomidorów (ja użyłam z puszki)  1 jajko 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku świeże listki oregano garść zielonej pietruszki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki sól świeżo zmielony czarny pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek kawałek sera feta (opcjonalnie) starty kawałek mozzarelli (opcjonalnie(...)Farsz gotowy. Papryki umyłam. Wykroiłam z nich gniazda nasienne. Odkroiłam górną część. Można też  przekroić je na pół.  Napełniłam je farszem. Na wierzch nałożyłam po łyżce pomidorowego sosu. Można też sos wymieszać z farszem. Posypałam  ziołami. Można jak ja dodać jeszcze pokrojone kawałki fety.  Przykryłam papryki odkrojonymi wcześniej kawałkami. Wstawiłam je do żaroodpornego naczynia. Posmarowałam wierzch

potrawyregionalne
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 194

korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :)Składniki na pulpety:30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa),1 jajko,1 sucha bułka,1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,1 łyżeczka świeżego tymianku,sól do smaku,kilka ziaren ziela angielskiego i 3 średnie liście laurowe.Mi(...)być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut.Składniki sosu:mały pęczek szczypiorku,3 duże ząbki czosnku,puszka pomidorów, 3-4 łyżki oliwy,sól do smaku.Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko przesmażyć szczypior i czosnek. Mają się tylko zeszklić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiem 222

Makaron z warzywami i szpinakiem w wersji bezglutenowej, bo makaron jest z mąki kukurydzianej. Danie szybkie w wykonaniu, wystarczy wrzucić warzywa na patelnię podsmażyć, zmiksować i

Apetyt na Zielone
Muszelki nadziewane papryką, cukinią i mascarpone w sosie pomidorowym 232

parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem, bazylią i oregano. Gotowy sos wylej do żaroodpornego naczynia. Nadzienie Paprykę(...)Rozłóż je na sosie i posyp tartym parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i piecz 15 minut , aż makaron i ser się zarumienią. Podawaj z listkami świeżej bazylii

Food Square
Mafalde ze szpinakiem i gorgonzolą 195

następnie przełożyłem je do miseczki. Delikatnie je posoliłem i doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie dodałem do nich 2 łyżki oliwy. Istotnym jest, aby oliwę dodawać już po soleniu, gdyż sól nie rozpuszcza się w oliwie, rozpuszcza się natomiast w wodzie zawartej w soku z pomidorów, dzięki czemu uzyskują one lepszy smak. Makaron mafalde ugotowałem według przepisu na opakowaniu(...)makaron odcedziłem na durszlaku i dodałem do znajdującego się na patelni sosu. Całość dokładnie wymieszałem, podgrzewając jeszcze przez kilkadziesiąt sekund, po czym wyłożyłem na talerze. Udekorowałem wcześniej przygotowaną sałatką pomidorową, którą ułożyłem dookoła makaronu

Wyprawy kulinarne