hitami, który kiedyś mogłam jeść non stop i to bez specjalnego namawiania. Fasolka po bretońsku. Ach, to był prawdziwy rarytas, a jedzenie było niemal rytuałem. Obowiązkowym dodatkiem był świeży, biały chlebek maczany w sosie i jedzony dopiero wtedy, gdy namiękł tak bardzo, że niemal zostawał w miseczce z fasolką. Nic dodać, nic ująć. Danie doskonałe, ale... Ale to było kiedyś(...)bretońsku Potrzebujemy: 0,5 kg białej fasoli typu „Jaś” 0,3 kg wędzonego boczku 0,3 kg dobrze doprawionej kiełbasy (proponuję jałowcową) 1 puszka drobno krojonych pomidorów bez skóry ok. 100 g koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżeczkę majeranku, 0,5 łyżeczki kminku, 0,5 łyżeczki mielonej
Ratunku obiadniby zwykłej pomidorowej, której główny składnik, czyli pieczone pomidory mają w sobie tyle aromatycznych składników? Dojrzałe pomidory Lima, balsamico, oliwa, czosnek, wędzona papryka, rozmaryn, cukier, czosnek i sól, tym wszystkim były doprawione pomidory, musiała z tego wyjść pyszna, zupa z pieczonych pomidorów. Zupa z pieczonych pomidorów (zupa krem), czyż nie wygląda apetycznie? Zupa z pieczonych pomidorów? Nic trudnego! Wystarczy(...)pieczonych pomidorów ( z jednej blaszki) 600 ml gorącego rosołu, (gdy zrobimy bez rosołu będziemy mieć chłodnik do którego możemy przed miksowaniem dodać kostki lodu, wyjdzie nam coś a’la Gazpacho ), doprawiamy 2 szczyptami chili, dokładnie zmiksować blenderem (ja mam niezawodny Triblade Kenwood), zupę rozlać na talerze, posypać serem (albo oliwkami), delikatnie powierzchnię zupy skropić oliwą i obsypać świeżym tymiankiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem. Zaś nieco inną(...)szparagów . 3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt jest zaskakująco smaczny i syty! Dokładny przepis na makaron z suszonymi pomidorami znajdziecie pod tym linkiem . 4. Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym (wg przepisu Jadłonomii ) Przepis
Bananowe Poleprodukty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego posiłku. Jajek raczej unikam ze względu na specyficzny zapach, a nie chciałabym w ten sposób przeszkadzać innym. ;) 3. Po trzecie - witaminy Świeże warzywa i owoce to źródło wielu witamin, których nie zastąpią nam żadne suplementy. Wg zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać łącznie przynajmniej 600-700 g dziennie. Raczej ciężko zjeść jednorazowo taką(...)żaden cukier w zbyt dużych ilościach nie wpływa korzystnie na zdrowie i sylwetkę. Moje ulubione, które najchętniej dodaję do wszystkiego to : Z warzyw : sałata szpinak brokuły cukinia papryka pomidory ogórki Z owoców : banany jabłka śliwki winogrona 4. Po czwarte - tłuszcze Najbardziej kaloryczny, ale wciąż niezbędny składnik naszej diety. Pomaga dostarczyć cenne witaminy, które są tylko rozpuszczalne
Kuchnia Elliezimno, warto wypróbować! Składniki: (Na porcję w blaszce prostokątnej 18x24 cm) 1/2 kg mąki 1 kostka masła roślinnego (ja daję masło) 1/2 kostki smalcu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki świeżych listków tymianku 2 jaja 3 łyżki zimnej wody Nadzienie: 350 g twarożku kremowego (ja używam President 350 g) 4 jaja 450 g szpinaku - mrożony w brykiecie 1 duża(...)podpieczony spód wylać masę serowo - szpinakową, Na wierzchu ułożyć ratkę z ciasta, między kratkę położyć pokrojone w plastry pomidory. Wstawić do piekarnika na 30-45 min. Podawać na gorąco lub na zimno Ps. Polecamy dip czosnkowo-pomidorowy, wtedy do szpinaku nie dodawać czosnku. Wówcza s kto lubi, polewa sobie dipem swój kawałek tarty, świetnie razem smakuje, zapewniamy! Smacznego
kgwjanczewoBędziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem albo chlebkami naan(...)gotujemy ok. 3-4 minuty. Wlewamy przecier z pomidorów, dodajemy mleczko kokosowe oraz łyżeczkę cukru i limonki – gotujemy ok. 10 minut aż zgęstnieje. Dodajemy krewetki, gotujemy ok. 5 minut na wolnym ogniu. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem! Świetnym dodatkiem jest świeża kolendra
Ostra na Słodkoparmezan, świeża bazylia Przygotowanie: Z kiełbasek zdejmij flak. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, odrywaj z kiełbasek kawałki masy mięsnej tworząc z niej malutkie klopsiki, wrzuć je na oliwę i smaż 5 min. Cukinię pokrój na półplasterki, a paprykę w kostkę. Warzywa dorzuć na patelnię do klopsików i smaż kolejne 5 min. Zagotuj wodę na makaron. Dodaj pomidory, wodę(...)wymieszaj z sosem. Podawaj posypany startym parmezanem i listkami bazylii. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa Polecam Wam również mój makaron z prostym sosem pomidorowym . Przepis dodaje do akcji Cukinia
Chilli Czosnek i OliwaKontynuuję pomidorowy tydzień, choć to wcale nie sezon na pomidory. Pewnie znowu mi się oberwie od nieprzejednanych zwolenników zdrowego stylu życia. Choć ja sama jestem zwolenniczką robienia sobie od czasu do czasu przyjemności, nawet niezgodnej z porą roku. Też dla zdrowia. No a co można zrobić zimą z pomidorami w kuchni? Kiedy intuicyjnie mamy ochotę na coś pożywniejszego ? Dlatego(...)mieszaniny. Następnie dorzucić resztę jajek, mąki i proszku do pieczenia. Posolić i dobrze wymieszać, tak by nie było grudek. Za pomocą szpatułki dodać do ciasta fetę, bazylię, pomidory (te suszone i te świeże), dodać połowę ziaren dyni. Połowę tak przygotowanego ciasta przełożyć do naczynia żaroodpornego (uprzednio posmarowanego w środku tłuszczem). Przełożyć warstwą tapenady (czyli zmiksowanych czarnych oliwek). Następnie nałożyć resztę
MODA NA BIOmodyfikować. Ja od dawna miałam ochotę na brokuła, a i Staś też dawno nie jadł, więc tu jako dodatek do pizzy. Składniki na dużą blachę: Zaczyn: 10 g drożdży świeżych łyżeczka cukru 3 łyżki ciepłej wody Składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut lub do czasu aż zaczyn zacznie(...)pizzę: Sos : 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka czubricy czerwonej łyżeczka tymianku ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Składniki na sos wymieszać Składniki: około 250-300 g startego żółtego sera ( ja najczęściej używam mozzarelli w kawałki) około 100-150 g kiełbasy pokrojonej w plastry mała puszka kukurydzy około 1/3 brokuła ( różyczek) opcjonalnie pomidor pokrojony w plastry Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy
Niebieski kubek z kawawzbogacony o dodatek sera. Jeśli macie ochotę możecie dodać parmezan. Ja użyłam goudy, więc w daniu są wpływy holenderskie ;) Żeby nie było nudno omlet został złożony, pokrojony i utopiony w pomidorowym sosie. To bardzo sycące śniadanie, które spokojnie może również pełnić rolę obiadu.Składniki:omlet 4 jajka150ml mleka45g kiełbasy podwawelskiej (wyobraźcie to sobie z boczkiem lub szynką)1/4 małej cebuli1(...)Podsmażamy do miękkości, dolewamy bulion i pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy sól, pieprz, szczyptę cukru, rozmaryn i bazylię. Gotujemy 1 minutę. Kroimy złożony omlet na plasterki, dorzucamy na patelnię i gotujemy 2 minuty.Danie na gorącej patelni umieszczamy na stole. Jako dodatek świeże pieczywo
W kuchni wieczoremchili, majeranku i/lub kolendry). Wtedy też możesz wlać do garnka czerwone wino, a na samym końcu dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Bigos doprawiaj, aż uzyskasz przeciętny smak, bo świeży, zaraz po ugotowaniu, nie jest taki pyszny. Najlepiej nie dodawaj zbyt wiele przypraw, mają one być tylko dodatkiem do smaku kapusty i mięsa, nie mogą zdominować potrawy. Bigos najlepiej odstawić(...)smak . Żeby osiągnąć tę słodką nutkę, współcześnie wiele przepisów do bigosu dodaje cukier albo miód, jednak ja osobiście wolę zdecydowanie przecier pomidorowy, choć według Wikipedii nie był on używany w staropolskiej kuchni. Pamiętaj tylko, że bigos z przecierem pomidorowym łatwiej się przypala, więc trzeba częściej mieszać. Bigos ma mało węglowodanów i mogą go spożywać ludzie chorzy na cukrzycę
PaleoSMAKGdy chodziłam do szkoły na lekcjach zwanych potocznie "pracami ręcznymi" uczyliśmy się szydełkowania, haftowania i robienia na drutach. Późną jesienią szykowaliśmy budki dla ptaków, wiosną
KUCHARNIAWybieramy pomidory dojrzałe, ale jędrne. Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę, przekrawamy na pół w poprzek i usuwamy twarde gniazda nasienne. Połówki pomidorów smażymy krótko na maśle, solimy, pieprzymy, dodajemy octu balsamicznego, cukru i miodu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przewracamy pomidory na drugą stronę, dodajemy jedną łyżkę oliwy. Cały sos powinien sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami(...)przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika
Kulinarne przemysleniakuchni to ta, gdy pozornie z niczego powstaje pyszne COŚ. Poniższy przepis to właśnie taka kombinacja. Świeże produkty plus coś co zostało z obiadu z poprzedniego dnia a także coś, co zawsze wypełnia moją spiżarnię. Potrzebujemy 2 średnie bakłażany, cebulę, czosnek, passatę pomidorową, kaszę pęczak, sól, pieprz, paprykę słodką i pikantną. Bakłażany tnę wzdłuż na pół, łyżeczką drążę(...)Dodaję ugotowaną wcześniej kaszę by zagęścić całość, około 2 szklanki. Wszystko razem duszę jeszcze kilka minut, próbuję i doprawiam, w prosty sposób, solę, pieprzę i ewentualnie lekko słodzę jeśli pomidory są zbyt kwaśne, dodaję łyżeczkę słodkiej papryki i ostrej papryki według uznania. Kasza nie jest przesadnie wyrazista w smaku, więc polecam wszystko przyprawić nieco mocniej niż zwykle. Teraz już wystarczy
Pichceniomania