Sezon na świeże pomidory trwa więc to idealna pora na ten szybki obiad. Pyszny kurczak w aromatycznym kremowym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding(...)theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 30dag piersi z kurczaka 250g serka mascarpone 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 spore pomidory najlepiej malinowe opcjonalnie ; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki wg uznania zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie; Filet z kurczaka pokroić
W garach u Gosipokroić w półksiężyce – oliwa z oliwek do smażenia i dodatkowo 1 łyżka – łyżka cukru trzcinowego – sól i pieprz – 3 łyżki czerwonego octu winnego* – świeża bazylia, porwana na małe kawałki Patelnię rozgrzewamy z oliwą. Dodajemy paprykę i cebulę. Podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cukier i podduszamy kilka minut na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną(...)lekko zmieni to smak. Można także poratować się mieszając wytrawne lub półwytrawne czerwone wino z odrobiną zwykłego octu do smaku. Podobne przepisy Makaron z owocami morza Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... Pizza al tonno czyli pizza z tuńczykiem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnikrojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli 2 cebule: 1 biała, 1 czerwona 4 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe, oregano, kmin rzymski olej do smażenia W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim pokrojone w kostkę cebulki. Gdy zrumienią się delikatnie(...)pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat oraz przyprawy. Po ok. 5 min. dodajemy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, a także pomidory z puszki. Całość jeszcze raz doprawiamy i dusimy aż papryka zmięknie. Chilli można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo z łyżką kwaśnej śmietany, ale zawsze w towarzystwie pieczywa. Czy to zwykłej bagietki, czy pszennej
Ratunku obiadmusztardy dijon - zioła prowansalskie - 4 ząbki czosnku - 20 gram natki pietruszki - 150 gram bułki tartej - 1 cebula - 100 gram masła - sól - pieprz Przygotowanie biodrówki: Mięso myjemy i osuszamy. Doprawiamy świeżo mielonymi solą i pieprzem. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie do uzyskania złocistego koloru. Następnie wkładamy biodrówkę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 30-40 minut, jednak po 20 minutach(...)być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego - 1 liść laurowy - odrobina ziela angielskiego - sól - pieprz Przygotowanie ratatouille: Cebulę i czosnek podsmażamy
Życie zamknięte w smakuPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej
Tajskie smakiFarfalle nazywane są potocznie kokardkami, jednak okazuje się, że oznaczają również motyle. Rzadko sięgam po ten rodzaj makaronu, dziś jednak to właśnie na niego padł mój
Z butelką mleczka w tleNiestety pogoda ostatnio płata nam figle. Raz jest ciepło i słonecznie za chwilę deszcz i ponuro- no ale takie uroki Polskiej jesieni. Dzisiaj na obiad
Krakowskie smaki Anipomidorowy to rzecz tak niezbędna dla włoskiej gastronomii jak koło dla samochodu lub linijka dla architekta. Często używamy sosów ze sklepu lub zastępujemy go rozwodnionym koncentratem. Tym czasem przyrządzenie przepysznej passaty di pomodoro to nic trudnego, a jej walory smakowe i koszt wytworzenia rekompensują poświęcony czas. Czego potrzeba? Oczywiście dobrych pomidorów. We Włoszech za perfekcyjne uchodzą te z San Marzano(...)króla Peru dla króla Neapolu. Dalsza historia jest tak oczywista jak sos na pizzy. Jak przyrządzić? Pomidory należy umyć, przekroić na pół i usunąć nasiona. Nie jest konieczne obieranie ich ze skórki, ale możemy to zrobić jeżeli wolimy sos bardziej klarowny. Pomidory zostawiamy na kilka minut, aby oddały wodę. Następnie wrzucamy je do rondla i trzymamy na wolnym ogniu
Bon Ton Italiaświeżego chilli z pestkami 6 pomidorków koktajlowych 2 fileciki anchois parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek WYKONANIE Nastawiamy wodę na makaron. Pomidory z puszki przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory(...)Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię z sosem. Gdy sos pomidorowy będzie za gęsty dodajemy łyżkę wody z gotowania makaronu. Mieszamy dokładanie, by sos pokrył cały makaron. Dodajemy pozostałą natkę pietruszki i mieszamy. Przekładamy makaron na talerze, posypujemy startym parmezanem
OstryKęsświeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki do pizzy zależą już od naszego wyboru, naszych preferencji smakowych i wyobraźni. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita . Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników(...)Składniki: ciasto na pizzę, przepis sos do pizzy domowej roboty, przepis 2 szklanki drylowanych czarnych oliwek 2 czerwone papryki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeża bazylia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto na pizzę przygotowujemy według podanego przepisu, podobnie sos do pizzy z ziołami. Paprykę oczyszczamy z błonek i gniazd nasiennych i kroimy w drobną
Moja smaczna kuchniapieczarek z cebulą skropionych sosem sojowym, kolejna warstwa to drobno pokruszony ser bałkański (kupujemy go w Lidlu) z przesmażonymi krążkami cukinii. Posypujemy tą warstwę pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się seler naciowy w towarzystwie tymianku, pieprzu i sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane(...)torcik do piekarnika, przygotujemy jeszcze super grzanki z bułeczek, tzw. pampuchów. Mini grzanki: 1 opakowanie bułek "Pampuchów" żółty ser koncentrat pomidorowy Każdą bułkę kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki
vegetaniearomatycznymi przyprawami chłodniki ratują nasze menu, szczególnie gdy letnia pogoda nie zachęca do rozkoszowania się gorącymi daniami. Chłodniki przygotowywane są z najrozmaitszych warzyw a nawet owoców. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka. Bazą każdego słowiańskiego chłodnika jest zsiadłe, wiejskie mleko, którego wg słynnej kucharki, Magdy Gessler w tym przypadku nie można zastąpić niczym innym. Magda Gessler, jak można przeczytać(...)bardzo wyszukane danie. Chłodnik litewski czyli wileński Chłodnik wileński wg przepisu sławnej restauratorki to wykwintna propozycja dobrze znanego litewskiego przysmaku. Oprócz podstawowych składników, takich jak koper, botwina, świeże ogórki, jajko na twardo czy rzodkiewki, znalazły się w nim również szyjki rakowe oraz pokrojona w cieniutkie paseczki cielęcina. Najpopularniejsze europejskie chłodniki Podróżując po kulinarnej mapie Europy w każdym jej zakątku
Moja smaczna kuchniarurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo(...)małego garnka. Na patelnie z drugą połową cebuli dorzucamy mięso mielone i pozostawiamy, by się podsmażyło. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią oraz szczyptą cukru. Gotujemy przez chwilę. Następnie zawartość garnka blenderujemy. Połowę sosu pomidorowego wykładamy do naczynia żaroodpornego w którym będziemy robić rurki. Drugą połowę dorzucamy do usmażonego mięsa. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem
Kolizje Smakówprzerwach porządkuję mieszkanie po małym przemeblowaniu. Jak wiadomo, małe przemeblowanie oznacza niemały bałagan, więc przekładam z miejsca na miejsce. Uporawszy się z papierówkami i wiśniami, ruszyłam z zaprawami z pomidorów i ogórków. Przy okazji wpadło kilka słoiczków patisonów i marynowanego czosnku. No cóż, w domu pachnie głównie octem, ale za to zimą chętnie otworzy się coś pysznego. Jednak sklepowe zaprawy(...)litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej
Codzienna kuchnia niecodzienna