pomidorki koktajlowe - 3000 przepisów (strona:99/200)

Kanapka ogórkowa z tuńczykiem 116

Składniki 2 świeże ogórki puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny pół pęczka natki z pietruszki sól pieprz pomidorki koktajlowe kilka czarnych oliwek bez pestek     Przygotowanie   Ogórki umyłem, przeciąłem na pół, odciąłem końcówki, usunąłem pestki, delikatnie wydrążyłem. Z jednej połówki odciąłem cienki plaster, aby kanapka nie przewróciła(...)delikatnie rozdzieliłem, wymieszałem z majonezem, startym czosnkiem, sokiem z cytryny i posiekaną natką. Doprawiłem niewielką ilością soli i pieprzu. Na dolną część ogórka nałożyłem trochę tuńczyka, przeciętne na połówki pomidorki i przekrojone oliwki. Przykryłem to odrobiną tuńczyka i drugą częścią ogórka

R'n'G Kitchen
Wątróbka kurza w pomidorach. 143

bardzo często. Moja córka ma tylko jedną odpowiedz- Łeeee.... Jednak w takim wydaniu smakuje zupełnie inaczej. Polecam.        Składniki; 30 dag drobiowej wątróbki 2 cebule kilka pomidorków koktajlowych 4 łyzki przecieru pomidorowego garść pomidorowych czipsów (niekoniecznie) sól, pieprz ,słodka papryka ,pół łyżeczki tymianku, 1 łyzeczka cukru 3 łyzki oleju 2 zabki czosnku     Watróbki umyc ,oczyścić(...)Czosnek zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej, wrzucic cebule, czosnek oraz watróbke. Smazyc na małym ogniu, czesto mieszając, kiedy watróbka będzie już prawie miekka dodajemy przecier pomidorowy, pomidorki przekrojone na pół oraz garść czipsów. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą,pieprzem a także dodajemy tymianek i odrobine cukru. Sprawdzając smak aby jej zbyt nie przesłodzić. Wątróbke podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z suszonymi pomidorami i sezamem 217

Składniki: ½ sałaty lodowej, słoik suszonych pomidorów, 25 dag pomidorków koktajlowych, 7 łyżek sezamu, ½ ogórka szklarniowego, 1 średniej wielkości czerwona cebula, puszka kukurydzy, 5 korniszonów, łyżka masła, 15 dag wędzonego sera,  2 łyżki suszonego koperku sos: 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów, 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka wody, łyżeczka sosu sojowego, szczypta cukru pudru, szczypta soli. Sposób przygotowania: Ziarna(...)sezamu rumienimy na maśle. Pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Ogórka szklarniowego i korniszony kroimy w półtalarki a cebulę w piórka. Odsączamy kukurydzę. Ser trzemy na tarce. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Warzywa mieszamy. Posypujemy koperkiem i sezamem. Składniki sosu mieszamy razem. Sałatkę polewamy sosem krótko przed podaniem

Pobite gary Barbary
Spaghetti Vongole 179

mamy ochotę na coś specjalnego. Składniki: makaron spaghetti 1/2 kg małży białych 4-5 ząbków czosnku 1 cebula garść świeżego oregano olej rzepakowy aromatyzowany np. chili 10-12 pomidorków koktajlowych szklanka wina różowego szklanka świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Od momentu wrzucenia makaronu do wody możemy się zająć przygotowaniem sosu(...)olej (dobrze mieć aromatyzowany np. chili, jeśli nie - to dodajmy świeże na patelnię). Wrzucamy także pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Wsypujemy natkę pietruszki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki. Wrzucamy oczyszczone małże i zalewamy szklanką wina. Przykrywamy pokrywką na ok 3 minutki. Makaron powinien już być gotowy. Odcedzamy i zaglądamy do małży. Powinny się już otworzyć. Gdy to już

Karczma Honorietty
Pomidorowe serce. I historia z dreszczykiem 212

teraz... Pomidorowa tarta tatin Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 500 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki syropu klonowego 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku Igiełki z 1 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka soli Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło(...)rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce. W tym czasie umyć i osuszyć pomidorki. Na dno formy wlać syrop, ocet i oliwę, dodać sól i dokładnie wymieszać. Na tej mieszance ułożyć pomidorki, jeden przy drugim. Na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i drobniutko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 188

łyżeczki mięty - 100g pomidorków koktajlowych                        - sól  himalajska - ½ ogórka gruntowego(...)ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki - Awokado pokroić w kostkę - Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki - Dołożyć pozostałe warzywa - Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z serem Raclette w panicerce 148

Składniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros,  smażymy na patelni. Sos Francuski(...)rozrabiamy z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami oliwy, odstawiamy na 10 minut. W tym czasie kroimy pomidorki. Do miksu sałat dodajemy oliwki i pomidorki koktajlowe oraz  usmażone piersi z kurczaka. Sos wlewamy do całości. Ser kroimy na kilka plasterków moczymy w jajku i bułce tartej i smażywmy na patelni. Tak usamżone

Lili w kuchni
Sałatka nicejska 313

osób) 1 stek ze świeżego (mrożonego) tuńczyka (150g) lub podoba ilość tuńczyka z puszki 6 filecików anchois 3 duże (L) jajka kilka młodych ziemniaków (ok. 350g) 8-10 pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny(...)sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy na kilku centymetrowe kawałki. Pomidorki kroimy na pół. Ziemniaki, jeśli są młode, albo oskrobujemy, albo tylko dokładnie myjemy; starsze obieramy. Ziemniaki gotujemy jako pierwsze, do miękkości (ale nie rozgotowujemy!), w dobrze osolonej wodzie. Po częściowym

Kulinarna Pokusa
Fajitas z kurczaka 118

oliwek S&P Dodatki: 150ml jogurtu naturalnego ( lub kwaśnej śmietany) guacamole (2 awokado, cebula, sok z limetki) 150g tartego sera sałata lodowa Salsa: 1/2 - 1 czerwone chilli 20 pomidorków koktajlowych kolendra 1 limetka S&P Paprykę kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka. Pierś z kurczaka również kroimy w paski. Do dużej miski wsypujemy paprykę wędzoną(...)pieprz. Dodajemy do miski pokrojonego kurczaka oraz paprykę i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy najlepiej rękami. Miskę odstawiamy na bok. Rozgrzewamy patelnię grillową ( lub dużą zwykłą patelnie). Przygotowujemy salsę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy kolendrę (ja zastępuję ją natką pietruszki) i drobno papryczkę chilli. Wszystko wrzucamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz, sok z limonki i oliwę z oliwek. Mieszamy. Kurczaka

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Bataty pieczone z sałatką 110

Słodki zapiekany ziemniak doskonale sprawdza się z sałatką. Składniki 2 średniej wielkości bataty 10 szt pomidorków koktajlowych 1 łyżka pasty miso 1 łyżka miodu 100 ml oliwy 1 łyzeczka pieprzu kilka rzodkiewek pęczek koperku garść rukoli Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem Rozgrzałem piekarnik do temperatury 200 stopni C. Umyłem bataty, przeciąłem wzdłuż na pół(...)Zawinąłem w folię aluminiową, ułożyłem na blaszce do pieczenia. Zapiekałem 30 minut. Odwinąłem, zapiekałem jeszcze 15 minut, kładąc obok pomidorki. Połączyłem pastę miso, miód, oliwę oraz pieprz. Wymieszałem na gładki dressing. Rzodkiewki umyłem, pokroiłem w cienkie plasterki. Upieczone bataty oraz pomidorki przełożyłem na talerz. Udekorowałem rzodkiewkami, koperkiem i rukolą. Całość polałem dressingiem

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z MAKARONEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI + FILMIK 183

penne lub kokardki duża garść liści szpinaku 8-10 suszonych pomidorów  1/2 puszka kukurydzy 100 - 200 g sera fety  1 mała papryka czerwona 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych dowolne kiełki 100 g ziaren słonecznika(...)PRZYGOTOWANIE :   Makaron gotujemy al-dente, odcedzamy studzimy. Szpinak myjemy, cebulę, paprykę, suszone pomidory i ser kroimy w kostkę.  Składniki sosu dokładnie mieszamy aż się połączą.  Pomidorki kroimy na pół lub ćwiartki.  Na małej patelni podpiekamy na odrobinie oleju ziarno słonecznika, solimy. Do dużej miski dodajemy makaron, oraz wszystkie pokrojone składniki. Wlewamy sos, dokładnie mieszamy.  Sałatkę

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z bobem i kuskusem 290

brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torebce. Składniki: 1 szklanka ugotowanego i obranego bobu 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 ogórek 250 g pomidorków koktajlowych 3 cebulki dymki ze szczypiorkiem pęczek natki pietruszki 2 łyżki posiekanych listków bazylii 5 łyżek oliwy extra vergine 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól(...)gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i po przestudzeniu obieramy. Kuskus zalewamy 1 szklanką wrzątku, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy. Napęczniały kuskus mieszamy widelcem. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na połówki. Dymkę kroimy w krążki. Natkę pietruszki, bazylię i szczypiorek drobno siekamy. Z oliwy, soku z cytryny i syropu klonowego przygotowujemy sos. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
TU I TAM nr 9. Śniadanie dla Ciebie. Po mojej stronie nieba. 186

WIOSENNA TARTA NA ŚNIADANIE 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie kremowego twarożku ( u mnie Philadelphia) garść siekanego szczypiorku garść listków bazylii 6 (lub więcej) jajek przepiórczych 5-6 pomidorków koktajlowych  1 łyżka śmietany sól morska, pieprz do smaku Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenie i zagiąć wszystkie krawędzie, tak by powstały wyższe boki o szerokości(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni, żeby ciasto podpiekło się na złoty kolor. Na podpieczonym cieście rozsmarować  twarożek rozrobiony ze śmietaną.  Posypać szczypiorkiem i listkami bazylii, ułożyć połówki pomidorków i nałożyć jajka przepiórcze. Pomidorki i jajka posypać z wierzchu solą morską i pieprzem. Wstawić do piekarnika i piec dalej w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 5 minut

KUCHARNIA
Tilapia z orientalną sałatką z batatów. 155

lisa potrzebnych składników: Ryba: * 2 filety świeżej Tilapii * sól, pieprz *sok  z cytryny do skropienia *mąka do opruszenia Sałatka: * 1 batat sporej wielkości *1/3 długiego zielonego ogórka * kilka pomidorków koktajlowych (ok 6-8) * natka pietruszki Dressing: * sok z połowy cytryny * taka sama ilość oleju *1 łyżeczka cukru * papryczka chili (wg uznania) * 1 mały ząbek czosnku Przygotowanie: Obieramy i kroimy(...)czym gotujemy je w osolonej wodzie aż będą al dente (nie lubimy rozgotowanych! :) ). W międzyczasie kroimy ogórka, uprzednio obranego ze skórki w małą kostkę oraz kroimy też pomidorki w ćwiarteczki. Do osobnej miseczki wsypujemy cukier, pokrojoną chili, wyciśnięty ząbek czosnku i dolewamy sok z cytryny.  Następnie mieszamy, stopniowo dolewając olej aż do uzyskania konsystencji sosu. Przejdźmy do przygotowania Tilapii

Wspólne smaki
Sałatka z fetą i mango 180

Składniki (1 porcja): 3 pomidorki koktajlowe 100g sera feta 2 liście sałaty mały kawałek mango 2 plasterki cebuli czerwonej zielone oliwki bez pestek sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1-2 krople ostrego sosu  (ja użyłam "Pain is Good #114 Jamaican" ponieważ jest słodko-ostry,  ale może też być tabasco(...)Sałatę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kładziemy na talerzu. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ser i mango kroimy w kostkę. Całość rozkładamy na liściach sałaty, dodajemy krążki cebuli i kilka oliwek (wg. uznania). Składniki na sos mieszamy w szklance i polewamy nim sałatkę. Gotowe

My Culinary Art
Caprese z truskawkami i pesto ze szpinaku 159

rolnika i prawdziwą mozzarellę (ta może już być z marketu, są takie które oferują prawdziwą). Smacznego lata!  Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 15 min 500 g mieszanych pomidorków koktajlowych 125 g mozzarelli mini 300 g truskawek Pesto szpinakowe 100 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 70 g pestek dyni 100 g startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy sól, pieprz(...)liście szpinaku, czosnek, pestki dyni, parmezan i oliwę, miksujemy do powstania pasty, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli pesto jest za gęste można dolać jeszcze odrobinę oliwy *  2. Część pomidorków przekrawamy na pół, część pozostawiamy w całości, truskawki odszypułkować i przekroić na pół. kuleczki mozzarelli odsączyć z zalewy, składniki delikatnie mieszamy 3. Tuż przed podaniem do sałatki dodajemy pesto

Słodki Kompromis
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 189

smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz  miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Łososia(...)pieprzem. Na patelnię daję łyżeczkę oleju kokosowego, rozgrzewam. Wrzucam pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodaję pokrojoną cukinię, podsmażam. Następnie drobno kroję czosnek i dorzucam do reszty. Dodaję resztę warzyw. Pomidorki kroję na połówki i dodaję pod koniec smażenia. Warzywa przesuwam na jedną stronę patelni. Łososia dzielę na 3 porcje i podsmażam na patelni obok warzyw. Dodaję 2 łyżki miodu. Łososia

kruche babeczki
Pasta awokado z pomidorami 173

sobie  nawzajem  charakteru. Podoba Wam się kolorek na moim wiosennym talerzu? :) Składniki: bardzo dojrzałe awokado łyżeczka soku z cytryny 10 liści bazylii łyżeczka oliwy extra vergine 6 pomidorków koktajlowych sól do smaku Wykonanie: Do wykonania pasty potrzebujemy bardzo dojrzałego, miękkiego awokado. W sklepie kupujemy jeszcze twarde awokado. Wystarczy je położyć na kilka dni w pobliżu jabłek, aby dojrzało(...)skórki i kroimy na 8 kawałków. Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno pokrojone listki bazylii, oliwę i pomidorki. Solimy do smaku, całość mieszamy. Podajemy z bagietką. Kanapeczki można ozdobić malutkimi listkami bazylii. Smacznego

Smak mojego domu
Szparagi na maśle z jajkiem, pomidorem, świeżą kolendrą oraz aromatycznym tostem z pastą pomidorową, tymiankiem. 258

jest bardzo krótki. Zapraszam na historię śniadania z ich udziałem. SKŁADNIKI : (porcja na 2 osoby)   szparagi ilość wedle uznania  jajko 2 szt  2 łyżki octu  pomidorki koktajlowe  1 ząbek czosnku  masło 2 łyżki  chleb 3-4 kromki  2 łyżki pasty pomidorowej  świeży tymianek  kolendra świeża  wedle uznania  sól(...)tymiankiem. Pieczemy do chrupkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Rozgrzewamy patelnie z masłem, dodajemy pocięty na drobno czosnek, dodajemy szparagi, smażymy ok.  2-3 minuty, po czym dodajemy pomidorki. Całość smażymy ok. 5-7 minut do miękkości szparagów. W czasie smażenia szparagów zagotujemy wodę 1 litr wody, 2 łyżki octu. Gdy się gotuje, łyżką robimy

Basia w kuchni
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 160

wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój(...)wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym lub deserku dla dzieci) przygotuj olej

Powiedz dietom nie
Makaron bavette z tuńczykiem, oliwkami i pomidorkami cherry 182

pomidorków i tych oliwek. Jak to ja - trochę pozmieniałam, dodałam coś od siebie;) Wyszło fantastycznie!     Składniki na 2-3 porcje: 1 puszka tuńczyka w oleju 8-10 pomidorków koktajlowych 4-5 filecików anchois garść oliwek kalamata pozbawionych pestek i pokrojonych na mniejsze części 4 łyżki oliwy extra virgin 2 ząbki czosnku garść posiekanej natki pietruszki 1/2 papryczki chili(...)spłaszczone spaghetti:) sól, pieprz   Przygotowanie: Na patelnię wlać oliwę, dodać posiekany czosnek i podgrzewać, aż zacznie pachnieć. Dodać pokrojone oliwki i porwane na kawałki anchois. Podsmażyć chwilę. Dodać pomidorki, posiekaną papryczkę i smażyć razem przez 5 minut. Dodać odsączonego tuńczyka oraz natkę. Wymieszać i odstawić na bok. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody. Po 8 minutach powinien być

Kulinarne Inspiracje
Pieczone warzywa z makaronem z pesto bazyliowym 162

wypróbowania przepisu. Przepis na 2 porcje. Składniki – pieczone warzywa: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 1 cukinia 1 mała czerwona cebula 6 pomidorków cherry 6 pomidorków koktajlowych żółtych oliwa z oliwek sól himalajska, świeżo zmielony pieprz Składniki – pesto: bazylia – 1 doniczka 2 ząbki czosnku 1 łyżki płatków migdałowych zarumienionych na suchej patelni 1 czubata(...)sól himalajska i świeżo zmielony pieprz + dodatkowo: ulubiony makaron Wykonanie: Piekarnik rozgrzej do 200 C. Warzywa umyj i pokrój – paprykę na małe kawałki, cukinię i cebulę w półplasterki, pomidorki na pół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej warzywa, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Piecz przez około 40 – 45 minut. Pod koniec

Moja pasja smaku
Sałatka z kurczakiem i mango. 215

białka, a mało tłuszczu. Po połączeniu, te dwa składniki tworzą idealną bazę dla sałatki. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Filet z piersi kurczaka (250 g) Dojrzałe średnie mango 70 g pomidorków koktajlowych 10 g szczypiorku Ząbek czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie:  Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na długie paski. Następnie przekładamy paski(...)czosnek, łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Odstawiamy na 5 min do zamarynowania się.   W między czasie, póki kurczak się marynuje, mango obieramy i kroimy w podłużne paski, pomidorki przekrawamy na połowę, a szczypiorek siekamy.   Paski z kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni przez ok. 4 min. Ostudzamy i w razie potrzeby kroimy na drobniejsze kawałeczki.  Wszystkie

Kuchnia Łukasza
Makaron czosnkowy z serem blue 249

sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia.  Składniki: 2 porcje150 g makaronu tara telle,1 główka czosnku,50 g sera blue,8 pomidorków koktajlowych,3 mini papryczki,świeże listki oregano,sól do smaku,pieprz czarny do smaku,2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie:Czosnek obieramy i przekrawamy wzdłuż na połowę jeśli ząbki(...)czosnek na złoty kolor, (ma być w środku  miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania